Bioélelmiszer

Kihívás

Ezen a héten egyik kedvenc élelmiszeremből biót veszek.

Eredmény

Egészségesebb élelmiszert fogyasztok, csökkentem a fogyasztásomból származó környezetterhelést.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Megnövelnénk a biotermékek iránti keresletet, több termelőt ösztönöznénk biotermékek előállítására, illetve az organikus termelési módok követésére.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Mi a baj a nem bióval?

Jobb esetben semmi. Az egészséges, környezetkímélő módon előállított élelmiszer alapjában véve nem minősítés kérdése, legalábbis nem szabadna annak lennie.

De a 2000-es évek második felében az Európai Unió területén, így a Magyarországon is megvásárolható élelmiszerekben minden korábbinál nagyobb arányban mutatták ki a legkülönbözőbb növényvédő szerek maradványait, amelyek külön-külön is, de együttesen is komoly veszélyforrások lehetnek. A növényvédő szerek hatóanyagai ugyanis károsíthatják a hormon- és az idegrendszert, gyengítik az immunrendszert, fejlődési rendellenességeket és számos további probléma mellett rákos elváltozásokat is előidézhetnek.

Egy 2006-os vizsgálat például a közel 70 ezer, az EU-ban árusított élelmiszert vizsgált laboratóriumi körülmények között (köztük pl. a feldolgozott bébitápszereket is). A termékekben összesen 354-féle növényvédő szert mutattak ki, 42%-ukban a határérték alatti vagy közeli, 7%-ukban viszont a határérték feletti mértékben. 2004-ben pedig a véletlenszerűen bevizsgált primőr fejes saláták között volt, aminek a szennyezettsége a megengedett határérték 32-szerese volt.

Az elmúlt öt évben közel 20%-kal emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya, mint ahogy nőtt az egy termékben fellelhető növényvédőszer-féleségek száma is. Utóbb tény azért aggasztó, mert bár lehet, hogy külön-külön alatta maradnak a rájuk vonatkozó egészségügyi határértékeknek, együttes hatásuk nem kellően ismert, és akár akkut mérgezést is okozhat.

Mitől bio?

Bioélelmiszer csak az lehet

 • amit jogszabályi előírások (az ökológiai termékek előállítására Európai Uniós jogszabályok vonatkoznak) betartásával és elismert ellenőrző szerv ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak,
 • ami olyan növényből készül, amely felszívódó műtrágyák és szintetikus növényvédő szer (baktérium-, gomba- és rovarirtó) nélkül növekedett (a termesztés során csak olyan természetes anyagok használata engedélyezett csak, amelyek vizes lemosással eltávolíthatóak a termékről),
 • aminek öntözésére nem használtak szennyvizet,
 • ami génmódosított összetevőktől és mesterséges adalékanyagoktól mentes,
 • ami – állati termék esetében –megfelelő biotakarmánnyal etetett, az antibiotikumok rutinszerű használatának elkerülésével kezelt állatállománytól származik, és amely
 • ellenőrzésre és minősítésre került valamelyik erre jogosult minősítő szervezettől (Magyarországon pillanatnyilag két cég a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. jogosult erre).

A biogazdálkodás további előnye, hogy az alkalmazott természetközeli és organikus termesztési módszerek, valamint a felhasznált anyagok miatt nemcsak az egészséget kíméli, de a környezetet is. Többek között

 • a műtrágyák kiiktatásával például a klímaváltozás mérséklésében is közreműködik, hiszen ezek alapja a kőolaj,
 • az ipari mezőgazdálkodáshoz képest az ökológiai gazdálkodás hektáronkénti széndioxid-kibocsátása 48–66%-kal alacsonyabb, és az ökológiai termelés a hektáronkénti közvetlen (üzemanyag, olaj) és közvetett energiafogyasztás (kémiai szintetikus műtrágyák és kártevőirtók) tekintetében is hatékonyabb,
 • mivel inkább igyekszik a biológiai sokféleségben rejlő lehetőségeket kihasználni, ennek fenntartásában érdekelt, nem legyőzésében,
 • a talaj és a talajélet védelme érdekében csak kíméletes eljárásokat alkalmaz a trágyázás, gyomirtás stb. terén,
 • megakadályozza a túllegeltetést,
 • a felszíni és a felszín alatti vizeket, valamint ezek élővilágát például a szintetikus növényvédő szerek elhagyásával védi, és
 • nem használ az ismeretlen következményekkel járó génmódosított vetőmagokat.

Mindenből biót?

A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben ezek esetében is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk.

Egyes termékek viszont szinte mindig szennyezettek (különösen nagy a kockázat az importból – főként az EU-n kívülről, illetve Dél-Európából származó termékek és a primőráru esetén), ezért ha a következők termékek rajta vannak a bevásárlólistádon, érdemes mindig a biót keresni:

 • alma
 • citrusfélék (ez inkább csak akkor probléma, ha fel kívánjuk használni a héjukat fűszerezésre)
 • eper
 • fejes saláta
 • kajszibarack
 • körte
 • meggy
 • paprika
 • paradicsom
 • retek
 • szőlő
 • uborka.

Hús esetében még inkább érdemes a biót keresni. Ugyanis míg a növények rosttartalma képes megkötni a káros anyagok nagy részét, és így azok kevésbé tudnak a szervezetben felszívódni, a húsokról rostanyag híján ez nem mondható el.

Különösen kockázatosak a belső szervek, legfőképpen a máj és a vese, mivel lévén, hogy ezek a szervek felelősek az állat szervezetében lezajló méregtelenítés döntő részéért, bennük halmozódnak fel leginkább méreganyagok.

Sajnos még a közvélekedés által egészségesnek tartott húsfélékkel szemben is ez az egyedüli biztonságos alternatíva: különösen szennyezettek ugyanis a vadhúsok, a tengeri halak esetében pedig jelentős lehet a nehézfém-szennyezettség.

Mit lehetne elérni több biotermék fogyasztásával?

A biotermékek fogyasztásának összetett jelentősége nehezen mérhető fel részleteiben. Már önmagában a szintetikus növényvédőszerek által okozott károk költségét (amiben egyaránt benne van az előidézett megbetegedések kezelésének, a természetes vizek elszennyezésének, az állatvilág megkárosításának stb. költsége) Magyarországon legalább 250 milliárd forintra becsülik. És vajon hogyan mérhető személyesen az, hogy egészségesen és egészséges környezetben élünk?

Az minden esetre bizonyos: a biotermékek piaca fogyasztásuk fokozásának révén lenne bővíthető. Ha nagyobb lenne az igény a fogyasztók részéről, a kínálati oldal igyekezne ezt kielégíteni. Ez nagyobb versenyt eredményez a termelők oldalán, ami az árak csökkenéséhez vezet. Ebben az esetben még többen engedhetnék meg maguknak, így még nagyobb lenne a kereslet és így tovább – a kereslet-kínálat pedig hosszú távon beállna az optimális szintre.

Bármennyire is súlytalannak tűnik a jelentősége annak, hogy hetente csak egy bioterméket veszel, máris előrébb vagyunk mindannyian. Ráadásul meglátod, az első lépéseket továbbiak fogják követni, amint megtapasztalod, hogy a biotermékeknek jóval kedvezőbb az ár-érték aránya, s kevesebb termék is elég lesz ahhoz, hogy valóban jóllakj.

Hogyan is ismerem meg és hol találom meg a biotermékeket?

A biotermékeket a HU-ÖKO-1 ill. HU-ÖKO-2 kód jelzi a csomagoláson, illetve a termékcímkén szövegesen is feltüntetik, hogy a termék biogazdálkodásból származik. Emellett a termékeken megtalálható a minősítő szervezet logója, valamint az Európai Unió tagállamaiban előállított, előrecsomagolt bioélelmiszereken kötelező feltüntetni az EU öko-logóját is.

Biotermékeket már számos átlagos boltban is kapni. Ha biztosra szeretnél menni, keresd a biotermékek forgalmazására szakosodott bioboltokat, illetve közvetlenül a biotermelőket. Mind a két csoportot megtalálod www.zoldterkep.hu-n.

micimacko