Etikus befektetés

Kihívás

Etikus befektetési alapba teszem a megtakarított pénzem.

Eredmény

Úgy kamatoztatom a pénzemet, hogy közben nem kell szégyellnem magamat.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Akár több billió forinttal is támogathatnánk a világot előrevivő beruházásokat.

Adatok


20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Ezt a kihívást eddig 6 ember vállalta be

Összes megtakarítás

A pénz mozgatóerő

Régi mondás: a pénz mozgatja a világot. Bármennyire kevésnek is tartjuk, a miénk is mozgatja. Amikor ugyanis beteszem a pénzemet egy bankba, az ígért kamatért cserébe felhatalmazást adok neki arra, hogy azt csináljon a pénzemmel, amit akar.

A bank pedig így is tesz: különböző szempontokat mérlegelve értékpapírokba fekteti, vagy különféle gazdasági vállalkozásokat, beruházásokat finanszíroz vele. A nála elhelyezett pénzem kamatát aztán az ezek után kapott hozamokból, osztalékokból, hitel visszatörlesztésekből fizeti ki.

Igen ám, de a bank befektetési szempontjai között általában csak olyan szempontok szerepelnek, mint a kockázat és a hozam. A pénzintézetek azzal általában már nem foglalkoznak, hogy milyen további társadalmi és gazdasági következményei vannak vagy lehetnek az általuk finanszírozott vállalkozásoknak.

Így aztán elképzelhető, hogy a félretett pénzecskénkkel áttételesen mi is olyan dolgokon nyerészkedünk, mint az emberek millióinak életét megkeserítő fegyvergyártás, a rákos megbetegedések tízmillióit okozó dohányipar, vagy épp a természeti környezetet nem kímélő autópálya-építés és ingatlanfejlesztés.

Ha tehát tiszta lelkiismerettel akarunk élni, jobb biztosnak lenni benne, hogy pénzünk nem fial rossz helyen; hogy pénzünkkel nem épp olyan dolgokat támogatunk, amiket egyébként kivetnivalónak tartunk a világban.

Felelősségteljes befektetés

Erre a dilemmára kínálnak megoldást az etikus befektetési alapok, amelyek portfoliójukból kizárják a háborús tevékenységekből, szerencsejátékokból és élvezeti cikkekből profitáló, a környezetszennyező tevékenységeket végző, nem kellően átlátható, nem a felelős vállalatirányítási elvek alapján vezetett cégeket, gazdasági társaságokat.

Az ilyen felelős alapok esetében nem csak a hozam, hanem a társadalmi haszon is számít, ezért a bennük összegyűlő pénzt gyakran fektetik megújuló energiával, természetvédelemmel, hulladékgazdálkodással foglalkozó, egyéb közösségi érdekeket szolgáló vállalkozásokba, cégekbe.

Ha tehát azt szeretnéd, hogy a félretett pénzed is kamatozzon, és közben a világ is jó irányba haladjon, keresd ezeket a befektetési lehetőségeket. A tapasztalatok szerint az átlagos hozam egyébként sem, vagy legfeljebb kevéssé marad el az etikai megfontolásokat nem mérlegelő alapok hozamaihoz képest. Ha Magyarországon minden háztartás így tenne, akkor billiós nagyságrendben tudnánk valóban hasznos vállalkozásokat támogatni.

Milyen lehetőségeid vannak?

Magyarországon egyelőre ugyan korlátozottak a lehetőségek, de 2007 vége óta nálunk is elérhetőek a felelős befektetési alapok. Sőt, 2010-ben már megnyílt az első „közösségi bank” is, amely kimondottan felelős befektetési gyakorlatot folytat.

Pénzed felelős befektetéséhez először nézz körbe a piacon. Az alapok tájékoztatója, illetve szabályzata nyilvános, így a befektetési irányelvek könnyen hozzáférhetőek. Ha pedig ennél részletesebb tájékoztatást kívánsz, kérdezd meg pontosan, milyen cégekbe fektetik a pénzt, és nézz utánuk az interneten.

Bár a bankváltás nem mindig egyszerű és néha költségektől sem mentes, ennek a súlya elenyésző ahhoz képest, hogy mit profitálsz abból, ha tiszta lelkiismerettel élhetsz a világban.

Dénes Ágnes képe
Dénes Ágnes
7 év

Én már ott elakadtam, mennyire etikus-e egy befektetés, amely kamatot ajánl? A pénzem dolgozik értem...?

szidori képe
szidori
7 év

Ma nyitottam számlát a Magnet-nál. Hogyan tudom lezárni a kihívást?

micimacko