Csomagolás nélkül

Kihívás

Legalább kétféle élelmiszerből csak olyat veszek, amit árulnak csomagolás nélkül is.

Eredmény

Megspórolok egy csomó teljesen értelmetlen hulladékot.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Akár több tonnányi csomagolási hulladéktól is megkímélnénk a környezetet.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Sok hulladék semmiért

Magyarországon évente mintegy 900 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik évente (műanyag fóliákból, zacskókból és flakonokból, tejes- és sörösdobozokból stb.), ami kukánk tartalmának akár 50%-át is kiteheti.

Bár a visszagyűjtéssel foglalkozó cégek büszkék rá, hogy az Uniós előírásokat meghaladó mértékben gyűjtik vissza a csomagolási hulladékot (az egyik legnagyobb társaság például mintegy 60%-os arányban), a hulladékkérdéssel foglalkozó civilek rámutatnak, hogy szelektív gyűjtés ide vagy oda, a jelenlegi rendszer több szempontból sem kínál valós megoldást a hulladékcsökkentésre.

A problémák közé tartozik, hogy

  • a hulladék nagy része még így is a hulladéklerakókban és (kisebb részben) -égetőkben végzi;
  • több csomagolási hulladékot nagyon költséges és energiaigényes anyagában újrahasznosítani (kiváltképp ilyen a Tetra Pack és a többi többrétegű, kombinált csomagolás);
  • Magyarországon alig van újrahasznosító üzem, így a hulladékot szükségszerűen más országokba kell szállítani.

De ami a legnagyobb probléma: az élelmiszergyártók és -forgalmazók jelenleg egyáltalán nem is érdekeltek abban, hogy csökkentsék a csomagolás mennyiségét.

Ha azok lennének, nem találkoznál akár többszörösen is becsomagolt termékekkel (gondolj csak az ugyan gusztusosan forgalmazott filteres teára – minek azt még a dobozon belül filterenként külön-külön is betasakolni?) és visszaválthatóak lennének az alumínium dobozok. Nem lennének kaphatóak a szükségesnél jóval nagyobb dobozban forgalmazott gyógyszerek és egyéb termékek (amik csak arra jók, hogy a vásárlóval elhitessék, most aztán nagyon jól jár), de külön-külön becsomagolt, és ráadásként még egy nagyobb zacskóban mégis együtt árusított tételek. És még hosszasan sorolhatnánk.

Vagy te soha nem érezted úgy, mennyire felesleges néha a csomagolás?

A hulladékcsökkentés kulcsa a te kezedben van!

De miért is kéne a maguk felelősségvállalását előszeretettel fényező, ám a gyakorlatban sokszor mégis felelőtlenül viselkedő cégekre várni? Kerüld el a feleslegesen becsomagolt és a túlcsomagolt termékeket, ők is ebből fognak ténylegesen tanulni.

Például:

  • kerüld a filteres teát,
  • soha ne vegyél ajándékkosarat,
  • és ha olcsóbb is, ne vásárolj például hatosával összefóliázott akciós sört.

De még ennél is jobb, ha megfogadod, ezentúl a lehető legtöbb dologból a csomagolásmentes változatot választod. Kezd a jövő héten kettővel!

Például:

  • becsomagolt szeletelt kenyér helyett csomagolás nélkülit vegyél, s azt a bolti zacskó helyett saját vászonszatyrodban vidd haza;
  • keresd meg (pl. a Zöld Térképen) a legközelebbi kimért termelői tejet árusító pontot (piac, tejesautó stb.) és zacskós/dobozos/flakonos tej helyett vásárolj ott, a tejet saját üvegedben, tejeskannádban stb. víve haza;
  • gyümölcsből se vegyél olyat, amit gusztusosan kis tálcára tesznek, aztán lefóliáznak.

Ha van más ötleted, oszd meg a sporttársakkal kommentben!

Luca képe
Luca
4 év

Az előttem hozzászólókhoz hasonlóan, én is úgy vásárolok mindent, hogy viszek magammal vászonszatyrot. Ha nem piacon vásárolok, hanem nagyobb áruházban, akkor pl. a zöldségeket, gyümölcsöket sem szoktam zacskóba tenni. A kasszánál mindig rácsodálkoznak, s automatikusan raknák be nekem zacskóba, de mindig visszautasítom. Nem igazán értik.:-)
Illetve a piacra én is viszek magammal kis műanyag dobozokat, amikbe kérem a kisebb árut, pl. mákot, babot, ilyesmit.

Mecsekiné Szabó Beatrix képe
Mecsekiné Szabó...
5 év

A boltban a különféle pékárut egy zacskóban veszem meg, nem rakom mindet külön.

Dókáné Éva képe
Dókáné Éva
7 év

A mi családunk még vásárol felvágottakat, azaz eszünk húst (húsnak mondott dolgokat) is. Nem a fóliába zárt 125g-os kiszerelésűekre gondolok, hanem amit a boltos kisasszonyok szeletelnek és még arra is hajlandóak, hogy megmondják, mikori beszerzésűek. Szóval nektek is javaslom, hogy ha még éltek efféle "étkeken" próbáljátok ki a következőt: kérjétek meg az eladót, hogy az általatok vitt kis műanyag fedeles edénybe, és ne papírba vagy zacsiba mérje le a felvágottat. Így nem kell fölösleges csomagolóanyagból átpakolni,ha a hűtődben rendet akarsz tartani, újabb emberi kapcsolatokat is teremthetsz és környezetedben új szokást is kialakíthatsz,