Közterület tisztítás

Kihívás

Felsöprök, összeszedem a szemetet a ház körül, az utcában.

Eredmény

Jobban fogom magam érezni és megakadályozom, hogy a környezetem még elhanyagoltabbá váljon.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Az egész világ a csodánkra járna.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Kinek bántja a szemét?

Sokak számára a környezetvédelem a mai napig leginkább a nem szemeteléssel egyenlő. Valóban, a környezetvédelemnek ez az egyik leginkább megfogható, hétköznapi aspektusa, hiszen ki ne szeretne tiszta, rendezett környezetben élni?

A legtöbbünk szemét valóban bántja a szemét: zavaróak a hanyagul elpöckölt csikkek, a bokrok közé hajított üdítős palackok, az ágak közé akadó nejlonzacskók, a szélfútta jegyek és szórólapok, a kutyagumi és társaik. De akkor mégis miért szemetelnek még mindig olyan sokan? Talán mert annyira természetes?

Ahol sok a szemét, ott még több lesz, pont, mert annyira természetesnek tűnik. Az ilyen helyen az emberek felhatalmazva érzik magukat, hogy ők is szemeteljenek – mintha az a terület direkt arra lenne kijelölve, hogy elszórjuk azt, ami már nem kell nekünk. És fordítva: egy tüchtig módon tisztán tartott utcán az ember még morzsázás közben is elszégyelli magát.

Ahova a szeméttel kikövezett út vezet

De nem csak esztétikai problémáról van szó. Amellett, hogy a szemetes környéken csökken az ingatlanok értéke, az ilyen módon elhanyagolt környezet további problémákat idézhet elő. Miután nyilvánvaló, hogy senki nem figyel a környezetre, teret nyer a vandalizmus, s még az sem kizárt, hogy a közbiztonság is romlik.

Az urbanisztikában a folyamatot a „betört ablak”-elvként tartják számon, amit empirikus vizsgálatokkal is igazoltak, illetve a problémaspirál megfordítása végett beépítették a városfejlesztés és a bűnmegelőzés gyakorlatába is.

Mit lehet tenni?

Van, ahol már Magyarországon is súlyos pénzbírsággal büntetik a hanyagságot, ám a legtöbb településen nincs különösebb következménye a szemetelésnek. Nem is érdemes erre várni (hiszen nem biztos, hogy az adott önkormányzati vezetés felvállalja a politikai kockázatot, hogy összekülönbözzön a dohányosokkal, kutyatulajdonosokkal stb.).

Sokkal egyszerűbb és célravezetőbb, ha magad veszed kézbe a dolgokat.

Első lépésként egyszerűen szedd össze a szemetet az utcádban vagy a házad körül te magad! Ha nagyon sok szemét van, keress szövetségeseket – biztos van olyan szimpatikus arc, aki megnyerhető az ügynek. Lehet, eleinte újból és újból meg kell majd csinálni, de meglátod, egyre kevesebb és kevesebb lesz a szemét, amit összegyűjtötök. Ráadásul, a jó példa ragadós: előbb-utóbb a többi szomszéd is késztetést érez majd, hogy ne átlépjék a szemetet, hanem inkább szedjék össze és dobják ki.

A szemétszedés ilyen módon jó nyitánya lehet a közvetlen lakókörnyezeted szisztematikus megújításának – ez azonban már egy másik történet.

Ha pedig már otthon összeszedtél minden szemetet, és szívesen szorgoskodnál máshol is, látogasd meg Tiszta Magyarországért Társulás weboldalát, ahol egyaránt találsz szövetségeseket, információkat és további lehetőségeket.

Julia Paszternakne Toth képe
Julia Paszterna...
7 év

május 21-én kiváló alkalom teljesíteni: csatlakozzunk a helyi teszedd mozgalomhoz!! teszedd.hu

micimacko