Fát örökbe

Kihívás

Örökbe fogadom a házunk előtti utcai fát és rendszeresen gondozom.

Eredmény

Segítem lakóhelyem biológiai sokféleségének fennmaradását.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Mintegy tízmillió fa lenne jó kezekben és megelőzhető lenne számos fa idő előtti elpusztulása.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Ezt a kihívást eddig 7 ember vállalta be

Összes megtakarítás

Szomszédaink, a fák

A fák fontos szerepet töltenek be lakóhelyünk élővilágának összetett rendszerében. Szép számú ökológiai szolgáltatásaik (oxigéntermelés és széndioxid-megkötés, levegőtisztítás, védelem a zajtól, rezgésektől, a nyári napsugárzástól és a téli szelektől, az esővíz visszatartása, a mikrokörnyezet hűtése a nyári napokon stb.) mellett a szép és egészséges fák egyszerűen jó szomszédjaink, akikre joggal lehetünk büszkék.

Ha őket és környezetüket is karban tartjuk, ápoljuk, az többszörösen is meghálálja magát: lakóhelyünket vonzóvá teszik, ahol jól fogjuk magunkat érezni.

De fordítva is igaz: az elhanyagolt, megbetegedett fák veszélyforrássá válhatnak, környezetük elhanyagolása pedig lakóhelyünket taszítóvá teszi. Mindez visszahat lakásunk élvezeti értéke mellett ingatlanpiaci értékére is. A rendszeres ápolás, karbantartás így befektetésként is felfogható.

Egy fa örökbe fogadása bármennyire is szimbolikus, nagy jelentőséggel bír. Közös dolgaink általában azért mennek tönkre és pusztulnak le (vagy el) idő előtt, mert nem tartoznak senkihez. Így aztán nemcsak nem viseli gondjukat senki, de mivel nem ismert a tulaj, tiszteletben sem tartják őket. Mintha nem is léteznének.

Az örökbefogadás jelképes foglalást jelent. Ha valójában a fa nem is lesz a tiéd, kinyilvánítod, hogy innentől kezdve hozzád tartozik; jogot formálsz sorsának egyengetése felett; s hogy amennyiben valaki megkárosítja, veled fogja szembe találni magát.

Ráadásul ha ilyen módon teszed láthatóvá aktivitásodat, törődésedet, felelősségvállalásodat, azzal példát is teremtesz.

Örökbefogadás pár lépésben

Először is, válaszd ki a fát. Ha nem tudod, milyen fajta, mindenek előtt állapítsd meg ezt egy határozó segítségével.

Ha ez megvan, tölts vele sok időd, ismerd meg alaposan, barátkozz össze vele! Hagyatkozz az érzékszerveidre: milyen tapintása van a kérgének, milyen illata a levelének? Vizsgáld meg a termését, virágát, levelét. Ugyancsak közelebb kerülsz hozzá, ha időről-időre lerajzolod, akár csak részleteiben is.

Cseréljetek! Képzeld el, hogy az általad kilélegzett szén-dioxid őt táplálja, téged viszont az az oxigén éltet, amit ő termel.

Számold ki, hány éves lehet. Ezt úgy becsülheted meg, ha mellmagasságban (mintegy 130 cm-re a talajszint felett) megméred a törzskerületet egy mérőszalaggal, majd az összeget elosztod 2,5-el. Ha például egy méter a kerülete, körülbelül negyven éves lehet.

Tekints vissza az időben, vajon mi minden történt körülötte élete során? Próbáld megtudni azt is, mikor és ki ültette.

Látogasd meg gyakran, és figyeld meg, hogy változik az év folyamán. Ebben segíthet, ha évszakonként, különböző időjárási viszonyok között csinálsz róla fotót ugyanabból a szögből.

Figyeld meg, milyen élőlényeknek ad otthont! Hányféle bogár, madár és egyéb élőlény fordul meg rajta?

Vigyél haza a leveleiből, terméséből, és használd a lakásod díszítésére.

Nyiss egy naplót, amiben mindezt leírod, és benyomásaid alapján adj neki nevet is! Ha van kedved és időd, akár indíthatsz neki egy blogot is az interneten. Mindez nem öncélú mulatság: arra is szolgálhat, hogy időben észre vedd, ha a fejlődése nem a megszokott módon történik, vagy ha károkozók támadják meg.

Nevezd be fádat a következő Év Fája versenyre, a Madarak és fák napján (május 10.) pedig rendezz tövénél ünnepséget, amire meghívod barátaidat, szomszédjaidat.

Hogyan gondozd az örökbe fogadott fádat?

Mindenekelőtt: tisztítsd meg a környezetét a hulladéktól, lehullott faágaktól. A fa törzse körül 1-2 méteres sugárban távolítsd el a gyomokat és a füvet is. Ezek ugyanis mind a fa vetélytársai, amelyek csökkenthetik életerejét.

Vizsgáld meg, hogy mennyire egészséges:

  • ép vagy repedezett a kérge?
  • van rajta valamilyen vandalizmusból származó sérülés?
  • van rajta elszáradt, letörött ág?
  • a levelein van nyoma betegségnek folt vagy száradás formájában?
  • van a törzsén üreg, hasadás?
  • van a törzsén élősködő gomba?
  • megfelelően takarja a talaj a gyökérzetet?

Olvass utána, hogy mindezeken hogyan lehet változtatni, milyen módon lehet gyógyítani, és általában hogyan érdemes gondozni a fádat. Ha komolyabb a baj, vagy nem vagy biztos magadban, inkább kérd ki a szakértők segítségét. Ha közterületen áll a fa, lépj kapcsolatba az önkormányzattal, illetve a terület gondozásával megbízott közterület fenntartó szolgáltatóhoz.

A következő egyszerű tennivaló az öntözés. Akárhányszor meglátogatod, vigyél magaddal vizet, s öntözd lassan körbe. A nyári nagy aszályok idején akár naponta is megkínálhatod egy-egy vödör vízzel, lehetőleg este, naplemente után, hogy csökkentsd az azonnal elpárolgó vizet.

A talaj optimális nedvességtartalmának megőrzésében segít a talajtakarás (mulcsozás), aminek további haszna a talaj hőmérsékletének kiegyenlítése és a fa víz- és tápanyagfelvételében vetélytársnak számító gyomok távoltartása.

Mulcsozni a fa törzse körül legalább olyan széles körben érdemes, mint amilyen széles maga a korona. Vigyázni kell azonban, hogy maga a törzs ne legyen betakarva! A mulcs tartalmazhat fűkaszálékot, ágnyesedéket, szalmát, faaprítékot és kéregzuzalékot, komposztot, de akár kavicsokat is.

A takaróréteg optimális vastagsága tömöttségtől függően 5-10 centiméter. Mulcsot a kertészeti árudákban tudsz beszerezni, anyagtól függően már pár száz forintért is.

Fiatalabb fa esetében érdemes a fa tányérozást is fenntartani: az enyhe lejtésű tölcsér alakú tányért ültetés után ajánlott a fa törzse körül kialakítani, hogy az a földre hulló csapadékot a fa gyökere felé vezesse.

Ez a fa életének első néhány évében kimondottan hasznos, egészen addig, ameddig a gyökérzet kellően terebélyes nem lesz ahhoz, hogy nagy területről gyűjtse össze a fa számára szükséges nedvességet. A tányér azonban időről időre eltömődik és feltöltődik, különösen köztéren. Ezért néhány havonta egy gereblyével és lapáttal érdemes kitisztítani, felületét fellazítani.

Nagy veszély a talajtömörödés is. Emiatt ugyanis nem jut elég gyökérlégzéshez szükséges oxigénhez, ami súlyosabb esetben a fa pusztulásához is vezethet. Utcai fák esetében ezért fektetnek a fák törzse köré faveremrácsot, ami a járókelők taposásától védi a fa körüli terület talaját. A faveremrács alatt viszont hajlamos a hulladék felgyülemleni, ezért érdemes időről időre kitisztítani akár magunknak is. Ha pedig a fa körül egyelőre nincs faveremrács, megpróbálhatsz te magad is valamilyen védművet kialakítani körülötte: rakd körbe például egy méteres sugárban kövekkel, vagy verjél le köré vékony karókat.

A talaj tömörödés megelőzésének érdekében érdemes a parkoló autókat is távol tartani törzsétől. Ezt a fa körüli rész kertesítésével lehet a leginkább megoldani: kisebb cserjék ültetésével, esetleg szerény, pusztán a növények védelmét szolgáló körbekerítésével (ne feledd, hogy általában közterületről van szó), virágok ültetésével. Amint rendezett lesz a fa környezete, az autók sem fognak oda állni.

Telente nagy veszély a sózás, a kiszórt sóból és a latyakból keletkező sóoldat ugyanis különösen káros a fák számára. Győzd meg a szomszédaidat, társasház esetén pedig a közös képviselőt is, hogy sózás helyett használjatok kevésbé káros, természetkímélő(bb) csúszásmentesítőt.

A közterületen álló fák metszését, gallyazását, illetve a velük kapcsolatos növényvédelmi feladatokat általában a helyi önkormányzat látja el. Mégis, tartsd nyitva a szemed, s ha úgy látod, a fa betegség tüneteit mutatja, hívj szakértőt, s az önkormányzattal konzultálva találd meg a módját, hogyan lehet rajta szakszerűen segíteni.

Végül: készíts egy kis táblát, amin megköszönöd a fa nevében a többi embernek, hogy ők is vigyáznak rá. Ezt erősítheted például egy karóra, amit leversz a fa mellé a földbe.