Pénzbeli támogatás

Kihívás

Ebben a hónapban pénzt adok egy számomra fontos célra.

Eredmény

Saját pénzemmel támogatok egy fontos ügyet, szimpatikus szervezetet.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

80 milliárd forint adományt gyűjtenénk évente, amiből fantasztikus dolgokat lehetne megvalósítani.

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Mi az az adomány és miért fontos?

Adomány minden olyan támogatás, amit egy-egy ügy előmozdításának érdekében önkéntesen, különösebb ellenszolgáltatás nélkül adunk. Amit elvárunk, az tehát legfeljebb annyi, hogy a támogatott szervezet valóban arra fordítsa az adományt, amire adtuk.

Az adomány lehet pénz, tárgy és önkéntes munka is. Ezek mindegyike fontos, mégis, a pénzbeli támogatás egy kicsit talán még fontosabb. A legtöbb szervezet számára ugyanis a pénz a legszűkösebb erőforrás. Pénz birtokában pedig minden más könnyebben, szabadabban és – ami a legfontosabb – függetlenül mozgósítható, illetve érhető el.

A szervezetek ugyanis a tevékenységükhöz hiányzó pénzt csak pályázati úton, illetve az üzleti szektortól tudják megszerezni. Ez viszont nagyban lecsökkentheti mozgásterüket, sok esetben akár függetlenségüket is megkérdőjelezve.

Hányan és mennyit adunk?

Az utóbbi években

  • a felnőtt magyar lakosság 15%-a adott természetbeni adományt, és mintegy negyede adományozott pénzt;
  • az önálló keresettel bíró felnőttek 8%-a jótékonykodott rendszeresen és további 2 millió fő (azaz a felnőtt korú lakosság negyedrésze) támogatott esetenként egy-egy ügyet;
  • az egy összegben fizetett adományok összege jellemzően 1000 és 5000 forint között mozgott.

Mi lesz a támogatással?

2008-ban a magánszemélyektől érkező jó 20 milliárd forintnyi adomány közel 29 ezer non-profit szervezet munkáját támogatta. Ezen alapítványok és egyesületek tevékenysége igen sokrétű: a művészetek támogatásától a környezetvédelmen át a fejlődő országokba irányuló segélyezésig sok mindent felölel.

Mire elég az adományunk?

A magántámogatók által fizetett átlagosan 10 ezer forintos támogatás elsőre talán soknak tűnik, azonban még a klasszikus civil szervezetnek tekintett alapítványok és az egyesületek esetében is bevételük mindössze 6-7, illetve 2-3%-át teszi ki.

Ennél jobb helyzetben csak a nagynevű, jelentős befektetést igénylő, rámenős adománygyűjtési kampányt folytató szervezetek vannak, azonban a magánadományok még az ő esetükben sem érik el az éves költségvetésük felét.

Mi lenne, ha mindenki adományozna?

Ha az összes felnőtt korú ember adományozó lenne, a jelenlegi adományozási szokásokat alapul véve körülbelül 80 milliárd forint adomány érkezne a civil szervezetekhez. Ez rengeteg pénz, amiből

  • 4700 felszerelt mentőautót lehetne vásárolni, amivel mai árakon számolva a következő két-három évtizedre biztosítani lehetne, hogy az Országos Mentőszolgálatnak mindig naprakész legyen a mentőautó-állománya;
  • kényelmesen ki lehetne fizetni a vörösiszap katasztrófa teljes, mindenre kiterjedő helyreállítási költségét;
  • több mint 900 olyan HELP falut lehetne építeni és 20 évig fenntartani, amilyet a Baptista Szeretetszolgálat épített az otthonukat vesztett családok megsegítésére 2005-ben a cunami sújtotta Sri Lankán.

Hogyan adományozzak, mire érdemes figyelni?

Az adományozás lehetőségével leggyakrabban az utcán találkozni – talán nem múlik el nap, hogy ne szólítanának meg a legkülönbözőbb adománygyűjtők. Emellett rengeteg levelet és szórólapot kapunk, hirdetést látunk az újságokban, interneten, köztéren és járműveken.

Mielőtt megnyitnánk a pénztárcánkat, érdemes tájékozódni, hogy ki tudjuk szűrni az a segítőkészségünkkel visszaélni kívánó kóklereket.

Az utcai adománygyűjtőknek például érdemes keresztkérdést feltenni, hogy megbizonyosodhassunk hitelességükről (pl. mire gyűjtenek; mik a szervezet eddigi tevékenységei; hol lehet ezekről információt találni; hol olvasható a tevékenységük beszámolója; milyen más módon lehet nekik adományozni; küldenek-e és ha igen, hogy igazolást az adományról?).

Ha nem ismerjük az általuk képviselt szervezetet, vagy ha továbbra is bizalmatlanok vagyunk, érdemes csekket, számlaszámot kérni tőlük, s csak utólag, némi ellenőrzés és tájékozódás után elküldeni a nekik szánt támogatást.

Amellett, hogy közvetlen és részletes tájékoztatásért értelemszerűen az adott szervezeteket érdemes keresni külön hangsúlyt fektetve éves jelentéseik elolvasására, az egyes egyesületeknek és alapítványoknak hiteles forrásokban is érdemes utánanézni:

  • a Bíróság.hu Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Névjegyzékében ellenőrizhető, hogy létezik-e egyáltalán az adott szervezet (figyelem, a pontos nevet kell megadni!);
  • a NonProfit.hu-n a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány által fenntartott civil szervezeti adatbázisban már részletes információk kaphatóak a benne szereplő, oda regisztrált szervezetekről (tevékenységeiket és gazdálkodásukat illetően egyaránt);
  • a NIOK adományozást segítő Adhat.hu weboldalán pedig még ennél is több, valamint egyszerűbben átlátható információ kapható, illetve tallózni is lehet az egyes adománygyűjtő szervezetek igényei között.

Végül jó, ha tudod, az adományozás után a mindenkori kormány döntésétől függően adókedvezmény is járhat. Ennek aktuális feltételeiről, szabályairól, illetve, hogy jár-e éppen most adókedvezmény ilyen esetben az APEH weboldalán tudsz tájékozódni.