Papírtörlő

Kihívás

Ebben a hónapban nem használok és nem veszek papírtörlőt.

Eredmény

Megspórolok pár száz forintot és tudatosabban vezetem a háztartásomat.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

2,5 tonnával kevesebb hulladékot termelnénk.

Adatok


0.3 gm2
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

3.6 globál ha

Papír…

A papírtörlő a mai kényelemorientált, ám a természeti erőforrásokat semmibe vevő életszemlélet egyik legpéldásabb szimbóluma. Kiloccsan a kakaó, máris szakítok a tekercsből, törlök vele, aztán kidobom. Mosogatás után meg kell törölnöm a kezemet, szakítok, kidobom.

Minden nap egy csomó hulladékot termelünk így, jóllehet, e célokra egy-két sokat látott törlőrongy vagy konyharuha is megfelelne.

De talán még ennél is nagyobb probléma, hogy a papírtörlő az eldobhatóság és egyszer használhatóság prófétája. Ez az a szemlélet, ami miatt nem becsülünk semmit és amiért nem vigyázunk semmire. Minek? A boltban úgy is kapni másikat...

Ha egy háztartás hetente csak egyetlen tekercset használ például a 150 grammos papírtörlőből, akkor az egy év alatt közel 8 kiló elszennyezett papírhulladékot jelent. Ezt nem lehet szelektíven gyűjteni, megy a lerakóra vagy az égetőbe.

8 kiló papír előállításához, még szürke újrapapír esetén is

  • 800 liter vízre,
  • 9,2 kg fekete-fehér újságpapírra és
  • 2,4 kWh energiára

van szükség, amihez még hozzájön egy pár dolog.

Mert ugyebár a papírtörlők egyáltalán nem hasonlítanak a leggyengébb minőségű, szürkés színű WC papírra (hát használnánk ilyet a konyhában törlésre?) – ehelyett inkább kellemes tapintásúak és hófehérek, hisz mégis csak a tisztaság látszatát kell kelteniük.

Valamivel tehát például még fehéríteni is kell (jobb esetben nem klórral, hanem hidrogén-peroxiddal), majd a készterméket bezacskózni, elszállítani a boltokba. Ráadásul ha körbenézünk a polcokon, egyébként sem sok újrapapírból készült papírtörlőt találunk. De tegyünk úgy, mintha.

…vagy ruha?

A papírtörlő viszonylag új keletű dolog, egy-két évtizednél korábban egész jól megvoltak nélküle a háztartások. Hogy csinálták? Konyharuhával törölgettek, régi textilek darabjaival törölték fel a foltokat, az olajban és zsírban sütött dolgokat egyszerűen lecsöpögtették.

Mindez valójában most sem kívánna többet: a régi, elhasznált vászon ágyneműkből, pamutpólókból például kiváló törlőrongyok készíthetőek, amik akár több éven keresztül is használhatóak. Egy háztartás hetente normál esetben 1-2 konyharuhánál többet nem használ, s szintén elég 1-2 textildarab a foltok feltörléséhez.

És hogy akkor meg vizet, mosószert, a konyharuhák vasalásához pedig villamos energiát kell használni? Valóban, de mindez eltörpül a papírgyártás anyag- és energiaigénye mellett.

A konyharuhák és törlőrongyok előállításával most nem számolunk, feltételezvén, hogy minden háztartásban van már belőlük jónéhány (ha pedig nincs, könnyen kérhetünk az idősebb rokonoktól, szomszédoktól, akiknél általában jelentős készletek halmozódtak fel hosszú életük során).

A rongyok és használt konyharuhák külön gyűjtve havonta egyszer két vödör (azaz 20 liter) vízzel és némi mosószódával simán kimoshatóak – azaz a vízigény éves szinten mindössze 240 liter.

A víz 40 fokra felmelegítéséhez 8 kilowatt energiára van szükség, amihez még hozzá kell adni a higiéniai okokból végzett vasalás éves szinten úgy 5 kilowattnyi energia igényét. Ez tehát rosszabb, mint a szürke újrapapír esetén, de ha figyelembe vennénk a szállítást és a csomagolást is, valószínűleg ugyanott tartanánk, vagy még jobb helyen is lennénk.

A költségekről nem is beszélve:

  • vízre kb. 150,
  • áramra kb. 600,
  • a felhasznált fél kilónyi mosószódára kb. 100,

azaz összesen az egészre még 900 forintot se költenénk évente.

Ezzel szemben a példának vett, olcsóbb árkategóriájú papírtörlőből 350 forint körül mozog 4 tekercs, azaz ilyenre 4200 forintot költenénk évente.

Mire jutsz vele?

Ha tehát ebben a hónapban elhagyod a papírtörlőt

  • több, mint fél kiló hulladékkal kevesebbet termelsz;
  • megspórolsz közel 300 forintot;
  • büszke lehetsz magadra, hogy takarékoskodsz a Föld erőforrásaival – vízzel, energiával és fával egyaránt;
  • kitapasztalhatod, hogyan lehet tudatosabban vezetni a háztartást, s előkészíted, hogy később se kelljen papírtörlőt használni.
SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Sosem használtam, pont megfelelt helyette a mosogatórongy a kiömlött akármi feltörlésére és a frottírtörölköző kéztörlésre. (Már a munkahelyemen is.)

micimacko