Használt bútor

Kihívás

Új helyett használt bútort veszek.

Eredmény

Nem pazarlom feleslegesen a természeti erőforrásokat.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Nem támogatnánk évente 100 milliárd forinttal egy környezetkárosító iparágat (tisztelet a kivételnek).

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

A bútoripar hátsó udvara

Magyarországon évente több mint 100 milliárd forintot költünk bútorra és lakberendezési tárgyakra. De vajon ez fedezi a bútorgyártás valódi költségeit? Aligha. A katalógusokban és a termékismertetőkben közel sem tűntetnek fel minden olyan információt, ami egy tudatos vásárlót foglalkoztat.

A lehetséges problémák között elsősorban a nyersanyag-igénnyel kell számolni. Mindenekelőtt a bútorok zömének alapanyagát jelentő fával, ami csak nagyon kis mértékben származik fenntartható forrásból, míg továbbra is jelentős problémát jelent világszerte az erdőirtás és faorzás.

De a bútorokhoz használt huzatok és kárpitok sem ártatlanok: az alapanyagot adó

 • pamut termeléséhez hatalmas mennyiségű vizet és növényvédőszert használnak;
 • bőr a bútorok esetében általában nem felnőtt szarvasmarháktól, hanem borjúktól származik, amelyeket általában kegyetlen körülmények között tartanak, majd mészárolnak le, és amit szintén nagyon szennyező körülmények között készítenek elő további feldolgozás céljaira;
 • vagy ezek híján az alapanyagot jelentő műszálak zöme továbbra is kőolaj-alapú, így szintén közvetlen hatással van az éghajlat-változásra.

Ráadásul a bútorok, legalábbis alapanyagaikat és egyes részeiket (pl. kárpitok) tekintve sokszor olyan alacsony bérű gazdaságokból származnak, amelyekben a munkajogokat, a biztonságos munkakörülményeket és a méltányos fizetséget csak hírből ismerik.

Mindemellett pedig számolni kell még a gyártás és feldolgozás során keletkező hulladékkal is.

A fakitermelés és -feldolgozás a kitermelés első lépésétől kezdve a termelés legutolsó fázisáig az egyik legtöbb hulladékot gyártó iparágak egyike. Egy kivágott fának csupán 14%-a kerül ténylegesen a végtermékbe. Hulladék képződik a „betakarításnál”, a fűrésztelepen, illetve a gyárban, ahol aztán a fából végül bútor készül. Bár a selejt faanyag nagy részét aprítékként hasznosítják, a bútorok miatti pazarlás még így is számottevő.

Használt bútor: kisebb egészségügyi kockázat

Az új bútorok rejtett veszélyforrást is jelenthetnek. Az otthonunk és munkahelyünk berendezésére használt bútorok ugyanis vegyi anyagokkal lehetnek szennyezettek, amelyek például belélegzéskor akár igen komoly betegségeket is előidézhetnek. Különösen veszélyesek

 • a hormonhatású égésgátlók;
 • az MDF és HDF farostlemezek, OSB és egyéb forgácslapok, a furnér- és rétegelt lemezek, bútorlapok préseléséhez használt rákkeltő formaldehid tartalmú műgyanták; és
 • a ragasztókban és felületkezelő szerekben (lakkok, festékek) használt, a nyálkahártyát irritáló, fejfájást és akár komolyabb egészségügyi problémákat kiváltó illékony anyagokat, szerves gőzöket (VOC) tartalmazó szintetikus oldószerek.

Ezek az anyagok folyamatosan párolognak és szennyezik a beltéri levegőt – ennek köszönhetően számos veszélyes légszennyező anyagból sokkal több van a lakások, házak belterében, mint a szennyezett városi levegőben.

Sőt, a szóban forgó anyagok meghaladhatják akár az utcán érvényes egészségügyi határértékeket is. A folyamatos párolgás azonban azt is jelenti, hogy a bútorok idővel „kiadják mérgüket”, így a használt bútorok ilyen nemű kockázata jóval alacsonyabb, mint az újaké.

Mit tehetsz?

Ha új bútordarabra van szükséged, annak nem feltétlenül kell tényleg újnak lennie. A legjobb, ha felújítod vagy átalakítod a régi, kopott, megunt bútorokat – ehhez érdemes alapanyagért portyázni a lomtalanításokon.

Ha magad nem boldogulsz, megbízhatsz a felújítással szakembert is. Jóllehet, ez drágább, ugyanakkor profibb megoldás is, ráadásul amellett, hogy Te is jól jársz, fontos szolgáltatások és mesterségek, a települések színfoltjainak számító kézműves- és javítóműhelyek fennmaradását is támogatod.

Még az is messze jobb megoldás, ha használt bútort vásárolsz. Ezzel

 • kíméled a természeti erőforrásokat (hisz egy pofás asztalhoz nincs szükség például új faanyagra);
 • támogatod a használt cikk kereskedőket, vagy épp a bútort továbbadó magánembereket (így pénzedet visszaforgatod a szűkebb-tágabb közösségedbe);
 • megelőzöd a bútorgyártással járó hulladék keletkezését;
 • egyedibben tudod berendezni a lakásodat;
 • sokszor a pénzeddel is spórolsz; végül pedig
 • nem hizlalod sem a hulladéklerakókat a bedarált bútorokkal,
 • sem pedig a légkör széndioxid-koncentrációját (ahhoz képest, ha a megunt bútordarabok elégetésre kerülnének (minden fabútor egyben egy kisebb szén-dioxid raktár is, amit ideiglenesen kivontak a természetes szén-körforgalomból).

Hasznos

 • A lomtalanítások időpontjáról a területileg illetékes önkormányzatnál, illetve a közterület-fenntartással és/vagy hulladékelszállítással megbízott cégnél tudsz infót szerezni.
 • Használt (sokszor ingyen, vagy jelképes összegért kínált) bútorért érdemes körülnézni a különböző apróhirdetésekkel (pl. www.apronet.hu) és használtcikk közvetítéssel foglalkozó weboldalakon (pl. www.teszvesz.hu).
 • A használtcikk kereskedéseket, kézműves mestereket és javítóműhelyeket pedig megtalálod a Zöld Térképen – ha nem szerepel ilyen a környékeden, kérdezz és nézz körbe, és ha újat találsz, kérjük, oszd meg másokkal is!

micimacko