Stand-by

Kihívás

Nem hagyok semmilyen készüléket készenléti állapotban.

Eredmény

Megspórolom a villanyszámlám 10%-át.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Egy 70-80 ezer fős város lakóinak havi áramfogyasztását takarítanánk meg.

Adatok


11 kg CO2
25 kWh
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

726 kg CO2
1650 kWh

Mennyibe kerül a készenlét?

Jópár olyan berendezés van egy „korszerűen” felszerelt (azaz mindenféle elektromos eszközzel telepakolt) háztartásban, ami akkor is zabálja az áramot, amikor nem is használjuk. Ha leszámítjuk a rádióval egybeépített digitális órát, ami ugyan funkciója szerint működik, pedig rádió nélkül könnyen kiváltható lenne valamilyen alacsonyabb fogyasztású, ne adj’ Isten mechanikus szerkezettel, alaposabban körülnézve a lakásban még akkor is legalább három problémakörrel szembesülünk.

Az első csoportot azok a készülékek jelentik, amelyek akkor is felvesznek áramot, ha ugyan ki vannak kapcsolva, de a konnektorból nem lettek kihúzva. Egy mosógép vagy mikrohullámú sütő még kikapcsolva is elfogyaszthat 10-20 wattot óránként.

A második halmazt olyan készülékek jelentik, mint a routerek és modemek. Ezeket folyamatosan bekapcsolva tartjuk, pedig fogyasztásuk szintén nem elhanyagolható tényező – ha átlagosan óránkénti 10 wattal számolunk óránként, alighanem közel járunk az igazsághoz.

Végül a harmadik tárgykörbe a tévék, videómagnók, DVD lejátszók, hifik és társaik tartoznak, amelyeket a távirányíthatóság, programozhatóság vagy egyszerűen a trendi kinézet kedvéért készenléti (angolul: stand-by) funkcióval láttak el. Bár klassz, hogy ezek is kijelzik az időt, az alapvető probléma az velük, hogy a készenléti állapotban üzemelő eszközök együttesen egy háztartás áramfogyasztásának akár 10-15%-át is kitehetik.

A veszteség mértéke már az egyes háztartások szintjén is nagy, de összesítve még elgondolkodtatóbb: EU-s adatok szerint Európában évente 80 terrawattórányi áram (nagyjából 11 erőmű éves áramtermelése) vész kárba a különféle készülékek készenléti (stand-by) fogyasztása miatt.

Mit lehet megtakarítani?

Figyelembe véve az egy háztartási fogyasztóra jutó éves elektromos áram mennyiségét, a fenti adat alapján átlagosan mintegy 25 kilowatt energiát tudnánk megspórolni háztartásonként egy hónapban.

Ha egy szerényebben, mindazonáltal manapság átlagosnak mondható felszereltségű háztartást veszünk alapul (van benne tévé, mikró, hifi, mosógép, hifi, számítógép, az internet-kapcsolatot biztosító modem) és csak azokkal az időkkel számolunk, amikor az eszközök üresjáratban vannak, akkor ez valóban össze is jön.

Kényelmességünkért ebben az esetben (47 Ft kilowattóránkénti áramdíjjal számolva) havi szinten mintegy 1200, évente viszont már közel 15 ezer forintot fizetünk.

Amennyiben mindenki odafigyelne és áramtalanítaná a készülékeit, tetemes megtakarítást lehetne elérni. Csak lakossági szinten megtakaríthatnánk vele hónaponként 95 gigawatt elektromos áramot – egy 70-80 ezer fős város lakóinak havi áramfogyasztását.

Mit tehetsz?

Fogyasztásmérő segítségével járj utána, melyik elektromos készülék mennyi áramot fogyaszt akár készenléti állapotban, akár kikapcsolt állapotban, de a konnektorba dugva.

A nagyobb készülékeket (pl. mosógép) használat után egyszerűen húzd ki a konnektorból.

Hívd fel családtagjaid (vagy lakótársaid) figyelmét a problémára, és kérd meg őket, hogy ők is legyenek figyelmesek. A konnektorokhoz ragassz emlékeztetőket!

Érdemes kapcsolóval ellátott elosztót, hosszabbítót beszerezni, így több együtt használt készüléket (pl. számítógép, monitor és nyomtató) egy mozdulattal lehet áramtalanítani. Egy ilyen elosztó ára minőségtől függően már 2-3 ezer forinttól beszerezhető.

A kényelmesek beszerezhetnek ún. stand-by-killereket (ötletes magyar fordításban készenlétőröket), amelyek észlelik, hogy egy készülék mikor kapcsol készenléti üzemmódba, és kikapcsolják azt. Egyes modellek programozhatóak és akár távirányítóval vagy az interneten keresztül is irányíthatóak, valamint praktikusak az elosztóval kombinált darabok is. Ezek a készülékek funkciótól, minőségtől, nem utolsó sorban beszerzési helytől függően akár nagyobb költségeket is jelenthetnek: Magyarországon 3 ezer forintnál kezdődnek.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Már a tavaszi nagytakarításnál kihúztam (és szekrénybe raktam) a nem használt berendezéseket (és a fürdőszobai villanybojlert is lejjebb tekertem). Nem igazán hittem, hogy számít, de mégis. Az éves villanyóra leolvasás után 2300.- Ft-ot kaptam vissza. Ezen fellelkesedve lefekvéskor a TV-t is kinyomom, a számítógéphez és a modemhez vettem 895.- Ft-ért egy lekapcsolható, kétlyukú (majdnem) T-dugót, amit használat után szintén lenyomok. Kíváncsi leszek, jövőre mennyi pénzt kapok vissza az elműtől!! :))

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Uhhh, na ez tényleg kihívás... Remélem nem kell majd a végén azt a választ adnom, hogy nem sikerült... :)

micimacko