Fair Trade kávé

Kihívás

Legközelebb Fair Trade kávét veszek

Eredmény

Teszek egy lépést a szegénység felszámolásáért

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Támogatnánk a szegény országok gazdálkodóit, és akár kétszáz afrikai iskola felépítését is meg tudnánk finanszírozni.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Feketeleves

A kávé számunkra szenvedély, másoknak azonban megélhetés. Míg mi legális drogként a mindennapok átvészeléséhez isszuk, egy sor fejlődő ország számára a kávétermelés az egyik legfontosabb bevételi forrás.

Becslések szerint

 • világszinten 125 millió ember megélhetése függ a kávétermeléstől,
 • mintegy 25 millió termelő foglalkozik közvetlenül kávétermeléssel.

Etiópiában, a kávébab szülőhazájában és Afrika legnagyobb kávétermelő országában például

 • az összes exportbevétel kétharmada származik a kávéból és
 • a lakosság 15%-ának biztosít megélhetést a kávétermelés.

Igen ám, de ez a megélhetés a termelők számára igencsak szerény. Az 1990-es évek elejétől mintegy 15 éven át a kávépiacot egyre elhatalmasodó túltermelés és túlkínálat jellemezte, aminek köszönhetően a kávé felvásárlási ára a mélybe zuhant.

A termelők a korábbi árakhoz képest 70%-kal kaptak kevesebbet terményükért. Miközben a fejlett országokban az átlagos kávé átlagos bolti ára 1000-1200 Ft volt kilónként, a nyers kávébab ára általában a termelési költségeket sem fedezi!

És hogy hova lesz akkor a haszon? Mire az ültetvényekről a fogyasztóig eljut a kávé, becslések szerint 150-szer cserél gazdát. Minden adás-vételkor rákerül (legalább) egy kis haszon, na meg szállítási, raktározási, biztosítási, kezelési, csomagolási, majd végül feldolgozási, terjesztési, reklám- és még esetleg némi felszolgálási költség is. Így hát nem csoda, hogy a felvásárlási és a fogyasztói árak között jelentős különbség van.

Mégis, a különbség ebben az esetben igencsak aránytalan: ha iszol egy 300 forintos feketét valahol, abból még jó esetben is csak 9 forint jut a termelőnek. S tekintve, hogy a kávé kereskedelme során felhalmozódó busás haszon a termelőknek fizetett felvásárlási árak leszorításával növelhető csak igazán, ez a különbség nemcsak, hogy aránytalan, de igazságtalan és méltánytalan is.

Mindennek hatására milliók helyzete lehetetlenült el az utóbbi két évtizedben, tovább súlyosbítva az amúgy is sok nehézséggel küszködő fejlődő országok helyzetét. Sok kávétermelő közösség végletesen elszegényedett, aminek köszönhetően az alapvető helyi egészségügyi, oktatási és egyéb társadalmi intézmények fenntartására sem jut pénz. A mennyiségi termelés ráadásul sok helyen súlyosan károsítja a természetet, számtalan ültetvényen pedig a gyermekmunka is gyakorivá vált.

Mit kínál ehelyett a Fair Trade kávé?

A problémákra több fenntarthatósági kezdeményezés is választ kíván adni. Ezek lényege, hogy bizonyos környezetvédelmi és/vagy társadalmi kritériumok teljesítése esetén az átlagos felvásárlási áraknál magasabb árat fizetnek a termelőknek. Az ilyen minőségbiztosítási és címkézési rendszerek közül a Rainforest Alliance, az Utz Kapeh vagy épp a Fair Trade jelöléseivel már Magyarországon is egyre gyakrabban találkozni. Terjedésükre jellemző, hogy a világ zöld babkávé exportjának ma már közel tizedét ők szervezik.

A Fair Trade-et a hasonló kezdeményezések közül következetessége és szigorúsága emeli ki. A Fair Trade (magyarul méltányos kereskedelem) rendszerhez csak kistermelőkből szerveződött, demokratikus és átlátható módon működő szövetkezetek csatlakozhatnak, akiknek termelésüket tekintve egyaránt meg kell felelniük bizonyos társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi feltételeknek.

A szerződött gazdaszervezettől megkövetelik többek között

 • a gazdálkodók egyenlőségén alapuló, demokratikus és átlátható működést;
 • a mindenféle diszkriminációtól mentes foglalkoztatási gyakorlatot;
 • a gyermekmunka kizárását;
 • a környezettudatos gazdálkodást és a természeti értékek védelmét;
 • a megfelelő munkakörülmények megteremtését és a biztonsági szabályok betartását;
 • a génmanipulált vetőmagok és fajták tilalmát;
 • és lehetőség szerint a biogazdálkodás folytatását, a szintetikus növényvédőszerek és műtrágyák mellőzését.

Ezek teljesítéséért cserébe a Fair Trade rendszerhez csatlakozó termelők fontos gazdasági előnyökhöz jutnak:

 • előre megkötött szerződés garantálja számukra a felvásárlási árat, ami megóvja őket a felvásárlási árak világpiaci (gyakran spekulációtól sem mentes) ingadozásától;
 • a terményükért a piaci áraknál kedvezőbb minimum felvásárlási árat kapnak (a különbség még a termelők szempontjából a hosszú évek átlagánál jóval kedvezőbb 2009-ben is 23% volt átlagosan – a Fair Trade az arabica esetében 18, a robusta fajták esetében viszont 62%-kal fizetett magasabb árat);
 • a termelés mennyisége után prémiumot is kapnak, amit közösségi, egészségügyi, oktatási és környezetvédelmi célokra vagy a gazdaságok fejlesztésére lehet fordítani (a prémium mértéke 2009-ben kilogrammonként mintegy 40 forint volt).

Mit érünk el ezzel?

A Fair Trade minősítéssel rendelkező kávé tehát hozzájárul ahhoz, hogy a kávétermelők

 • tisztességes fizetséget kapjanak,
 • kilábaljanak a szegénységből,
 • és a prémium révén alapvető szolgáltatásokhoz jussanak hozzá.

Ha ezentúl a hagyományos helyett minősített Fair Trade kávét iszol, te is hozzájárulsz ezen célok eléréséhez!

2009-es adatok szerint a magyar állampolgárok fejenként átlagosan mintegy 2,5 kiló kávét fogyasztanak. Ha ez mind Fair Trade kávé lenne, akkor

 • munkájukért a kávétermelők 230 milliárd forinttal több fizetséget kapnának;
 • amihez hozzájönne 1,2 milliárd forint prémium is, amiből negyven új háromszáz fős gimnáziumot, vagy akár 200 kisebb falusi általános iskolát lehetne építeni Afrikában!

Hol vásárolhatok Fair Trade kávét?

Egyre több helyen találni Magyarországon is Fair Trade árukat, így kávét is. A bioboltok zöme árusít már Fair Trade kávét, de megjelent a nagyobb szupermarketek kínálatában is. Emellett számos étterem és kávézó is felvette már kínálatába – mindazon kereskedők és szolgáltatók, akik fontosnak tartják a társadalmi igazságosság ügyét, és akik felismerték, hogy egyre nagyobb az igény az etikus termékekre.

A minősített Fair Trade termékeket a minősítés címkéjéről tudod megismerni.

A Fair Trade termékeket forgalmazó boltokat és szolgáltatókat megtalálod a Fair Világ Méltányos Kereskedelmi Szövetség és a ZöldTérkép.hu-n is.

micimacko