Józanul

Kihívás

Két hétig nem iszom alkoholt.

Eredmény

Jobb lesz az egészségem, több pénzem marad és nem járatom le magamat senki előtt.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Egészségesebb, nyugodtabb, biztonságosabb társadalomban élnénk, ráadásul megspórolnánk egy csomó kiadást is.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Megisszuk a levét

A statisztikák és becslések szerint Magyarországon minden tizedik ember alkoholista, minden ötödik nagyivó és minden második alkalmi ivó.

2009-ben a magyar háztartások 730 milliárd forintot költöttek alkoholra, fejenkénti alkoholfogyasztásunk 96%-os tiszta szeszben számolva mintegy 12 liter évente. Alkoholizmusunk igazi mértékét azonban csak sejteni lehet, mert az igazi problémák otthon, ajtó mögött maradnak, el vannak hallgatva, vagy tudomásul sincsenek véve.

Öl, butít

Az alkohol a szervezet minden részére káros, legfőképpen a májra, az agyra és a szívre. Ha lassan is, de hosszú távon

 • tönkreteszi a májat és az idegrendszert (májzsugort, májrákot és elbutulást egyaránt okozhat);
 • károsítja a szívizmot, így szívelégtelenséget idézhet elő;
 • emeli a vérnyomást, növeli az agyvérzés és a szívinfarktus kockázatát;
 • vércukorproblémákat, rosszabb esetben cukorbetegséget idézhet elő;
 • irritálja a gyomornyálkahártyát és a hasnyálmirigyet;
 • de hepatitiszt,
 • rákos daganatokat,
 • pszichés problémákat,
 • terhesség esetén pedig koraszülést, a magzat számára pedig maradandó károsodást is okozhat.

Magyarországon az alkoholos eredetű halálozás megközelítőleg az EU-átlag kétszerese: a 100.000 lakosra jutó alkoholos eredetű halálozás 2005-ben 129,47 volt.

Az alkohol hozzájárulhat az elhízáshoz is: míg a zsírok lebontásakor grammonként 9, az alkohol lebontásakor 7 kilokalória szabadul fel. Azaz már egy deci borral is 80-90 kilokalóriával egészítjük ki az ebédet, egy nagyobb pohár pedig egy fél tábla csoki energiamennyiségét teszi ki. (Az alkoholtartalom százalékosan mutatja az alkohol jelenlétét az alkoholos oldatban/italban: a 14%-os tartalom például azt jelenti, hogy egy liter borban 140, azaz 1 deciben 14 gramm alkohol van.)

Nyomorba dönt

Az Európai Unióban a szakemberek az alkoholfogyasztás egészségügyi költségeit évi 125 milliárd euróra becsülik. A tagállamokban kétszázezer ember hal meg évente a mértéktelen fogyasztás miatt.

A legújabb kutatások szerint azonban a – gyakorlatilag felbecsülhetetlen – társadalmi károk jelentős részét nem alkoholfüggők, hanem az alkalmanként lerészegedő, többé-kevésbé rendszeres ivók okozzák, akik az egészségügyi ellátórendszerben nem is jelennek meg.

Az ezzel kapcsolatos problémák közé tartoznak a következő tények:

 • az alkoholfogyasztás mértéke és az erőszakos cselekményekben való részvétel között erős a kapocs: a kockázatot (akár elkövetőként, akár elszenvedőként) elsősorban a lerészegedések gyakorisága növeli;
 • a túlzott alkoholfogyasztás emeli az öngyilkosság elkövetésének és befejezésének kockázatát;
 • a túlzott alkoholfogyasztás emeli a válás vagy a különélés kockázatát a nem-ivókhoz viszonyítva;
 • a férj túlzott alkoholfogyasztása valószínűbbé teszi a családon belüli erőszakot mind a házastárs, mind a gyermekek irányában;
 • az alkoholfogyasztás kapcsolatban van a munkahelyi problémák megjelenésével (hiányzások, kilépés, fegyelmi problémák, lopások és az általában véve az alacsony munkahelyi morál stb.);
 • évente mintegy 2700 közúti balesetet okoznak az ittas sofőrök, amiből 150 halálos kimenetelű.

Hogy egy kicsi nem árt?

Szeretjük azt gondolni, hogy egy kicsi alkohol nem árt, sőt, még használ is. Valóban, szakemberek szerint is a „mérsékelt ivás” hosszú távon sem okoz nagy problémát.

Férfiaknál 30 gramm, nőknél pedig napi 10-15 gramm alkoholfogyasztást még a biztonságos mennyiségen belül van – ez nagyjából két, illetve egy deci erősebb vörösbornak, illetve egy korsó és pikoló sörnek felel meg.

A probléma azonban ott van, hogy nagyon könnyű átesni a ló túloldalára. Ha már megittam egy deci bort, miért ne igyak kettőt? Vagy egy pohár sör helyett inkább egy korsót?

Férfiaknál 60, nőknél 20 grammnyi napi alkoholfogyasztás már garantált egészségkárosodást okoz, aminek mértéke az elfogyasztott mennyiséggel és az idő múlásával csak fokozódik.

Gondold meg és ne igyál!

Az igazi gond a megszokással van. Az alkohol kényszeres társunkká lett a mulatságokon és az esti lazításkor, mintha nélküle nem is tudnánk jól érezni magunkat. Megszoktuk, hogy vele élünk, vele mulatunk, és el sem tudjuk képzelni, hogy igazából nincs is rá szükségünk. Pedig lehet, próbáld ki!

Meglátod, a szervezeted és társasági életed is meghálálja majd. Ráadásul ha nem iszol alkoholt, azzal nem csak a szervezetedet kíméled, de rossz példát sem mutatsz másoknak. Ha ezt mindenki megszívlelné, lényegesen más minőségű társadalomban élnénk.

Amennyiben berzenkedsz ez ellen a kihívás ellen, az csak aláhúzza a fontosságát.

Ha pedig megpróbálod, de nagyon nem megy az alkoholról való – legalább ideiglenes – lemondás, használd ki a lehetőséget és kérj segítséget. Fordulj specialistához, vagy keresd az Anonim Alkoholisták önsegítő csoportjait. Nem az alkoholizmus a szégyen (ne feledd, minden tizedik honfitársad ugyanebben a cipőben jár!), hanem az, hogy itt tartunk.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Én majdnem egy egész évet be tudnék vállalni (pontosan 342 napot), a szilveszteri egy pohár pezsgőm megivásáig.:))

Judit Hajnal képe
Judit Hajnal
7 év

:) akár egy fél évet is bevállalhatnék, mivel majdhogynem absztinens vagyok