Használt olaj

Kihívás

Szelektíven gyűjtöm a használt sütőolajat.

Eredmény

A környezetet és a csatornahálózatot is megkímélem a szennyezéstől.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Annyi biodízelre való nyersanyagot gyűjtenénk össze, amiből két évig járhatnának a mosonmagyaróvári buszok.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Olaj bár, de gáz

Magyarországon körülbelül 9 liter étolajat fogyasztunk évente fejenként - nagyrészt sütésre. Bár az olajfaló fritőz talán már a múlté és egyre jobban terjednek az olajban sütést nélkülöző, egészséges ételkészítési fortélyok, azért továbbra is a hagyomány az úr: a rántott hústól, sült rosejbnitől, lángostól, fánktól és további, olajos fürdőben készülő társaiktól láthatóan (és vasárnaponként orrunkkal is érezhetően) nem szívesen válunk meg.

A sütésre használt olajnak egy részét megesszük az étellel, egy része elpárolog, mintegy 20%-a azonban így is visszamarad, s előbb-utóbb kiöntésre kerül. 15 lakásból megközelítőleg félévenként 50-60 liter elhasználódott étkezési olaj gyűlik össze.

A használt étolaj veszélyes hulladék, nem szabadna sem a lefolyóba, sem a természetbe önteni, mert

 • rontja a talaj levegőzését,
 • megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét, illetve gyökérlégzését,

a természetes vizekbe kerülve pedig

 • akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét és
 • növeli a víz biológiai oxigénigényét is.

Miközben már egyetlen liter, csatornába öntött étolaj is százezer liter vizet szennyezhet el megfelelő tisztítás híján, Magyarországon évente akár 22 ezer tonna étolaj is bekerülhet a csatornarendszerbe.

Ráadásul a csatornába öntött sütőolaj eldugíthatja saját lefolyónkat is, valamint jelentős többletköltséget okoz a szennyvízkezelésben is. Az olaj ugyanis rontja a csatornarendszer szennyvízelvezető képességét, mivel megdermedve kirakódik a falára, és csak nagy költségekkel távolítható el.

Mindezeken túl a csak úgy kiöntött étolaj pazarlás is, a használt sütőolaj ugyanis újrahasznosítható. A fáradt sütőolajat elsősorban a biodízel iparág dolgozza fel (az ausztriai Grazban például 2005 óta az összes autóbusz használt olajból újrahasznosított biodízellel jár), de hasznosítható az aszfalt- és gipszgyártásban és felhasználható különböző vegyipari termékek (pl. festékek, felületkezelő anyagok, mosóporok) gyártásához is.

Mit tehetsz?

A használt sütőolaj gyűjtése viszonylag egyszerűen megoldható:

 • gyűjtsd a már kiöntésre kerülő olajat egy jól záródó kannában (az üveg edény azért nem szerencsés, mert kicsúszhat a kezedből);
 • térképezd fel a lehetőségeket;
 • esetleg szervezz magadnak gyűjtőpontot.

A lehetőségeket illetően számolj a következőkkel:

 • A veszélyes hulladék begyűjtésének  biztosítása (így a sütőolajé is) önkormányzati feladat, ezért a települési hulladékok kezeléséért felelős hulladékudvar(ok) nagy valószínűséggel átveszik a használt olajat is.
 • Szintén gyakori, hogy az önkormányzatok a rájuk rótt hulladék-begyűjtési feladatot rendszeres veszélyes hulladék begyűjtési akciókon keresztül látják el – ezek időpontjáról az önkormányzatnál érdeklődj.
 • Több cég is foglalkozik már használt sütőolaj begyűjtésével (pl. Biofilter Kft., Mikuka): keresd őket, hátha már lakhelyed közelében is van gyűjtőpont.
 • Egyes benzinkutaknál is van lehetőség a leadásra.
 • A magukra valamit adó éttermekben és szállodákban, valamint a közintézmények konyháin is külön gyűjtik az olajat – ha van ilyen a közeledben, érdemes lehet megkérdezni, viheted-e hozzájuk az olajadat.
 • A lehetőségek feltérképezésére használd a Zöld Térképet és a Humusz hulladék-átvevős adatbázisát.

Ha a közeledben nincs olyan gyűjtőpont, ahova egyszerűen elvihetnéd a használt olajatokat, érdemes lehet saját gyűjtőpontot szervezni (különösen nagyobb társasház esetén). Ehhez keresd a fent említett cégeket: a szolgáltatás lakossági ügyfeleknek ingyenes, és az általuk biztosított 60 literes zárható gyűjtőedényeket megegyezés szerinti gyakorisággal és időpontokban szállítanak el. Ehhez tehát nem kell más, mint néhány telefon, némi utánajárás, egy megfelelő hely, egy kis idő, és a szomszédok, barátok, kollégák meggyőzése.

És az eredmény?

Tisztább lelkiismerettel élhetsz, hogy ezt is megtetted, kíméled a környezetet és alapanyagot biztosítasz a zöld ipar számára.

Ha Magyarországon mindenki ezt tenné, akkor közel 2 millió liter használt étolajat biztosíthatnánk a biodízel üzemek számára. Ennyi üzemanyaggal egy korszerűbb személyszállító busz 4 millió kilométert is futhatna – a jelenlegi szinten ez nagyjából a mosonmagyaróvári buszok két éves teljesítménye.

micimacko