• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_username_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/nodecomment/views/views_handler_field_username_comment.inc on line 48.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Elzárom a csapot

Kihívás

Fogmosás és borotválkozás közben elzárom a csapot.

Eredmény

Megspórolok egy csomó vizet és pénzt.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Megtakarítanánk Pécs hat és fél évnyi vízigényét.

Adatok


0 kg CO2
28 l
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

5.4 kg CO2
7504 l

Folyatjuk a vizet?

A fogorvosok azt ajánlják, az alaposság kedvéért legyen a fogmosás legalább két perces. A borotválkozás ennél valamivel hosszabb: a habosítástól az utolsó simításokig 4-5 percre biztos szükség van. Ha eközben folyatjuk a csapot, még olyan esetben is elfolyik 5-6 liter víz percenként, ha víztakarékos csapot használunk, vagy ha nem nyitjuk meg teljesen. Ez azt jelenti, hogy

  • 2 percnyi fogmosás alatt tíz,
  • 5 perc borotválkozás alatt pedig huszonöt

liter vizet folyatunk el, nagyrészt teljesen feleslegesen.

Inkább takarékoskodjunk!

Ha fogmosópoharat használunk, akkor két deci elég az öblítéshez, és egy másik fél liternyi arra, hogy lemossuk a szánkat. Így 10 helyett csak 1 liter vizet használunk fogmosásonként.

Borotválkozás esetén hasonló a helyzet. Amennyiben csak akkor használjuk a vizet, amikor tényleg kell, azaz az arcöblítéshez előtte és utána, a fennmaradt hab lemosásához, majd a borotvafej tisztításához, akkor az egész műveletsort 2 liter vízzel kényelmesen meg tudjuk oldani.

Mit érünk el vele?

Ha azt vesszük, hogy általában naponta kétszer mosunk fogat és egyszer borotválkozunk, akkor ezzel a kicsiny odafigyeléssel akár 30 liter vizet is megspórolhatunk minden nap. Ez 270 liter vizet jelent egy héten és 14 ezer litert egy év alatt (a borotválkozást leszámítva 126 litert hetente és 6,5 köbmétert évente).

Márpedig tudjuk, a víz még nemzetközi viszonylatban is igen drága Magyarországon, a csatornadíjjal együtt átlagosan mintegy 600 forintba került köbméterenként 2010-ben. Így egy év alatt közel 8000 forintot dobunk ki az ablakon (vagy inkább eresztünk le a csatornán), ha nem figyelünk oda.

A magyar lakosság már pusztán azzal, hogy fogmosás közben nem folyatja a vizet, 65 millió köbméter vizet tud megspórolni. Ebből a mennyiségből – a jelenlegi fogyasztási szokások mellett – egész Pécset hat és fél éven át el lehetne látni ivóvízzel.

SzKatalin képe
SzKatalin
4 év

Ez természetes nekem is, már piciként is ezt tanultam a szüleimtől, reflexszerűvé vált a dolog.

Judit Hajnal képe
Judit Hajnal
6 év

ez vállalható, hisz eddig is elzártam, kivéve, amikor a zuhany alatt mostam fogat :)

edke09 képe
edke09
6 év

Ez evidens, eddig is így csináltam!

Edit Márta Kissné Tóth képe
Edit Márta Kiss...
6 év

Mivel a mi kis falunkban eddig csak ígéret az emésztőcsatorna-rendszer, a "szükség" is rákényszerített bennünket.

Sachia képe
Sachia
6 év

Nem hiszem, hogy túlságosan tetszeni fog nekik, de én támogatom.

Gál Edina képe
Gál Edina
6 év

Ezt nem is értem. Ki nem csinálja még így??!!!
s. Tetszik Beáta hozzászólása. Ha nem baj akkor a suliban is fogom rakni, hogy a gyerekek is el tudják olvasni! :_))

Beáta Szigeti képe
Beáta Szigeti
6 év

Túl könnyen folyik a csapból a víz. ha kútról kéne hozni, mindenki meggondolná, mennyit fogyaszt.