Csikk

Kihívás

Ezen a héten minden csikket szemetesbe dobok.

Eredmény

Még véletlenül sem mérgezek meg sem állatot, sem embert.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Nem lennének tele a közterületek gusztustalan cigarettacsikkekkel.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Ezt a kihívást eddig 0 ember vállalta be

Összes megtakarítás

Laza mozdulattal

Megbecsülni is nehéz, a naponta elszívott cigaretták csikkjeiből mennyit dobálnak el felelőtlenül a dohányosok – jóllehet, ez már jó ideje főbenjáró bunkóságnak számít.

A cigarettacsikkeknek először is rossz látványa: lebomlásuk 1-5 év, és nagyon bosszantó, amikor tele van velük az utca, a buszmegálló, a strand. Ha nem nyomják el, akkor az eldobott cigarettavégek gyakran okoznak tüzet – minden évben tele a média az országrésznyi területeket letaroló erdő- és bozóttüzekről szóló hírekkel, amiket sokszor pont az ilyen laza mozdulatok okoznak.

A gyilkos töpszli

De még ennél is nagyobb baj, hogy a cigarettacsikk különböző nehézfémeket (pl. kadmium, ólom) tartalmaz, valamint az el nem égett dohány révén akár több milligramm nikotint is. Márpedig a nikotin különösen erős méreg, amiből 20-60 milligramm a halálos adag az ember számára (testtömegtől függően).

Kísérletek szerint már egyetlen, csekély mennyiségű el nem égett dohányt tartalmazó cigarettacsikk is elegendő ahhoz, hogy beszennyezzen egy liter vizet és elpusztítsa a benne úszó halak felét. Kicsi tehát a csikk, de erős.

Ráadásul amellett, hogy mállásuk és a kimosódás révén a cigarettacsikkek szép lassan mérgezik a környezetüket, a madarak, halak és más élőlények meg is ehetik őket – nem is beszélve a kíváncsi kisgyerekekről. Ez azért különösen veszélyes, mert a gyomorba kerülve a nikotin sokkal könnyebben felszívódik – így a kockázat még annál is nagyobb, mintha hagynánk őket rágyújtani a bokrok takarásában.

Előzd meg a bajt!

Ha nem akarsz tettestárs lenni az értelmetlen környezetszennyezésben, és még véletlenül sem akarsz megmérgezni senkit, ne dobáld el a csikket! Túl sok áldozatot nem kíván a dolog tőled, és legalább biztos, hogy tiszta lelkiismerettel élhetsz.

A legegyszerűbb, hogy csak olyan helyen dohányzol, ahol van hamutartó, szemetes. Emellett azonban érdemes a zsebedben tartani egy zsebhamutartót vagy egy erre a célra kinevezett kis fedeles dobozt. A csikket ebben akkor is elnyomhatod, ha mégis olyan helyen gyújtasz rá, ahol nincs szemetes. A kis szelencét elég aztán időnként kiüríteni a szemetesbe.