SMS, e-mail, internet

Kihívás

Megtanítom nagyanyámat sms-ezni (nopláne emailt írni!)

Eredmény

Segítek egy idős embernek, hogy ő is éljen a mai világ lehetőségeivel.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Több lenne az aktív, boldog és kiegyensúlyozott idős ember, kevesebben szenvednének a magányosságtól.

Adatok


20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Ezt a kihívást eddig 6 ember vállalta be

Összes megtakarítás

A digitális szakadék

Az infokommunikációs eszközök egyre nagyobb szerepet kapnak életünkben. A mobiltelefon és az sms-ezés ma már a fiatalabb generációk számára épp olyan magától értetődő, mint hogy az interneten tartják a kapcsolatot barátaikkal. Ahogy egyre több időt töltünk internetezéssel, a szabadidő eltöltés, a „közösségi élet”, de egyszersmind az ügyintézés és még a vásárlás jelentős része is áttevődik a virtuális térbe.

Ugyanakkor ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy mindazok, akik nem használják olyan sokat ezeket az eszközöket, kedvezőtlen helyzetbe kerülnek. Nem keresik őket ilyen módon és ők sem kereshetnek másokat. Nem intézhetnek ügyeket és nem szerezhetnek olyan napra kész információkat, mint mások, ezért egyre inkább lemaradnak, marginalizálódnak, a társadalom perifériájára kerülnek.

A társadalom más, a korral haladó csoportjai és a digitálisan lemaradók között valóságos szakadék tátong – ezt nevezik digitális szakadéknak, vagy kicsit más oldalról közelítve digitális egyenlőtlenségnek.

A szakadék egyik oldalán a „digitális bennszülöttek” állnak, akik már-már az anyatejjel szívják magukba a mobiltelefon és az internet használatát, a másik oldalon viszont a „digitális számkivetetettek”, akik nem tudnak ezekkel mit kezdeni, és ilyen módon nem is tudnak az általuk biztosított előnyökkel élni.

A számkivetett idősek

A digitális egyenlőtlenség egyik leginkább érintett csoportját az idősek jelentik.

Magyarországon a helyzet kifejezetten kedvezőtlen, az idősebb generációk mind az internet-, mind a mobilhasználat terén igen nagy lemaradásban vannak:

 • a 70 éven felüli életkori csoport kevesebb mindössze 31%-a használt mobiltelefont 2009 végén;
 • az 50-69 évesek csupán 25%-a használta az internetet rendszeresen 2009 végén;
 • 2007-ben a 64 év felettiek kevesebb mint 4%-a internetezett rendszeresen.

A helyzet azért aggasztó, mert az időskori elmagányosodás egyébként is komoly probléma. Gondoljunk csak az egyedül élő idősek magas számára: a 70 év feletti népesség harmada (közel egymillió fő) egyedül él. Ráadásul e korosztály felének a mindennapi életlehetőségeit korlátozó egészségügyi problémája van, ami miatt nem nagyon tud aktív közösségi életet élni, és ami különösen indokolttá tenné, hogy a korszerű kommunikációs eszközökkel intenzív kapcsolatokat ápolhasson.

Sajnos azonban Magyarország információs társadalmából az idősebb generáció szinte teljes mértékben ki van zárva, ami hozzájárul ahhoz, hogy olyan magas a magukat magányosnak tartó idősek aránya: egy 2009-es felmérés szerint minden harmadik idős ember magányos!

A helyzetet pedig minden bizonnyal még tovább súlyosbítja a frusztráció: rossz lehet olyan világban élni, aminek egy jelentős részéből kimaradsz, csak azért, mert nem érted, miről van szó.

Nincs, aki megtanítaná

Felmérések szerint a probléma inkább a motivációval, a digitális kultúra lehetőségeivel szembeni közömbösséggel van. Az idős generáció sem a munkahelyen, sem az otthonában, sem pedig máshol nem találkozik azokkal az info-kommunikációs eszközökkel, amelyek számára is lehetőséget adnának egy teljesebb, önállóbb és magabiztosabb életre.

Az internetet nem használók több mint fele (66%-a) semmilyen ösztönzést, vagy segítséget nem kap a világháló használatával kapcsolatban.

Ráadásul az új technológiákkal szemben maguk az idősek tartózkodóak, nem ritkán pedig kifejezetten elzárkózóak, de még az érdeklődők túlnyomó többsége is bizonytalan.

Érthető: ők még egy teljesen más világban nőttek fel, ahol már egyes háztartási gépek és szórakoztatóelektronikai berendezések is a bonyolultság netovábbjai voltak. Pedig az is bizonyított: azok, akik próbálkoztak velük, sikeresen elsajátították használatukat, és önállóan képesek élni az általuk kínált előnyökkel.

Mit tehetsz?

Mutasd meg nagyszüleidnek, idős rokonaidnak, szomszédaidnak, hogy működik a mobiltelefon és az internet, magyarázd el nekik, mire tudnák ezeket használni.

Hívd fel a figyelmüket, hogy az internet (ill. részeként az email) és a mobiltelefon időskori használatának számos előnye van:

Ha megteszed, óriási segítséget nyújtasz egy idős ember számára, és sokat teszel a társadalmi egyenlőségért.

Hogyan csináld?

Nem kell rögtön drága beruházásokba fogni. A legjobb, ha kideríted, hol van a legközelebb teleház vagy e-Magyarország pont, ahova önállóan is elmehet. Itt általában ingyen, vagy nagyon szerény díjért cserébe lehet számítógéphez és internethez jutni, ráadásul mindig van valaki, aki még segít is ezek használatában.

Mutasd meg, hogyan

 • működik az internet (keresők),
 • lehet emailezni,
 • hogy lehet skype-on vagy más hasonló szoftver segítségével másokat ingyen felhívni,
 • milyen ügyintézési lehetőségek vannak,
 • hol találja az őt személyesen érdeklő információkat (pl. egészségügyi vagy kertészeti blogok és portálok).

Egyetlen alkalommal minden bizonnyal nem fog sikerülni, de meglátod, a befektetett energia és idő megéri. Ráadásul, amennyiben nem ellenkezik, be is írathatod valamilyen tanfolyamra – ilyen például a nyugdíjasok részére fenntartott „Kattints rá, Nagyi”, ami sok településen mindössze 1000 Ft-ért érhető el.

Mobiltelefon terén pedig, bár kaphatóak kifejezetten az idősebb generációk számára kifejlesztett készülékek, érdemes keresni az ismeretségi körödben egy jó régi darabot, aminek még kellően nagyok a gombjai, és kellően egyszerű a menüje.

 • A kijelző és a gombok apró mérete,
 • a rengeteg felesleges funkció és
 • a bonyolult menükezelés

ugyanis gondot jelenthetnek. Így mindössze csak egy feltöltő kártyát kell vásárolni pár ezer forintért, amivel elkezdheti az ismerkedést a mobiltelefónia világával.

micimacko