Irodai növény

Kihívás

Beviszek egy-két növényt a munkahelyemre.

Eredmény

Feldobom a munkahelyi környezetemet, hogy jobban érezzem magamat munka közben.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Akár 10%-kal is csökkenthetnénk az egészségtelen munkahelyi levegő miatti megbetegedéseket és az ebből fakadó hiányzásokat, de növelhetnénk munkánk hatékonyságát is.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Irodai élet

A napi nyolc órás munkaidőt alapul véve életünknek minimum harmadát munkával töltjük – többnyire a munkahelyünkön. Sőt, jól tudjuk, a munkaidő sokszor ennél lényegesen hosszabb.

Magyarország nemzetközi szinten is élen jár az egy főre jutó munkaórák számát illetően, legalábbis ami az OECD országokat illeti (úgy 30%-kal többet dolgozunk, mondjuk, a franciákhoz képest). A magyar dolgozók 42%-ának ráadásul iroda a munkahelye, ahol összességében sokan legalább annyi időt töltenek, mint otthonukban.

Életminőségünk és egészségünk szempontjából korántsem mindegy tehát, milyen a munkahelyi környezet – mennyire egészséges, és mennyire érezzük jól magunkat benne. Svédországban például a munkahelyi megbetegedések 70%-át a fizikai és pszichikai munkakörnyezet megterhelő hatásainak tulajdonítják.

A komfortos és egészséges munkahelyi környezet kérdésköre természetesen roppant szerteágazó, külön elmélet foglalkozik vele. Dolgozzunk azonban bárhol, valamilyen szinten mi is tudunk apró változtatásokat tenni, ami nagy valószínűséggel sem a kollégáinknak, sem a főnökeinknek nem lesz ellenére.

Szobanövények a munkahelyen

A munkahely zöldítésének egyik legegyszerűbb, mindazonáltal legszembetűnőbb lépése, ha annyi szobanövénnyel veszed körbe magad, amennyivel csak lehet. A növények már puszta jelenlétükkel kellemesebb, barátságosabb és esztétikusabb környezetet teremtenek.

Még fontosabb azonban, hogy kimutatható mértékben

 • szűrik meg a levegőt a portól és a bútorfestékekből, lakkokból, padlószőnyeg ragasztásából kipárolgó káros anyagoktól (pl. benzol, formaldehid),
 • nyelik el a zajokat,
 • emelik a levegő páratartalmát kipárolgásuk révén, amivel egyrészt egészségesebbé teszik a levegőt (a levegő túl alacsony páratartalma kiszárítja a légutak nyálkahártyáját, és így növeli a légúti megbetegedések iránti fogékonyságot, de a magasabb páratartalomban a levegő szállópor-tartalma is kisebb), másrészt viszont míg télen javítják a hőérzetet (a száraz levegőt hűvösebbnek érezzük), nyáron hűtő hatást fejtenek ki.

Mit lehet vele elérni?

A munkahelyi növények hatására kevesebb lesz a fejfájás, a fáradtságérzet, a nyálkahártya irritáció, a füldugulás, a szájszárazság.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az irodai dolgozók ilyen egészségügyi tüneteit átlagosan 25%-kal csökkenti a növények jelenléte – jelentős javulás különösen a köhögést, rekedtséget, fáradtságot és fejfájást illetően várható.

És ami talán még fontosabb: a növények jelentősen csökkentik a stresszt és a belőle eredő egészségügyi problémákat, amelyek munkahelyeinken sajnos egyáltalán nem számítnak ritkának.

A kevesebb megbetegedés pedig kevesebb hiányzást okoz: számos felmérés mutatta már ki, hogy a növények jelenlétével a munkahelyi hiányzások száma akár 10%-kal is csökkenthető.

A növények áldásos hatását a gyógyászatban is felismerték már: egy San Diego-i gyermekkórházban az alatt az év alatt, amikor minden egyes páciensnek a közvetlen közelében voltak növények, 13%-kal kevesebb operációra volt szükség, javult a személyzet hozzáállása és még a kórháznak juttatott adományok is növekedtek 16 millió dollárral.

Iskolai vizsgálatok pedig azt bizonyítják, hogy a növények jelenléte növelte a tanulók aktivitását és javította tanulmányi eredményeiket.

Amellett, hogy a jobb közérzet eleve pozitív hatással van a munka hatékonyságára, a témakör tanulmányozásakor már azt is több ízben bizonyították, hogy az olyan irodai környezetben, ahol voltak szobanövények, nőtt a dolgozók kreativitása, reakciókészsége és koncentrálóképessége. Ilyen módon a szobanövények a hatékonyság növelésének eszközei is.

Mire kell figyelni?

Növényeink irodai elhelyezésekor, akár otthon, a növények következő igényeire kell figyelemmel lenni:

 • elegendő hely (ezt azonban igyekezzünk ne a munkaterülettől elvenni, mert akkor zavaróak is lehetnek – érdemes az ablakpárkányra helyezni vagy a falra akasztani őket);
 • a bevitelt követően nem jelentkezik-e valamelyik munkatársunknál allergiás tünet (ha igen, akkor érdemes megtudni, vajon a mi növénykénk okozza-e);
 • sok fény (sötétben a növények pont oxigént vonnak el a környezettől, amivel tovább terhelik az irodák sokszor amúgy is elviselhetetlen levegőtlenségét);
 • rendszeres öntözés (heti 1-2 alkalommal bőségesen, de vigyázva, nehogy túlöntözzük őket);
 • megfelelő ültetőközeg;
 • tápanyag-utánpótlás;
 • szükség esetén pedig kíméletes és vegyszermentes növényvédelem (a vegyszeres változatok veszélyesek lehetnek).

Az egyes fajtákra jellemző igényekkel kapcsolatban érdemes bővebben is tájékozódni, valamint kikérni a szakértők véleményét!

Ami pedig a fajtákat illeti: az irodazöldítésben minden szobanövény jó szolgálatot tehet, de

 • a káros anyagok elbontásában különösen az Aloé (Aloe barbadensis), a csokrosinda (Chlorophytum elatum), a filodendron (Philodendron selloum), a sárkányfa (Dracaena fragans), a borostyánvirág (Hedera helix) és a vitorlavirág (Spatiphyllum) jeleskedik;
 • a levegő páratartalmának növelése szempontjából pedig az olyan növények hasznosak, amelyek nagy levélfelületen párologtatnak (pl. a fikuszok, páfrányok, filodendronok), vagy gyökereik vízben állnak (pl. papirusznád).

A szobanövények mindeme előnyeinek kiaknázásához nincs szükség arra, hogy dzsungellé változtassuk munkahelyünket – kutatók szerint 10 négyzetméterenként elegendő 1-1 cserepes növény elhelyezése.

Nyilván te magad egyedül nem fogod az egész munkahelyedet bezöldíteni, de azzal, hogy beviszel magaddal 1-2 növényt, példát és ötletet adsz másoknak, jobb esetben pedig még trendet is teremthetsz. Sőt, kellő tájékoztatás és beadagolás mellett ez akár a vezetőséget is meggyőzheti a szobanövények hasznáról, ami hosszú távon mind a cégnek, mind nektek, dolgozóknak egyaránt jó.

Gabor 'sollabong' Soltesz képe
Gabor 'sollabon...
7 év

Igazából már teljesítettem is és azonnali minőségbeli változással járt. Szürkeség OFF. Munkatársaim is imádják.