Befektetés

Kihívás

Utánanézek, hogy milyen cégeknek adja a bankom/nyugdíjpénztáram a pénzem.

Eredmény

Jobb esetben tisztább lesz a lelkiismeretem, de ha nem, akkor legalább megtudom, hogy váltanom kell.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Jelzést adnánk a pénzintézeteknek, hogy nem közömbös számunkra, miben forgatják a pénzünket.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Ezt a kihívást eddig 9 ember vállalta be

Összes megtakarítás

Tudod, mit támogatsz a megtakarításoddal?

Látszólag minden olyan egyszerű: lekötöm a megtakarított pénzemet valamelyik banknál, aztán a futamidő végén több pénzt kapok vissza. Vagy havi megtakarításaim egy része eleve egy önkéntes nyugdíjpénztárba folyik, ahol állandóan forgatják, s majd az ott felhalmozódó pénz teszi gondtalanná a nyugdíjas éveimet.

Igen ám, csak ez még nem minden. Mert hiába zsörtölődök mondjuk a természetvédelmi területeket sem kímélő új autópályák építése miatt, lehet, hogy pont az én pénzemből finanszírozzák őket.

A nyugdíj- és megtakarítási alapok kezelői ugyanis a beléjük fektetett pénzt általában jövedelmezőségi és nem etikai szempontok alapján fektetik be (kivételt ez alól csak az etikus alapok, illetve pénzintézetek képeznek). Vagyis egyáltalán nem érdekli őket, hogy mi lesz a hatása annak, ha épp egy új fegyvergyár felépítését finanszírozzák, ha adott pillanatban az számít a legjobb befektetésnek.

Az ellentmondást jól szemlélteti a francia állami nyugdíjalap: miközben a génmódosított élelmiszerek elutasítottsága európai viszonylatban Franciaországban az egyik legmagasabb, a franciák nyugdíjbefizetéseit kezelő alap előszeretettel vásárol olyan géntechnológiai nagyvállalatok részvényeiből, mint a Syngenta, Pioneer, DuPont, Pharmacia, BASF vagy a Monsanto.

Márpedig akár tetszik, akár nem, ha nem megfelelő helyen tartod a pénzedet, könnyen lehet, hogy olyan tevékenységeket fogsz támogatni, amelyektől egyébként legszívesebben megóvnád a világot. S ezen nem segít az, ha nem veszel róla tudomást: a pénzed így is működik – jó vagy rossz dolgokat támogat. Ráadásul áttételesen még bűnrészes is leszel, hiszen pontosan azokon a dolgokon keresel, amiket máskülönben elítélsz.

Mit tehetsz?

Ha biztos akarsz benne lenni, hogy megtakarításaid nem valamilyen általad elítélt iparágban fialnak, ellenőrizd pénzintézetednél! Az alapok tájékoztatója és szabályzata nyilvános, ezekben megtalálhatóak a befektetési irányelvek. De ezeken túl is kérdezz rá, hogy pontosan milyen értékpapírokba fektetnek.

Ha olyan dolgot találsz, ami nagyon nem tetszik, tedd szóvá. Ha ettől nem is változik meg hirtelen semmi, érdeklődésed lehet az első kavics, amit a tóba dobnak. Már ez is hullámokat kelt, ami más ügyfeleket, de végső soron a pénzintézetet is elindíthatja a változtatás felé.

Lakossági igény nélkül alighanem azok a bankok sem kínálnának etikusabb választási lehetőségeket, amelyek már megjelentek az első ilyen termékeikkel a magyar piacon.

Ha pedig ennél többet szeretnél, keress szövetségeseket, s próbáljátok meg együtt jobb belátásra bírni a pénzintézetet. Ha kellően hangos a kampány, még a bankok is meggyőzhetőek.

micimacko