Költségvetés

Kihívás

Rendszeresen figyelem és tervezem bevételeimet, kiadásaimat.

Eredmény

Reálisabban látom majd a helyzetemet, jobban kezelem a pénzügyeimet.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Tisztában lenne mindenki a lehetőségeivel és a valódi szükségleteivel, és még az eladósodottságunk is csökkenne.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Nem tudjuk, meddig ér a takaró

Kutatások is alátámasztották: a magyar lakosság pénzügyi kultúrája elmaradott, a tudatosság és az ismeretek szintje még a fiatalabb generációk körében is alacsony, hiányzik a stratégiai megközelítés, 2-3 évnél nem látunk előrébb.

Ennek tudhatóak be például a meggondolatlan és túlvállalt hitelfelvételek is – a tipikus eset, amikor nem tudjuk, meddig ér a takarónk. Bár a pénzügyi világválság pozitív hozadékaként ezen a téren bíztató jelek mutatkoznak, van még hova fejlődnünk.

Gyakran ugyanis egyáltalán nem vagyunk tisztában a határokkal, és akár másfél-kétszer magasabb életszínvonalon élünk, mint amennyit megengedhetnénk magunknak. A túlköltekezés pedig számos problémához vezet: azontúl, hogy a helyzet felismerése már önmagában is frusztráló lehet, adott esetben a jövőnket is alááshatjuk a felelőtlen pénzkezeléssel.

Számvetés

Pedig mi sem egyszerűbb: egyszerűen tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel és szükségleteinkkel. Megfelelő áttekintéssel és tervezéssel

  • rengeteg idegeskedés és nem utolsó sorban pénz spórolható meg;
  • megtörhető a hónapról-hónapra élés ördögi köre, amikor a hónap végén szinte már mindig kölcsön kell kérni;
  • nagyobb biztonságban érezheted magad a világban, hiszen minden pénz tudatosan oda vándorol, ahova tényleg kell;
  • csökkented a hullámvölgyeket a pénzügyileg jobb és rosszabb időszakok között;
  • nem utolsó sorban reális képet kapsz a szükségleteidről is, amelyek alapján újragondolhatod munkádat, kereseti lehetőségeidet.

Erre jó a családi költségvetés, ami nélkül kicsit a sötétben tapogatózunk. Ha nem vesszük számba bevételeinket és rendszeres kiadásainkat, valójában a pontos élethelyzetünkkel sem lehetünk tisztában.

Sajnos a többségünk nem is keresi a kapcsolót: felmérések szerint a magyar felnőttek alig több mint negyede készít a kiadásokat és bevételeket nyomon követő családi költségvetést.

Hogyan csináld?

Mindenekelőtt: ne idegenkedj a pénztől. Ha veszed a fáradtságot az áttekintésre és tervezésre, még nem jelenti azt, hogy elanyagiasodnál. A pénz önmagában nem piszkos, ha csak nem piszkos üzelmek árán szerezted, és további piszkos üzelmekbe fekteted. A pénzt a munkádért kapod és mások munkáját kompenzálod vele, jelen pillanatban ez tartja mozgásba a gazdaságot, és mint ilyen, semmi kivetnivaló nincs benne.

Vegyél elő egy füzetet (fájlt), és kezd el könyvelni mind a bevételeidet, mind a kiadásaidat. Érdemes a blokkokat gyűjteni, és minden nap ezek alapján rögzíteni az adatokat.

A táblázat optimális felépítése az, ha a lapot három oszlopra osztod: bal oldalra kerülnek a bevételek, középre a kiadások, jobb oldalra pedig az aktuális egyenleg.

A hónap végén zárd le, és keretezd be az egyenleget. Ha negatív lett, sürgősen tenned kell valamit. Nézd végig a kiadásokat és azonosítsd be, milyen költségek azok, amiket a következő hónapban el tudsz hagyni, vagy egy kis odafigyeléssel lejjebb tudsz szorítani.

Ha az egyenleg több hónapon keresztül pozitív, érdemes elgondolkodnod azon, hogyan tudod az ilyen módon összegyűlő pénzt hasznosítani.

Számolj az időszakos nagyobb kiadásokkal is (pl. éves biztosítási díjak, nyaralás, ajándékok), amiknek az összegét előre be tudod vezetni a nyilvántartásba. Így előre tudsz rájuk készülni, és nem ér meglepetésként a hirtelen többletköltség.

A naplót táblázatkezelő programok és kifejezetten erre a célra kidolgozott (ingyenes vagy fizetős) számítógépes szoftverek segítségével is vezethetjük, de léteznek már online és mobilos naplóprogramok is, amik még egyszerűbbé teszik a dolgot.

Ha elsajátítod és rutinná teszed a naplóvezetést, kevesebb váratlan kellemetlenség fog érni pénzügyeidben. Fokozódik majd az önismereted, reálisabb képet kapsz a világról. Amit pedig ismerünk, attól nem félünk, mert ha veszélyes is, tudjuk, hogyan kell bele bánni. Ilyen módon jobban fogod magadat érezni a világban, és több energiát tudsz szentelni a munkádnak, családodnak és hobbidnak egyaránt.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Ez a feladat segített hozzá ahhoz, hogy mérsékeljem az ún. impulzusvásárlásaimat. Az üzletben, mielőtt a pénztárhoz megyek, gyorsan összeadom az értékét a kosárban levő árunak. Ha még belefér a napi/havi keretembe, akkor hurrá, de nagyon sokszor nem okoz gondot a felesleget visszatenni a polcra. Amire meg nagyon ácsingózom (nagyobb vagy drágább holmik), arra meg apránként félreteszem a filléreket. És így sokkal jobban örülök az így megvásárolt holminak, mintha rögtön megvettem volna.

bonnyka képe
bonnyka
6 év

Szoftver nélkül is jól megoldható egy egyszerű füzettel a költségvetés készítése. Amikor hónap végén gondolkodik az ember leánya, hogy hova is lett a pénz, akkor elég ránézni a sok pluszkiadás felsorolására és mindjárt kiderül.
Ha a lakosság nagy része rendesen vezetné a háztartási naplót, nem ment volna bele olyan hitelbe, aminek a törlesztőrészlete "még éppen" belefér a havi bevételbe. Mert leírva döbben rá az ember, hogy egy-egy hónapban mennyi pluszkiadás jön (két gyerek mellett pláne).

micimacko