A hűtőgép hátuljának megtisztítása

Kihívás

A héten letisztítom a hűtőgép hőleadó rácsát.

Eredmény

Elősegítem, hogy hatékonyan működjön, megspórolom áramfogyasztásának akár 10%-át is.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Éves szinten akár egy közepes méretű város 100 ezer háztartásának teljes évi áramfogyasztását is megtudnánk takarítani!

Adatok


15 kg CO2
35 kWh
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

435 kg CO2
1015 kWh

Mi az a hőleadó rács? Avagy: így működik a hűtőgép

A hűtőgép hátsó oldalán található hőleadó (vagy kondenzációs) rács rendeltetése az, hogy a készülék belső teréből kivont hőenergiát leadja a külső környezetnek. A hűtő hatásmechanizmusa ugyanis a hőelvonáson alapul: azon a fizikai jelenségen, hogy az elpárolgó anyag hőt vesz fel környezetéből.

A hűtőgép esetében ez az anyag a zárt csőrendszerben keringetett hűtőfolyadék – a hűtőszekrény gondosan szigetelt belsejében ennek elpárologtatása vonja el a hőt, ami aztán hűtőhatást fejt ki a gép belső terére.

A párolgás révén keletkező hűtőfolyadék-gőzt a gép ezután elvezeti, majd egy kompresszor segítségével nagy nyomásra sűríti, és immár a szigetelt belsőn kívül (a csőrendszer hőleadó rácsán futó részében) a külső környezet hőmérsékletén újra cseppfolyós állapotba csapatja.

Az átalakulás során a hűtőfolyadék hőként adja le azt az energiamennyiséget, amit a hűtőszekrény belsejében felvett – ezért melegszik fel a hőleadó rács. A keringetés révén a folyadék ezt követően újra a gép belsejébe áramlik, hogy megint elpárologhasson, ilyen módon tartva fent a folyamatos hűtést.

Miért baj, ha koszos a hőleadó rács?

Abban az esetben, ha a hőleadó rács és a hozzá erősített csőrendszer el van szennyeződve a sok rátapadt portól, porcicától, mindez nem megy olyan egyszerűen. A kosz ugyanis szigetelőanyagként viselkedik és akadályozza a hőleadást.

Mivel a hőleadás lassabb, a gép ezt erőteljesebb keringetéssel próbálja kompenzálni a hűtőgépben kívánt alacsony hőmérséklet szinten tartásának érdekében. A hűtőgép motorja nagyobb teljesítményre kapcsol, ami a gép elektromos áram fogyasztását akár tíz százalékkal is megnövelheti.

A koszos rács tehát nem a barátunk: megakadályozza, hogy hűtőgépünk hatékonyan működjön.

Ha azt vesszük alapul, hogy Magyarországon a háztartásokban található jó 4 millió hűtő- és közel 2 millió fagyasztógép éves szinten bő 2,5 terrawattóra (készülékenként átlagosan 700 kilowatt) elektromos áramot fogyaszt, az azt jelenti hogy tíz százaléknyi teljesítményromlás megelőzése esetén 250 gigawattórányi áramot tudunk közösen megspórolni. A tét igen nagy: ez megfelel jó százezer háztartás egész évi áramfogyasztásának!

Mit tehetek?

Nagy ördöngösség nem kell a dologhoz, és éppen pénzbe sem kerül. Elég időről-időre letakarítani a hőleadó rácsot – ha már egyszer megcsináltad, évente elég sort keríteni rá:

  • érdemes olyankor csinálni, amikor egyébként is épp a hűtőt takarítod, kipakoltál belőle mindent és áramtalanítottad is,
  • ha ez megvan, húzd egyszerűen el a faltól úgy, hogy kényelmesen mögé férj,
  • fentről lefelé haladva dörzsöld át a rácsot egy kefével,
  • majd töröld le portörlő ronggyal (ha a rászállt por zsíros és makacs, használhatsz enyhén mosószeres oldatot a rongy benedvesítésére – persze szigorúan környezetkímélő szerrel),
  • told vissza a helyére, és dugd vissza a konnektorba.
SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Az utolsó lépést kihagytam (•told vissza a helyére, és dugd vissza a konnektorba), úgyis elég hideg van a konyhában, nem fognak megromlani az élelmiszerek. Így még több áramot spórolhatok.

bonnyka képe
bonnyka
6 év

A fagyasztó részbe betettem egy 1,5 literes flakont vízzel töltve, hogy mint hűtőakku működjön és így ezzel is csökkentsem a fagyasztó energiafogyasztását.
Érdemes átpakolni a fagyót, hogy akár rekeszenként betehessünk ilyen házi jégakkut.

Gab képe
Gab
7 év

Nálunk a kombi hűtő a fal mellett sarokban áll úgy, hogy a hátulja és az egyik oldala fal felé áll a másik oldala pedig a mosogatógép felé. Mikor kibányásztam a hűtőt, hogy a rácsot megtisztítsam láttam, hogy a fal és a hűtő mindkét oldala penészes!
Valószínűleg a hűtő oldala hidegebb mint a környezet és a konyhában jelenlévő pára ide csapódik le. Azt tervezem, hogy ezeket a nem látható felületeket beborítom a radiátoroknál alkalmazott hővisszaverő fóliával. Így plusz szigetelés is lesz a hűtőn és a fal sem lesz penészes.