• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_username_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/nodecomment/views/views_handler_field_username_comment.inc on line 48.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Biotejtermék

Kihívás

Tejtermékből csak biót vásárolok.

Eredmény

Egészségesebb és etikusabb termékeket vásárlok.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Csökkenne az ország metán kibocsátása, kevesebb lenne a parlagfű.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Mi a baj a nem bio tejtermékekkel?

Jobb esetben semmi. Az egészséges, környezetkímélő módon előállított élelmiszer alapjában véve nem minősítés kérdése, legalábbis nem szabadna annak lennie.

Az iparosított mezőgazdaság és tömegtermelés keretei között azonban a legfőbb cél a termelés optimalizálása, a termelési árak lehető legalacsonyabbra szorítása. Ennek oltárán pedig feláldoztunk egy sor állatjóléti, állategészségügyi, valamint környezetvédelmi szempontot.

A legfontosabb problémák dióhéjban:

  • az állati takarmányt sok esetben kapzsi és perverz módon állítják össze, nem ritkán növekedési hormonokat, antibiotikumot, de még állati proteineket és egyéb szörnyűségeket (toll, vér, ürülék stb.) is adagolva hozzá – az állatokat gyakorlatilag egymással etetve fel;
  • az állatokatméltatlan és egészségtelen körülmények között tartják –a borjakat például idő előtt elválasztják anyjuktól, nem biztosítanak nekik megfelelő mozgásteret, nincsenek tekintettel a fajtára jellemző igényekre;
  • a hatalmasra méretezett állattartó telepeken keletkező szennyvíz és trágya nincs megfelelően kezelve, a természetes vizekbe mosódva a hatalmas nitrogénbevitel tönkreteszi azokat;
  • az állattartás révén keletkező üvegházhatású gázok (különösen a metán, ami a szén-dioxidnál 25-ször erősebb hatással van a légkör felmelegedésére) megkötésére a hagyományos keretek között helyben nincs lehetőség, hisz az állatok koncentráltan egy jelentősebb vegetáció nélküli telepen élnek, s nem egy rétek uralta terepen, ami önmagában képes legalább jelentős mennyiségű szén-dioxid légkörből való kivonására;
  • a hagyományos tájformák és a tájra jellemző ökoszisztémák súlyosan, rosszabb esetben maradandóan is károsodnak.

Ezek a problémák nem függetlenek a tejtermékek minőségi mutatóitól sem. Bizonyított, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság termékei a biogazdálkodás termékeivel szemben szegényebbek tápértékben, vitaminokban, egyéb nyomelemekben.[1] És persze szennyezettebbek, egyaránt előfordulhatnak bennük:

  • a takarmány révén növényvédőszer-maradványok (ezek különböző fejlődési, hormonális, rákos, mutagén megbetegedésekhez vezethetnek),
  • az állatgyógyászat és az egyébként az EU-ban tiltott tápanyagba keverés révén antibiotikumok (a rendszeres kitétel miatt rezisztens baktérium törzsek elterjedését idézi elő)
  • a tejhozam növelése érdekében az állatoknak adagolt (szintén tiltott) hormonális készítményekből hormonok(amelyek az emberi szervezetben felszívódva szintén egészségkárosítóak);
  • olyan egyéb szennyezőanyagok, mint például az állatok takarmánya és ivóvize révén a szervezetükbe kerülő, ember számára súlyosan mérgező ólom;
  • génmódosított szervezetek, amelyek egyaránt származhatnak a tejtermékekhez felhasznált, génmódosított alapanyagokból előállított adalékanyagokból (pl. kukoricakeményítő, kukoricaszirup, szójalecitin) és a génmódosított takarmányból (márpedig az európai tej- és húsfogyasztás 75%-a génmódosított takarmánnyal etetett állatokból származik).

Egy 2010. novemberében publikált kanadai kutatás többek között a következőkre jutott az ipari és az biotehenészetek összehasonlításánál:

  • a biotehenészetekben a tehenek átlagosan 1,5-2 évvel többet élnek az ipari telepeken élő kollégáiknál;
  • a hosszabb életkor miatt 30-46%-kal is csökkenthető a hamarabb elhulló üszők pótlására felnevelt növendékállatok gondozásához szükséges takarmány, illetve az ennek révén keletkező hulladék;
  • a biotehenészetekben a biogazdálkodásra jellemző trágyakezelés révén a teljes metánkibocsátás (beleértve a bélgázok révén keletkező metánkibocsátást is) 25-45%-kal alacsonyabb az ipari tehenészetekhez képest.

A problémákra az utóbbi évtizedben számos megoldási kísérlet született, több dolgot az EU is betiltott, illetve szabályozott. De ne legyenek illúzióink: az ipari méretű ellátórendszerek a globális élelmiszerpiacról táplálnak minket, amelyet – legalábbis a minden évre jutó élelmiszerbotrányok ezt igazolják – nem sikerül megfelelő módon ellenőrizni és kordában tartani.

Végül: mindez nem azt jelenti, hogy minden nem bio minősítésű tejtermék egyaránt rossz körülmények között lenne előállítva. A bio minősítés azonban garanciát jelent arra, hogy a termékeket állatjóléti, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is fenntartható módon termelték.

Mit takar pontosan a bio minősítés a tejtermékek esetében?

Bio minősítést csak az a tejtermék kaphat, amely olyan állatoktól származik, amelyek számára

  • folyamatosan biztosították a rendszeres mozgás lehetőségét, a szabad legelőhöz és szálastakarmányhoz való hozzáférést;
  • a természetes igényeikhez igazodó tartási gyakorlatot és környezetet alakítottak ki;

valamint amelyeket

  • 100%-ban biotakarmánnyal tápláltak (ettől csak kivételes esetekben és kellő körültekintéssel lehet eltérni) fejlődésük minden szakaszában;
  • nem kezeltek sem növekedésfokozókkal, sem pedig szintetikus aminosavakkal;
  • betegség esetén antibiotikumokkal csak szigorú feltételek mellett kezeltek;
  • nem csonkítottak meg sem farkukon, sem fülükön, sem szarvukon;
  • nem kötöttek ki és nem választottak el.

Mindemellett a biotejtermékekre is igaz, hogy

  • mentesek a génmódosított összetevőktől és mesterséges adalékanyagoktól;
  • a többi vonatkozó jogszabályi előírás betartásával és elismert ellenőrző szerv ellenőrzése mellett lettek megtermelve, feldolgozva és importálva;
  • ellenőrzésre és minősítésre kerültek valamelyik erre jogosult minősítő szervezet által (Magyarországon pillanatnyilag két cég, a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. jogosult erre).

A biogazdálkodás további előnye, hogy az alkalmazott természetközeli és organikus termesztési módszerek, valamint a felhasznált anyagok miatt nem csak az egészséget kíméli, de a környezetet is. Többek között

  • a megelőzésre törekszik, nem a problémák utólagos kezelésére;
  • mivel a biogazdálkodásban előnyben részesítik azokat az állatfajtákat, amelyek jól tűrik a helyi viszonyokat, és ellenállóak a várható élősködőkkel és betegségekkel szemben, a biogazdaságokban gyakori a helyi őshonos fajták tartása, amelyek megőrzése fontos a genetikai sokféleség fenntartásának szempontjából;
  • megakadályozza a túllegeltetést;
  • a megfelelő eszközökkel védi a felszíni és a felszín alatti vizeket;
  • nem használ ismeretlen következményekkel járó génmódosított takarmányokat, hormonális hozamfokozókat;
  • antibiotikumokat csak állatgyógyászati célból alkalmaz, és akkor is csak akkor, ha nincs más lehetőség.

Mit lehetne elérni több biotermék fogyasztásával?

A biotejtermékek fogyasztásának összetett jelentősége nehezen mérhető teljes egészében. Sajnos nem tudni, hogy a tejipar hátországát jelentő tejelő állatok összességében mekkora metán-kibocsátással járnak, de az idézett kanadai kutatás alapján feltételezhető, hogy ha Magyarországon mindenki csak biotejterméket vásárolna, s így minden tejtermelő gazdaság organikus irányba mozdulna el, annak jelentős hatása lenne az ország metánkibocsátására.

Emellett óriási eredményeket lehetne elérni a tájfenntartás terén is: a legeltető organikus tejágazat például alighanem hatékonyabban küzdene az egyre terjedő parlagfű ellen, mint az időszakosan foglalkoztatott motoros kaszás szociális munkások.

Végül, de nem utolsó sorban, hatalmas eredmények lennének elérhetőek az állatjólét és állategészségügy terén is: a boldogabb és egészségesebb állatok pedig egészségesebb tejet adnának. Ebből egészségesebb termékek készülnének, amiket fogyasztva mi magunk is egészségesebbé válunk.

Hogyan is ismerem meg és hol találom meg a biotejtermékeket?

A biotermékeket a HU-ÖKO-1 ill. HU-ÖKO-2 kód jelzi a csomagoláson, illetve a termékcímkén szövegesen is feltüntetik, hogy a termék biogazdálkodásból származik. Emellett a termékeken megtalálható a minősítő szervezet logója, valamint az Európai Unió tagállamaiban előállított, előre csomagolt bioélelmiszereken kötelező feltüntetni az EU öko-logóját is.

Biotermékeket már számos átlagos boltban is kapni. Ha biztosra szeretnél menni, keresd a biotermékek forgalmazására szakosodott bioboltokat, illetve közvetlenül a biotermelőket. Mind a két csoportot megtalálod www.zoldterkep.hu-n.

Luca képe
Luca
5 év

Sziasztok!

Nagyon szeretem a tejet és mindenféle tejterméket, el sem tudnám képzelni nélkülük az életem. Nagy állatbarát lévén viszont szerettem volna megkímélni az állatokat a felesleges és durva bánásmódtól, ezért igyekeztem minél sűrűbben biotejtermékeket vásárolni. Csillagászati az áruk, ezért nem is tudtam volna teljes mértékben leváltani a "hagyományos" termékeket. Inkább jóval kevesebb tejterméket fogyasztottam, de az legalább bio volt. Idővel beleástam magam a témába, állat- és környezetvédelmi, illetve egészségügyi szempontból is. Nagyon kényes és vitatott téma, hogy valójában szüksége van-e az emberi szervezetnek tejtermékekre, ebbe most nem is mennék bele, mert annyit lehetne vitatkozni, hogy beleőszülnénk.:-)

Kipróbáltam számos tejhelyettesítő terméket, boltit és otthon készített verziót is, de valahogy nem jött be. A bolti nagyon drága, az otthon készült pedig pocsék ízű...

Végül rátaláltam erre a zabtej receptre (http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol), amely állítom, hogy a legtökéletesebb recept, s garantált a siker, azóta nem is vettem tehéntejet. Próbálja ki mindenki, nagyon finom!!!!:-)

Vitatkozni nem szeretnék senkivel, de akit esetleg érdekel ez a téma, szívesen ajánlanék egy filmet ezzel kapcsolatban. Rendkívül érdekes, értelmes, szépen felépített, lényegre törő és kereken összefoglalt előadás: http://www.youtube.com/watch?v=mLk0hYiX_Ak

A tehéntejet már abszolút lecseréltem és otthon készítem a zabtejes változatát, ami jóval finomabb, egészségesebb, állatbarát, környezetkímélő és sokkal olcsóbb verzió.

A tehéntejet pedig meghagyom a kisbociknak.:-)