Biotermék folyton

Kihívás

Egy-egy termékből csak biót veszek.

Eredmény

Egy-egy termékkör esetén minimalizálni tudom az esetleges vegyi anyag tartalommal járó veszélyeket.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Az élelmiszeripar egyes ágazatait zöld pályára állítanánk.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Mi a baj a nem bióval?

Jobb esetben semmi. Az egészséges, környezetkímélő módon előállított élelmiszer alapjában véve nem minősítés kérdése, legalábbis nem szabadna annak lennie.

De a 2000-es évek második felében az Európai Unió területén, így a Magyarországon is megvásárolható élelmiszerekben minden korábbinál nagyobb arányban mutatták ki a legkülönbözőbb növényvédő szerek maradványait, amelyek külön-külön is, de együttesen is komoly veszélyforrások lehetnek. A növényvédő szerek hatóanyagai ugyanis károsíthatják a hormon- és az idegrendszert, gyengítik az immunrendszert, fejlődési rendellenességeket és számos további probléma mellett rákos elváltozásokat is előidézhetnek.

Egy 2006-os vizsgálat például a közel 70 ezer, az EU-ban árusított élelmiszert vizsgált laboratóriumi körülmények között (köztük pl. a feldolgozott bébitápszereket is). A termékekben összesen 354-féle növényvédő szert mutattak ki, 42%-ukban a határérték alatti vagy közeli, 7%-ukban viszont a határérték feletti mértékben.[1] 2004-ben pedig a véletlenszerűen bevizsgált primőr fejes saláták között volt, aminek a szennyezettsége a megengedett határérték 32-szerese volt.

Az elmúlt öt évben közel 20%-kal emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya, mint ahogy nőtt az egy termékben fellelhető növényvédőszer-féleségek száma is. Utóbb tény azért aggasztó, mert bár lehet, hogy külön-külön alatta maradnak a rájuk vonatkozó egészségügyi határértékeknek, együttes hatásuk nem kellően ismert, és akár akkut mérgezést is okozhat.

Mitől bio?

Bioélelmiszer csak az lehet

 • amit jogszabályi előírások (az ökológiai termékek előállítására Európai Uniós jogszabályok vonatkoznak) betartásával és elismert ellenőrző szerv ellenőrzése mellett termeltek, dolgoztak fel, illetve importáltak,
 • ami olyan növényből készül, amely felszívódó műtrágyák és szintetikus növényvédő szer (baktérium-, gomba- és rovarirtó) nélkül növekedett (a termesztés során csak olyan természetes anyagok használata engedélyezett csak, amelyek vizes lemosással eltávolíthatóak a termékről),
 • aminek öntözésére nem használtak szennyvizet,
 • ami génmódosított összetevőktől és mesterséges adalékanyagoktól mentes,
 • ami – állati termék esetében –megfelelő biotakarmánnyal etetett, az antibiotikumok rutinszerű használatának elkerülésével kezelt állatállománytól származik, és amely
 • ellenőrzésre és minősítésre került valamelyik erre jogosult minősítő szervezettől (Magyarországon pillanatnyilag két cég a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. jogosult erre.

A biogazdálkodás további előnye, hogy az alkalmazott természetközeli és organikus termesztési módszerek, valamint a felhasznált anyagok miatt nem csak az egészséget kíméli, de a környezetet is. Többek között

 • a műtrágyák kiiktatásával például a klímaváltozás mérséklésében is közreműködik, hiszen ezek alapja a kőolaj,
 • az ipari mezőgazdálkodáshoz képest az ökológiai gazdálkodás hektáronkénti széndioxid-kibocsátása 48–66 %-kal alacsonyabb és az ökológiai termelés a hektáronkénti közvetlen (üzemanyag, olaj) és közvetett energiafogyasztás (kémiai szintetikus műtrágyák és kártevőirtók) tekintetében is hatékonyabb,
 • mivel inkább igyekszik a biológiai sokféleségben rejlő lehetőségeket kihasználni, ennek fenntartásában érdekelt, nem legyőzésében,
 • a talaj és a talajélet védelme érdekében csak kíméletes eljárásokat alkalmaz a trágyázás, gyomirtás stb. terén,
 • megakadályozza a túllegeltetést,
 • a felszíni és a felszín alatti vizeket, valamint ezek élővilágát például a szintetikus növényvédőszerek elhagyásával védi, és
 • nem használ az ismeretlen következményekkel járó génmódosított vetőmagokat.

Mindenből biót?

A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk.

Egyes termékek viszont szinte mindig szennyezettek (különösen nagy a kockázat az importból – főként az EU-n kívülről, illetve Dél-Európából származó termékek és a primőráru esetén), ezért ha a következők termékek rajta vannak a bevásárlólistádon, érdemes mindig a biót keresni:

 • alma
 • citrusfélék (ez inkább csak akkor probléma, ha fel kívánjuk használni a héjukat fűszerezésre)
 • eper
 • fejes saláta
 • kajszibarack
 • körte
 • meggy
 • paprika
 • paradicsom
 • retek
 • szőlő
 • uborka.

Hús esetében még inkább érdemes a biót keresni. Míg ugyanis a növények rosttartalma képes megkötni a káros anyagok nagy részét, s így azok kevésbé tudnak a szervezetben felszívódni, a húsokról rostanyag híján ez nem mondható el.

Különösen kockázatosak a belső szervek, legfőképpen a máj és a vese, mivel lévén, hogy ezek a szervek felelősek az állat szervezetében lezajló méregtelenítés döntő részéért, bennük halmozódnak fel leginkább méreganyagok.[6]

Sajnos még a közvélekedés által egészségesnek tartott húsfélékkel szemben is ez az egyedüli biztonságos alternatíva: különösen szennyezettek ugyanis a vadhúsok, a tengeri halak esetében pedig jelentős lehet a nehézfém szennyezettség.

Mit lehetne elérni több biotermék fogyasztásával?

A biotermékek fogyasztásának összetett jelentősége nehezen mérhető fel részleteiben. Már önmagában a szintetikus növényvédő szerek által okozott károk költségét (amiben egyaránt benne van az előidézett megbetegedések kezelésének, a természetes vizek elszennyezésének, az állatvilág megkárosításának stb. költsége) Magyarországon legalább 250 milliárd forintra becsülik. És vajon hogyan mérhető személyesen az, hogy egészségesen és egészséges környezetben élünk?

Az minden esetre bizonyos: a biotermékek piaca fogyasztásuk fokozásának révén lenne bővíthető. Ha nagyobb lenne az igény a fogyasztók részéről, a kínálati oldal igyekezne ezt kielégíteni. Ez nagyobb versenyt eredményez a termelők oldalán, ami az árak csökkenéséhez vezet. Ebben az esetben még többen engedhetnék meg maguknak, így még nagyobb lenne a kereslet és így tovább – a kereslet-kínálat pedig hosszú távon beállna az optimális szintre.

Ha már hosszú távon rá tudsz állni, hogy egy-egy termékcsoportból csak biót vegyél, azzal nagyon sokat teszel az adott élelmiszeripari ág zöldítéséért. Rendszeresen pozitív visszajelzést és megerősítést küldesz a gyártók és kereskedők felé, egyben pedig másokat is ösztönzöl arra, hogy kövessék a példádat.

Hogyan is ismerem meg és hol találom meg a biotermékeket?

A biotermékeket a HU-ÖKO-1 ill. HU-ÖKO-2 kód jelzi a csomagoláson, illetve a termékcímkén szövegesen is feltüntetik, hogy a termék biogazdálkodásból származik. Emellett a termékeken megtalálható a minősítő szervezet logója, valamint az Európai Unió tagállamaiban előállított, előrecsomagolt bioélelmiszereken kötelező feltüntetni az EU öko-logóját is.

Biotermékeket már számos átlagos boltban is kapni. Ha biztosra szeretnél menni, keresd a biotermékek forgalmazására szakosodott bioboltokat, illetve közvetlenül a biotermelőket. Mind a két csoportot megtalálod www.zoldterkep.hu-n.

Luca képe
Luca
5 év

Sziasztok!

Nagyon szeretem a tejet és mindenféle tejterméket, el sem tudnám képzelni nélkülük az életem. Nagy állatbarát lévén viszont szerettem volna megkímélni az állatokat a felesleges és durva bánásmódtól, ezért igyekeztem minél sűrűbben biotejtermékeket vásárolni. Csillagászati az áruk, ezért nem is tudtam volna teljes mértékben leváltani a "hagyományos" termékeket. Inkább jóval kevesebb tejterméket fogyasztottam, de az legalább bio volt. Idővel beleástam magam a témába, állat- és környezetvédelmi, illetve egészségügyi szempontból is. Nagyon kényes és vitatott téma, hogy valójában szüksége van-e az emberi szervezetnek tejtermékekre, ebbe most nem is mennék bele, mert annyit lehetne vitatkozni, hogy beleőszülnénk.:-)

Kipróbáltam számos tejhelyettesítő terméket, boltit és otthon készített verziót is, de valahogy nem jött be. A bolti nagyon drága, az otthon készült pedig pocsék ízű...

Végül rátaláltam erre a zabtej receptre (http://www.fittnok.hu/nyers-zabtej-es-zabtejszin-valodi-zabbol), amely állítom, hogy a legtökéletesebb recept, s garantált a siker, azóta nem is vettem tehéntejet. Próbálja ki mindenki, nagyon finom!!!!:-)

Vitatkozni nem szeretnék senkivel, de akit esetleg érdekel ez a téma, szívesen ajánlanék egy filmet ezzel kapcsolatban. Rendkívül érdekes, értelmes, szépen felépített, lényegre törő és kereken összefoglalt előadás: http://www.youtube.com/watch?v=mLk0hYiX_Ak

A tehéntejet már abszolút lecseréltem és otthon készítem a zabtejes változatát, ami jóval finomabb, egészségesebb, állatbarát, környezetkímélő és sokkal olcsóbb verzió.

A tehéntejet pedig meghagyom a kisbociknak.:-)

Luca képe
Luca
6 év

Sajnos nagyon sokba kerülnek a biotermékek, s csak sóvárogva nézegetem őket. Nagyon szeretnék átállni ezekre, de köztudott, hogy nem túl pénztárca-barát termékek. Persze nem minden a pénz. Ha belegondolnánk, hogy tényleg mennyi mindennel mérgeznek minket, elszörnyedhetnénk. Legalább a babámnak igyekszem megvenni egy-két bioterméket, hiszen neki nem is kell nagy mennyiség, illetve igyekszem mindenféle házi praktikát bevetni, hogy ne kelljen megvásárolni a bolti mérgeket (pl. tisztítószerek, kozmetikumok). Az egyetlen fix biotermék, amelyet már kb. egy éve fogyasztunk és amiből nem engedek, az a biotojás. Lassan már nincs is akkora árkülönbség a "normál" és a biotojás között, viszont szerencsétlen állatoknak nem mindegy, hogy a fűben kapirgálhatnak vagy egy kisebb-nagyobb rácsos ketrecben szanaszét gyötörve, állandó ácsorgás mellett, egy fémrácsba kapaszkodva, fészek nélkül folyamatosan termeljék a tojásokat. Tudom, az emberek szerint ez a normális, de én akkor is sajnálom őket. Ha már máshogy nem is tudok segíteni, hát picit többet fizetek a biotojásért. Nekem ennyit megér.:-)

Oláh Rita képe
Oláh Rita
7 év

Mi otthon saját magunk termesztettet eszünk, sokszor 80%-ban.
Disznót vágunk, tejet háztól hordjuk.
Permetezni csak a krumplit szoktuk, de csak ha nagyon muszáj.
Úgy gondolom ez is bio.

Krisztina Nyolczas képe
Krisztina Nyolczas
7 év

Mosódió, illóolaj, ecet