Beszerzési terv

Kihívás

Beszerzési tervet készítek a drágább dolgokra.

Eredmény

Felkészülök a nagyobb kiadásokra és megvalósítom a céljaimat.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Kevesebb lenne az uzsora, a személyi kölcsön és az áruhitel.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Mihez nyúljak hirtelen?

Az utóbbi évtizedben a lakosság eladósodottságának mértéke fokozódott, megtakarításainak mértéke viszont csökkent. Ez hosszú távon sebezhetővé és kiszolgáltatottá tesz minket, hiszen elkerülhetetlen, hogy időről-időre nagyobb kiadásaink legyenek akár gyermekeink oktatása, akár az orvosi és fogászati ellátás, akár bizonyos valóban vagy csak vélt nélkülözhetetlen fogyasztási eszközök beszerzése miatt.

Ha nincsenek megtakarításaink, csak adósságaink, a helyzetünk reménytelen.

Jobb félni, mint megijedni

Ezen a reménytelenségen egyféleképpen változtathatunk: megpróbálunk felkészülni a nagyobb kiadásokra – legyen az egy új fogsor vagy egy napkollektor beszerzése.

Ha arra most nincs is lehetőségünk, hogy általában képezzünk tartalékot, arra minden bizonnyal van, hogy legalább arra spóroljunk, amire nagyon muszáj, vagy amire nagyon szeretnénk. Ennek az esetnek ráadásul kétségkívüli előnye az, hogy konkrét célokat lehet kitűzni.

Például tudom, hogy ha a következő negyedévben havonta három hagyományos izzót kompakt fénycsövekre cserélek a lakásomban, ahhoz minden hónapban szükségem lesz plusz 2000-2500 forintra. Vagy ha le kell cserélni a hűtőszekrényt egy újra, akkor azt úgy tudom megtenni, ha mostantól tíz hónapon át félreteszek 10-10 ezer forintot.

Vagy ha már nagyon ramaty állapotban van az ereszcsatorna, a bádogostól előre kérhetek árajánlatot, ez alapján be tudom lőni, mennyi pénzre lesz szükség ahhoz, hogy kicseréltessem. Előbb-utóbb úgyis muszáj lesz.

Hogyan csináld?

Mi sem egyszerűbb: először is vedd számba, mire van vagy mire lehet a közeljövőben valóban szükséged, és szedd össze a költségigényeket.

Aztán elő egy papírral (vagy ha már elkezdted, a családi költségvetési naplóval), és vedd számba a havi kiadásaidat.

Nézd meg, mennyi pénzt tudsz havonta félretenni, és ezzel oszd el a jövőbeni beruházás értékét. Így megkapod, hány hónapig kell spórolni. Ha ez túl sok (mert a jövő nyári hegymászótúrára mégsem spórolhatsz két évig), akkor bizony vagy új jövedelemszerzési lehetőségek után kell nézni, vagy pedig meg kell húzni a nadrágszíjat.

Általában az utóbbi sem olyan nehéz. Mindössze arra van szükség, hogy bizonyos költségeket legalább átmenetileg elhagyj (például nem veszel hetilapokat egy ideig, a könyvtárban úgyis el lehet olvasni őket).

Más költségkategóriáknál pedig felső határokat kell megállapítani. Például ha a menzán minden nap 1000 forint helyett csak 800-at költesz, már azzal is megspórolhatsz mintegy 5000 ezer forintot egy hónapban.

Mindezzel csökkentheted a váratlan kiadások előfordulási gyakoriságát. Az ilyen tervezés ráadásul biztonságot is teremt, a célok kijelölése révén fix kapaszkodókat ad mindennapjaid számára. Tudni fogod, hogy mit miért teszel, amiből akkor is erőt meríthetsz, ha egyébként minden mindegy lenne. Ráadásul a végére a céljaidat el is fogod tudni érni!