Kihasznált papír

Kihívás

Ezen a héten minden egyes papírlapnak mindkét oldalát használom.

Eredmény

Spórolok egy csomó pénzt, és megelőzöm egy nagy rakás hulladék keletkezését.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Már egyetlen hét alatt is közel egy milliárd forintot spórolhatnánk meg közösen, és nem pazarolnánk el egy harmincezres város heti energiaigényét.

Adatok


0.2 kg CO2
1.5 gm2
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

29.6 kg CO2
222 globál ha

Kétoldalas nyomtatás: az egyik legegyszerűbb spórolási mód

Számítások szerint Magyarországon évente mintegy 270 ezer tonna irodai papírt használunk fel, ami megfelel 108 millió csomag (csomagonként 500 5 gramm/lap súlyú) A4-es fénymásolópapírnak. Az egyszerűség kedvéért 800 forintos átlagos csomagárral számolva ez 86,4 milliárd forintot jelent.

Azaz, ha nem használjuk ki a papír mind két oldalát, több mint negyven milliárd forintot dobunk ki az ablakon évente. Pedig kis odafigyeléssel és következetességgel a nyomtatópapírra szánt költségek fele megspórolható! (Lenne mire költeni, ugye?)

Ráadásul további költségeket takaríthatunk meg azzal, hogy a fele mennyiségű papír tárolásához kevesebb dosszié kell, lefűzéséhez elegendő a vékonyabb spirál, kötészete olcsóbb. A polcon nem foglal annyi helyet, a könnyebb súly miatt pedig tovább tart az aktatáska.

Az a rengeteg fa, energia és víz

Persze, az ár nem minden. Egyetlen tonna új papír (ami 5 grammos lapsúly esetén 400 csomag A/4-es irodai papírt jelent) előállításához csak a nyersanyag és energia tekintetében

  • 417 m3 vízre,
  • 1700 kg fára,
  • 717 kWh energiára;

szürke újrapapír esetén pedig

  • 100 m3 vízre,
  • 1150 kg fekete-fehér újságpapírra és
  • 300 kWh energiaára

van szükség átlagosan.

Azaz, az egyszerűség kedvéért feltételezve, hogy a felhasznált új és újra papír aránya 50-50% (ami alighanem egy darabig még naiv becslés marad), ha nem használjuk a papír mindkét oldalát, évente elpazarlunk mintegy

  • 35 millió köbméter vizet, ami megközelíti a Velencei-tó vízmennyiségét,
  • 69 gigawattóra energiát, ami egy Vác méretű város lakosságának éves energiaigényét is teljes mértékben fedezni tudná, és
  • 115 ezer tonna faanyagot, ami egy 400 hektáros erdő faanyagának felel meg.

De ez csak a papírgyártás nyersanyag- és energiaigénye – a teljes képet tovább árnyalná (szó szerint) a nyersanyag-kitermelés (favágás és –szállítás, használt papír visszagyűjtés), valamint az értékesítés (hiszen a papírt csomagolópapírral kötegelik, majd a kötegeket nagyobb dobozokba rakják, úgy szállítják a nagykereskedőkhöz, onnan a kereskedőkhöz, majd a végfelhasználás helyére) járulékos költségeit.

De inkább ne árnyaljuk (megfelelő adatok híján úgysem tudnánk), így is épp elég egyértelmű: a papírnak mindkét oldalát használni kell!

Hogyan?

Két egyszerű lépés:

1. Gyűjtsd külön a már egyik oldalukon használt papírlapokat, és amikor csak lehet, használj olyan lapot, aminek az egyik oldala már használt. A legegyszerűbb, ha a gyűjtés céljára a papírcsomagokat tartalmazó doboz tetejét rendszeresíted – ennek mérete ideális a gyűjtésre.

2. Mindig nyomtass kétoldalasan. Ha valamilyen iskolai vagy céges szabály előírná az egyoldalas nyomtatást, nyugodtan kérdőjelezd meg annak racionalitását a megfelelő személynél. Hívd fel rá a figyelmét, milyen sokat tudna spórolni az iskola vagy a cég, ha túllépne egy idejétmúlt megrögzöttségen.

A kétoldalas papírhasználat nem ciki, sőt, ma már inkább az a kínos, ha valaki felelőtlenül pazarol, és nem törődik a takarékossággal és környezeti szempontokkal.

Claire1989 képe
Claire1989
5 év

A papírt teljes mértékben igyekszünk kihasználni, még ha egy kis hely van rajta, akkor azt üzenő cetlinek használjuk fel:)Most azon kívül, hogy szelektíven gyűjtjük és vagy elvisszük leadni, vagy bedaráljuk kutyáknak alomnak menhely számára, azt találtam ki, hogy kis kosarakat fonok belőlük:) Hát ha más is kedvet kap:) http://szinesotletek.blog.hu/2012/09/19/kosarfonas_papirbol

Mecsekiné Szabó Beatrix képe
Mecsekiné Szabó...
5 év

Teljesen egyértelmű számomra, hogy a papírlap mindkét oldalára nyomtassak, hiszen kevesebb papír fogy. A feleslegessé vált - és nem titkos, bizalmas információkat tartalmazó - egy oldalon nyomtatott lapok üres felét pedig jegyzetlapként újrahasznosítjuk.

SzBarbi képe
SzBarbi
6 év

Nálunk ez bevett szokás a munkahelyemen. A nyomtatónk eleve kétoldalasan nyomtat. Ha mégis marad üres felület, arra jegyzetelek, vagy felhasználom egyéb módon.

Mazsoli képe
Mazsoli
7 év

Eddig is így csináltam(sőt,a megmaradt részeket mindig felvagdosom jegyzettömbnek) ,ezután sem lesz gond vele:)