Elektronikus számlakivonat

Kihívás

A héten egyik szolgáltatónál (áram, gáz, víz, bank) elektronikus számlára váltok.

Eredmény

Évente negyed kiló papírhulladékkal kevesebbet termelek.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Egy 13 hektáros erdőcske faanyagát mentenénk meg a papírgyártástól.

Adatok


0.3 gm2
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

8.1 globál ha

Papír, papír, papír

Egy átlagos háztartásvezető négy-öt pénzügyi, közüzemi és telekommunikációs szolgáltatóval biztosan kapcsolatban áll: van bankszámlája, lakása összkomfortos (azaz van benne villany és gáz, valamint rá van kötve a víz- és csatornahálózatra) és emellett valószínűleg valamilyen kábeltévéje is van. Ez így máris öt, de még könnyen hozzájöhet az internet-, telefon- és mobilelőfizetés, valamint még egy sor egyéb szolgáltatás is.

Mindezek a szolgáltatók havonta küldik számláikat, egyenlegközlőiket. Ha mindegyik csak két A4-es oldal, még akkor is egy könyvre való papíradag összejön belőlük egy év alatt.

Minek szaporítani a sok papírhulladékot? Egy nagyobb bankhálózat átlagosan közel 200 tonna papírt használ fel irodai és külső kommunikációs tevékenysége során egy évben, aminek igen nagy részét az ügyfelek felé kipostázott levelek teszik ki. Persze, ezek a levelek nem korlátozódnak csupán az érdemi információkra: a számlákkal és egyenlegközlőkkel különböző reklámanyagokkal, hírlevelekkel és hírleveknek álcázott reklámokkal is bombáznak minket.

S otthon csak gyűlik, gyűlik a sok papír, a sok évvel ezelőtti számlahalmaz. Bár sokan szeretik eltenni, archiválni a számlákat és egyenlegközlőket, ez valójában teljesen felesleges –az igazat megvallva már soha nem fogunk átnyálazni őket.

Ma már minden megoldható elektronikusan!

Lehet váltani

Gyakorlatilag az összes hazai banknál és mobiltársaságnál, de egyes közüzemi szolgáltatóknál is van már lehetőség arra, hogy áttérjünk az elektronikus számlázásra, s ezzel párhuzamosan lemondjuk a papíralapú számlaküldést. Van, amelyik ezt reklámozza, van, amelyiknél nekünk kell rákérdezni, s van olyan is, ami még a számladíjból is enged, ha ezt a megoldást választjuk.

Azok a szolgáltatók, amelyek ezt lehetővé teszik, hitelesítve, a törvények által megkövetelt módon biztosítják az elektronikus számlát, valamint egyúttal gondoskodnak a megfelelő internetes ügyfélszolgálatról és felületekről is. Sőt, olyan szolgáltatás is létezik már, ahol több szolgáltató számlázással kapcsolatos ügyeit egyetlen felületen lehet kezelni, illetve amelyen keresztül a számlák egyszerűsített módon rendezhetőek is.

A lehetőségekről minden esetben érdeklődj a szolgáltatóidnál!

Mire jó ez?

Ha lemondunk hagyományos számláink közül legalább egyet

  • évente megspórolunk közel negyed kiló papírhulladékot és
  • kevesebb porfogót tartunk majd otthon.

Ha mindenki így tenne, akkor – háztartásonként egy átlagos számlakupaccal számolva –

  • közel 760 tonna papírt spórolnánk meg (amihez pedig új papír esetén többek között jó 300 ezer köbméter víz, 1300 tonna fa és 540 megawatt energia szükséges);
  • ráadásul megelőznénk mindazt a környezetterhelést, amit a különböző számlák levélszekrényen keresztüli terjesztése jelent (szándékosan nem írtunk postai utat, mert a legtöbb szolgáltató ma már nem a postán keresztül juttatja el hozzánk küldeményeit) – ez ugyanis csak növeli az utak forgalmát és fokozza az amúgy is jelentős közlekedési eredetű légszennyezést.
bonnyka képe
bonnyka
5 év

Az egyik kábelszolgáltatónál most akció is van, 1.500 Ft kedvezménnyel hálálják meg, ha valaki e-számlára vált:) +500 Ft, ha csop.beszedési megbízást is vállalja vki.

micimacko