Szabályozható WC lehúzó

Kihívás

Szabályozható WC lehúzót szerelek fel.

Eredmény

Egy év alatt megtakarítom egy kisebb kerti tó vizét.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Évente annyi vizet spórolnánk meg, hogy abból Békés megye minden lakója fedezhetné éves ivóvízigényét.

Adatok


3 kg CO2
7300 l
7 gm2
20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

171 kg CO2
416100 l
399 globál ha

Mi a baj a WC-vel?

A vízöblítéses WC civilizációnk egyik vívmánya: a csatornázással együtt nagy jelentősége volt a városi járványok visszaszorításában, önmagában pedig a komfortosság szimbóluma. A naponta elhasznált vizünknek azonban közel harmadát, fejenként átlagosan 45 litert a WC öblítése teszi ki.

Hogy ez hogy lehet? Számítsd csak ki, hányszor van kis és nagydolgod. Ha minden alkalommal lehúzod a WC-t (márpedig ritkán szoktuk benne hagyni a dolgainkat) és nem megfelelő a WC öblítésére használt szerkezet, óriási vízmennyiségeket tudunk elpazarolni.

Sok háztartásban még mindig a régi, 10 literes, vagy még annál is nagyobb tartályok vannak, amiket nem lehet szabályozni. Meghúzzuk a „láncot”, és addig zuhog a víz, amíg ki nem fogy.

És ez nem csak azért probléma, mert a víz véges és drága természeti kincs. Még ennél is nagyobb baj, hogy az általában a nagy költségek árán előállított ivóvizet használjuk erre. Csupán egy mozdulat, s már össze is kevertük a vizelettel és ürülékkel!

A keveréket aztán megint csak jó nagy költségek árán elszállítjuk és megtisztítjuk (akár lakóhelyünktől több tíz kilométerre) – mert arra már legalább rájöttünk, hogy a tisztítás nélkül elpusztítjuk koktélunkkal a felszíni vizek élővilágát.

Aztán megint kitermelünk egy adag vizet, a biztonság kedvéért megint megtisztítjuk, majd háztartásunk megfelelő szegletébe vezetjük, és egy elegáns mozdulattal megint leeresztjük. És ez így meg folyton-folyvást, hatalmas energiát és költséget emésztve fel.

A túl sok öblítővíz tehát nemcsak nekünk drága, de egyben felesleges energiapazarlás, ami megterheli a víztisztító üzemeket és végső soron a Föld egész vízháztartását is.

Mit tegyek akkor?

Gondoskodj róla, hogy a lehető legkevesebb vizet használd a WC öblítésére! Azon túl, hogy a WC öblítése megoldható szürke vízzel is (pl. a már használt mosó és fürdővízzel), s hogy léteznek vízmentes megoldások is (pl. komposzttoalett), több lehetőség van arra is, hogy csökkentsd az öblítővíz mennyiségét.

A tartályod aljára helyezhetsz például egy-két, vízzel feltöltött, másfél literes műanyag flakont. Ebben az esetben a flakon(ok) űrtartalmának megfelelő mennyiségű vízzel kevesebbet fog a tartály felvenni.

De ennél is jobb megoldás, ha megoldod a lehúzás szabályozhatóságát. Ennek módjai:

Öblítő szelepes megoldás esetén a víz addig folyik, amíg a szelep gombját lenyomva tartjuk, így a vízmennyiséget mi magunk szabályozzuk.

De mivel a tökéletes leöblítést nem nagyon ússzuk meg bizonyos mennyiségű víz nélkül (az általános ajánlás 6 liter a nagy dologra, 3 liter a kicsire), egyre gyakoribbak az olyan automata szelepek, amelyek a lenyomást követően csak késleltetve zárnak, ilyen módon biztosítva az optimális WC öblítést. Az ilyen automata szelepek továbbfejlesztéseként kaphatóak már két gombos szelepek is, amelyek az egyik használandó nagy dolog, a másik pedig kis dolog esetén.

Klasszikusabb megoldás a WC-tartály, amiből ma már a legtöbb 6 liter űrtartalmú. A legkorszerűbb tartályokon már

  • vagy egy kisebb és egy nagyobb gomb közül választhatunk aszerint, hogy kis vagy nagy dolgunk nyomait akarjuk eltüntetni (3 vagy 6 literrel);
  • vagy – még optimálisabb esetben – öblítés/stop funkciójú billenő gomb segítségével szabályozhatjuk az öblítővíz mennyiségét.

Végül, van a hagyományos tartályunk átalakítására szolgáló megoldás is: a tartálynehezék. Ha ezt felszereljük az úszóra, akkor amint elengedjük a lehúzót, visszasüllyed, s elzárja a vizet. Ennek a megoldásnak az előnye az, hogy nem igényel sem új szaniterárut, sem pedig különösebb szerelést. (Sőt, kísérletező kedvűek kikísérletezhetik, milyen leleményes megoldással lehet még ezt is kiváltani.)

Mennyit lehet megspórolni?

Mindenesetre nem véletlen, hogy mind az automata szelepeknél, mind a tartályoknál 6 és 3 literben határozták meg a két válaszható opciót: a tapasztalatok szerint ennyi víz kell a tisztára öblítéshez. Vélhetően tehát ennyit fogunk elhasználni akkor is, ha mi magunk szabályozzuk a mennyiséget.

Ha nem is adjuk fel a WC ivóvízzel való leöblítését, és ha az irányadónak tekintett öblítési mennyiségekkel számolunk (hat liter illetve három liter), a kiindulópontnak tekintett 45 literhez képest már így is sok vizet tudunk megtakarítani:

  • ha egyszer megyünk nagydologra,
  • további négyszer pedig kisdologra,

akkor a takarékos lehúzókkal

  • 45 liter helyett 18 literrel,
  • az eredeti mennyiség 60%-al megoldjuk az öblítést.

Ez egy évben közel 10 köbméter víz megtakarítását jelenti, ami mai árakon számolva körülbelül 6000 Ft (csatornadíjjal együtt), egy négytagú család esetén azonban már 24 ezer forint.

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban a tartálynehezékkel ússzuk meg a dolgot: ez körülbelül 2000 forintért szerezhető be, felszerelését pedig magunk is meg tudjuk oldani.

A szelepek ára gyártótól és kiviteltől függően 5-10 ezer, a jobb tartályoké 7-12 ezer forint. Ehhez azonban még hozzájön a felszerelést végző szaki és a felszereléshez esetlegesen szükséges szerelvények költsége – erre jobb még másik 5-8 ezer forintot kikészíteni.

Attól függően tehát, hogyan oldjuk meg a WC lehúzás szabályozását, a bekerülési ár költsége két és közel húsz ezer forint között mozoghat. Mint láttuk, egy család esetén ez az összeg már egy év alatt megtérülhet.

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Nálunk nincs tartály, forgatókarral szabályozható a vízmennyiség. Szerintem remek megoldás!

bonnyka képe
bonnyka
6 év

Nekünk ugyan nyomógombos wc tartályunk van, de a gyerekeknek eszébe se jut visszanyomni a gombot. Na de megtaláltam a megoldást:) Egy 3/4 téglát betettem a tartályba, és máris nem tud annyi víz belefolyni.

emera képe
emera
6 év

Örülök hogy rátaláltam erre az oldalra. Az itt olvasottakból léptem: tartálynehezéket rendeltem. Nagyon bosszantott már, hogy az egész tartály vizet lehúzom a wc-n..... Ennek hamarosan vége.... :)

Dombi Krisztián képe
Dombi Krisztián
7 év

a mostani albérletünk (Phuket sziget, Thajföld, Bangtao Beach)wc kagylója nem rendelkezik öblítőtartállyal. egy vödörből öntjük le. szerintem pompás dolog vödröt emelgetni, nem sorvad a karunk izma.

Edit Márta Kissné Tóth képe
Edit Márta Kiss...
7 év

Ezzel már több mint öt éve rendelkezem.

Futó Viktória képe
Futó Viktória
7 év

Már ilyen van és bőven behozta az árát .:)Így én is megspóróltam pár liter vizet a jővő generációnak .