Két óra magamra

Kihívás

Csak magamra szánok két órát: teszek valami olyasmit, amire már régóta vágyom.

Eredmény

Kikapcsolódom, felfrissülök.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Kevesebb lenne az agyonhajszolt ember, nagyobb lenne az életkedv.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Időhiány

Állandóan elfoglaltak vagyunk. Sokat kell dolgozni, a családdal törődni. Úgy érezzük, már lassan nincs egy percnyi szabadidőnk se, teljesen maguk alá temetnek a különböző kötelességek, amiknek meg kell felelni. Ezt a tendenciát felmérések is igazolják.

Bármennyire is „fejlett” és viszonylag tehetős társadalomban élünk, szabadidővel nagyon rosszul állunk. Ez az időszegénység pedig nagyon rossz hatással van boldogságunkra, világlátásunkra is. Akik túl elfoglaltnak érzik magukat, azok nem tudnak annyira a jelen pillanatra koncentrálni, kevesebb időt töltenek örömet okozó, élvezhető dolgokkal, és olyanokkal, amik a szeretteikhez kötődnek.

Bár a hivatalos statisztikák szerint sok szabadidőnk van, ennek jelentős része valahol elvész, a valódi szabadidő nemritkán szinte csak az évenkénti „nagy utazás” idejére korlátozódik.

Emögött egyrészt a tökéletességre törekvés áll: a családban és a munkahelyen egyaránt az elvárásoknak rendeljük alá önazonosságunkat, önbecsülésünket. Az átlag magyar fogyasztó például munkamániás, még szabadidejében is dolgozik, és lassan elfelejt kötöttségek nélkül létezni.

Gyakran azonban ennek a már-már kényszeres megfelelési vágynak és beteges munkamániának esik áldozatul az az idő is, ami a feltöltődésünket, megújulásunkat szolgálná, és ami ahhoz kellene, hogy holnapután is tudjunk dolgozni.

Másrészt szabadidőnkben ki is szolgáltatjuk magunkat azzal, hogy körbevettük magunkat mindenféle telekommunikációs és híradástechnikai eszközzel. Ezek által nem csak, hogy állandóan elérhetőek és ugraszthatóak vagyunk, de a világ is egyfolytában bombáz minket üzeneteivel, kétségeivel, amik akár akarjuk, akár nem, folyamatosan foglalkoztatni fognak minket.

Bele is betegedhetünk

Bár már a tökéletesség állandó hajszolása is számos betegséghez vezethet, a pihenés elmaradása még ennél is veszélyesebb. Egyaránt kiválthat kiégést és különböző emésztőszervi megbetegedéseket. Akár a család, akár a munkád rabja vagy, a végletekig nem fokozhatod saját fizikai és lelki igényeid mellőzését.

Megdöbbentő, de a magyar felnőttek közül másfél millióan szinte semmit nem tesznek a boldogságáért. Pedig sok esetben nem is kéne más, mint tudatosan félretenni a dolgokat, lelassulni, kilépni a hétköznapi rutin és rohanás sodrából.

Ha rendszeresen fordítasz magadra egy kis időt, és megcsinálod azokat a dolgokat, amikre régóta vágysz, nem csak az elnyomott vágyak miatti rossz érzéseket semlegesíted.

Azzal, hogy szerzel magadnak némi örömet, szétoszlatod a felhőket és csökkented a benned levő feszültséget. Kisebb lesz a betegségekkel szembeni fogékonyságod. És ami legalább ugyanennyire fontos: ez fogja neked a legtöbbet adni ahhoz, hogy utána újult erővel végezhesd el feladataidat.

Hogy csináld?

Válaszd ki és tudatosan tervezd meg, mikor és mit fogsz csinálni. Akár egy fürdőbe szeretnél elmenni, akár egy vasútvonalat bejárni, jobb felkészülni rá.

Közöld mindenkivel, akinek tudnia kell, hogy most ezt és ezt fogod csinálni – kérd meg őket, hogy tartsák ezt tiszteletben, ne zavarjanak, ne keressenek.

Ha biztosra akarsz menni, kapcsold ki a mobiltelefonodat is.

Végül pedig már csak bele kell kezdened! Bármi történjen is, tarts ki elhatározásod mellett. Fontos, hogy hagyd magad mögött a hétköznapokat és kapcsolj ki teljesen. Éld át az élményt, ne foglalkoztasson semmi más.

Csinálj belőle rutint, találj a kikapcsolódásra alkalmat hetente legalább egyszer!

Holyba Angéla képe
Holyba Angéla
5 év

eljárok edzeni, ha nem megy esténként sétálok fél -fél órát

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Egy jó könyv, vagy egy kis családi élet... esetleg kiülni a természetbe, és csak nézni a tájat... ^^

Baba Babavirag képe
Baba Babavirag
7 év

szerintem sok családra is ráférne a napi 2ora beszélgetés.de a mai életmódba lassan az 5p sem fér bele .azért van a sok válás!