Megtakarítás

Kihívás

Mostantól fél évig minden hónapban félreteszek pénzt, akármilyen keveset is.

Eredmény

Nagyobb biztonságban leszek, mert vész esetén lesz hova nyúlnom.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Kevésbé lennénk kiszolgáltatva.

Adatok


30 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Sovány a malacpersely

A magyarok 74%-ának egyáltalán nincsenek megtakarításai, s mindössze 6%-unk kezdi megtakarítással a havi bevétel elosztását.

A legnépszerűbb takarékossági forma (62%) a bankbetét, ezt követi az életbiztosítás (25%), a nyugdíjalap (12%), de értékpapírokban vagy alapokban mindössze 10%-unk kamatoztatja a pénzét. Ugyanakkor még mindig elég sokan tartjuk otthon félretett pénzünket: egy 2007-es adat szerint a háztartások 15%-a tesz így.

Ennek a kedvezőtlen helyzetnek az egyik oka kétség kívül az általánosan rossz anyagi helyzet. Az utóbbi években a háztartások mindössze 16-17%-a tartotta valószínűnek, hogy a következő hónapokban félre tud tenni valamennyi pénzt (azonban például 2007-ben 38%-a gyakorlatilag kizárta, további 23%-a pedig kevéssé tartotta reálisnak ezt a lehetőséget).

Az anyagi helyzet azonban nem minden. A takarékosság alacsony szintjében legalább ennyire közrejátszik a pénzügyi kultúra alacsony foka: alapvetően hiányzik belőlünk az előrelátás, a hosszú távú előre-tervezés, valamint bizonyos tekintetben az öngondoskodás is.

Különösen igaz ez a bankbetétekre, amiben közrejátszik még a pénzügyi intézményekkel szembeni alacsony bizalom, valamint a pénzügyi eszközökkel és banki szolgáltatásokkal szembeni információink hiányossága is.[1]

Pedig megtakarítani jó!

Ha csak egy kevéskét is, de mindig félreteszel valamennyit a keresetedből,

  • bővülnek jövőbeni anyagi lehetőségeid (ahhoz, hogy valamit meg tudj venni, még akkor is csak kevesebb hitelt kéne felvenned, ha nem elég a spórolt pénzed);
  • biztonsági tartalékot képzel, amihez vész (baleset, betegség stb.) esetén hozzá tudsz nyúlni;
  • elindulsz a pénzügyi tudatosság útján, és jobban odafigyelsz gazdálkodásodra;
  • előre tudsz takarékoskodni azokra az időkre, amikor vagy több pénzre lesz szükséged (mert pl. a gyerekek különóráit kell fizetni), vagy amikor már nem lesz akkora bevételed, és szükséges lehet a jövedelem-kiegészítés (a nyugdíjas években).

Mire figyelj?

Általában a fizetés 90%-ából épp úgy ki lehet jönni, mint a teljes összegből – persze, néhány kiadást ehhez tudatosan meg kell fogni (pl. több otthonról vitt koszt a menza és a büfézés helyett, kevesebb sör a haverokkal, otthoni energiatakarékossági intézkedések).

Amennyiben nem várt pénz áll a házhoz (pl. az áramszolgáltató visszafizeti az előző évi túlfizetést vagy prémiumot kapsz), ne verj ennek a fenekére, hanem tedd ezt is a félre.

Mielőtt elszánod magad a takarékoskodásra, mérlegeld még a következőket:

  • nagyjából milyen összeg az, amit biztosan tudsz vállalni, és azt is tudatosítsd magadban, hogy ehhez miről kell lemondani;
  • érdemes összegyűjteni a tipikus kiadásokat, és ez alapján tervezni, hogy azonosítani tudd a spórolási lehetőségeket;
  • milyen formában kívánod gyűjteni a pénzt – otthon a szekrénybe rejtve, elkülönített takarékossági számlán, vagy valamilyen hosszú lejáratú megtakarítási formában (pl. életbiztosítás, lakáskassza, önkéntes nyugdíjpénztár);
  • bármelyiket is választod, milyen feltételekkel juthatsz a pénzedhez, ha időközben mégis szükséged lenne rá.

Végül: ha nem eleve hosszú lejáratú megtakarítási formában gyűjtöd a pénzedet, és már nagyobb összeg gyűlt össze a számládon, érdemes elgondolkodni a lekötésén, illetve a befektetésén is. Ez azonban további részletesebb tájékozódást kíván, hogy megtaláld azt a lehetőséget, amit hozama és etikai jellemzői szerint is egyaránt jónak tartasz.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Imádom nézegetni a havi kivonatát a megtakarítási számlámnak, és örülök, hogy milyen ügyes vagyok.

bonnyka képe
bonnyka
6 év

Ha valaki elkezdi írni NAPI szinten az összes kiadását, hónap végén összesítheti (főbb kategóriákban), hogy mire mennyit költött. Kicsit macerás, de megéri. Ekkor lehet átgondolni azt, hogy melyik kiadásból lehet lefaragni, mi az, amiért egyösszegben ennyit nem adna ki. Pl. ha valaki havonta többezret költ újságokra (amik amúgy a neten is fent vannak) és csak ezek árát félreteszi, már az is egy lépés a megtakarítás felé vezető úton. És még számtalan ilyen, napi szinten kicsi, de egy hónap alatt jelentősebb összeg van egy-egy háztartási büdzsében.
Szóval nem is olyan nehéz félretenni, csak meg kell keresni azokat az amúgy rutin kiadásokat, amik nélkül simán el lehet lenni:)

cujo képe
cujo
7 év

:)

micimacko