Szelektív hulladékgyűjtés

Kihívás

Szelektíven gyűjtöm a papírt, a műanyagot, az üveget, a fémet.

Eredmény

Megfelezem az otthon keletkező vegyes hulladék mennyiségét.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Évente másfél millió tonna nyersanyagot spórolnánk meg.

Adatok


6 kg CO2
50 gm2
20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

462 kg CO2
3850 globál ha

Szemetünk fénye

A magyarok átlagosan 360 kiló hulladékot termelnek évente. Annak ellenére, hogy állítása szerint minden második magyar állampolgár szelektíven gyűjti már a hulladékot, a települési szilárd hulladék begyűjtése 2008-ban döntően (85%) még mindig hagyományos keretek között történt, s mindössze 7%-át gyűjtötték szelektíven, majd hasznosították újra.

A többi szemét döntő részben (82%) lerakókba, kisebb részben (11%) pedig égetőműbe került. Az utóbbiak közül mind a kettő problémás, mert égetéskor mérgező gázok és salak keletkeznek, a lerakáshoz pedig óriási mennyiségű földterület kell, a talajba és a talajvízbe különböző mérgező anyagok mosódhatnak, a bomló anyagokból pedig többek között üvegház hatású metán szabadul fel.

Az összegyűjtött és elszállított települési szilárd ráadásul nagyjából fele részben anyagában újra hasznosítható (20-25%-a műanyag, 18-20%-a papír, 5-6%-a üveg és fém). Az újrahasznosítással pedig rengeteg energia és természeti erőforrás lenne megtakarítható – az alumíniumdobozok újraolvasztásával például nincs szükség további nyersanyagok bányászatára (így többek között nem keletkezik újabb vörös iszap sem) és a dobozok gyártásához szükséges energiamennyiség is 95%-kal alacsonyabb.

Ebből a szempontból tehát igen elgondolkodtató, hogy például az éves szinten forgalomba kerülő másfél milliárd pillepalack mindössze 15%-át gyűjtjük szelektíven.

Mit tehetsz?

Gyűjts te is szelektíven! Az országban ma már több mint 7000 gyűjtőpont van, s számos településen elindult már a házhoz menő gyűjtés is. Jelenleg összesen 6 millió embernek adott a lehetőség, hogy szelektíven gyűjtse a hulladékát. Csak rajtunk múlik, hogy meg is tesszük-e!

Hogy kezdj neki?

1. Ismerd meg, milyen típusú hulladékok gyűjthetőek külön.

2. Térképezd fel a környékedet, tudd meg, mit hova vihetsz. Ebben segítségedre lehet a Zöld Térkép vagy a Humusz hulladékátvevős adatbázisa.

3. Derítsd ki a szelektív hulladékgyűjtésért felelős cég elérhetőségét, s ha nem egyértelmű, kérdezd meg tőlük, hogy melyik konténerbe pontosan milyen típusú hulladékok dobhatóak (pl. az olyan többrétegű csomagolóanyagok, mint a tetra pack, néha a papírgyűjtőbe is bedobhatóak).

4. Otthon találd ki, hogyan tudod a lehető legegyszerűbben megoldani a gyűjtést. Van, aki külön szatyrokban gyűjti és külön-külön viszi el a hulladékokat a gyűjtőpontra, de olyan is van, aki a szelektíven gyűjthető hulladékokat egyetlen nagy zsákba dobálja, és aztán a gyűjtőpontnál válogatja szét (ez bár kisebb helyet foglal, összességében több időt követel). Arra is gondolj, hol nem lesznek útban a különböző zsákok (ma már pl. pöpec, konyhabútorba illeszthető gyűjtőrendszerek is kaphatóak).

5. Gondolj arra is, hogy mit nem lehet a gyűjtőkbe dobni:

  • az elszennyezett és ételmaradékos hulladékokat (a műanyagokat és üvegeket a mosogatóban felgyűlő szürke vízzel kiválóan el lehet öblíteni – a papírhulladékokat értelemszerűen nem);
  • a veszélyes hulladékokat (pl. a vegyi anyagokkal – így a tisztítószerekkel – és olajjal szennyezett flakonokat és dobozokat, a CD lemezeket, háztartási gépeket);
  • a műanyagnak ítélt dolgokat (hungarocell, nejlonharisnya, polifoam stb.);
  • a fóliázott és hőérzékeny papírokat (vonatjegy, faxpapír stb.);
  • ami nem öblösüveg (pl. tükör, törött ablaküveg, szemüveg, fénycsövek és izzók).

6. Végül figyelj arra is, hogy

  • még véletlenül se dobd a hulladékgyűjtő konténerek mellé a hulladékot – fontos, hogy a gyűjtőszigetek környezete rendezett maradjon;
  • csökkentsd a hulladékok térfogatát: taposd laposra a PET palackok mellett az italos- és alumínium dobozokat is – ezzel 80%-a kevesebb helyet fognak foglalni.

Mire lesz jó?

Ha mindenki szelektíven gyűjtené a hulladékát, akkor országos szinten

  • évente megtakarítanánk közel másfél millió tonna nyersanyagot;
  • kevesebb új hulladéklerakót kéne építeni, a már meglévők pedig lassabban telnének be;
  • kisebb lenne az igény az égetőművekre is, amelyek ezáltal kevesebb lég- és talajszennyezést okoznának.

Háztartási szinten pedig a szelektív hulladékgyűjtéssel megfelezhető a kukába dobott vegyes hulladék mennyisége. Ennek a révén kisebb kukát kérhetünk a hulladék begyűjtésével foglalkozó hulladékgazdálkodási vállalattól, nagyobb társasházak esetén pedig vissza is mondhatunk egy-két kukát. Ez évente akár tízezres nagyságrendű megtakarítást is eredményezhet.

Erika Benya képe
Erika Benya
5 év

Régóta csinálom, szelektíven gyűjtünk.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Szerencsére már régóta csinálom. Meglepő volt első alkalommal látni, hogy a mennyivel kevesebb lett a "maradék" szemét.:))

bonnyka képe
bonnyka
5 év

Előző hozzászólásomhoz: a bevétel nagy része inkább abból lesz, hogy kukát lehet lemondani! Egy kis kék kuka éves szinten 50.000 Ft megtakarítást jelent, ez nem kevés!

bonnyka képe
bonnyka
5 év

Vannak már olyan cégek, akik társasházaknál is begyűjtik a szelektív hulladékot és fizetnek érte! És bizony, igen nagy súlya van egy full tele lévő PET palackos zsáknak. Nem ebből fogjuk felújítani a házat, de ez is bevétel.

csokisa képe
csokisa
6 év

Kössz a tanácsokat, igazából én alkalmazom, és mindent szelektálok amit csak lehet (meg a gyerekem is). Mert tudom, hogy muszáj. Csak azt nem tudom, mit csináljak azokkal, akik ezt nem érzik!

Zsuzsanna Rajczy képe
Zsuzsanna Rajczy
6 év

:S Igen, el tudom képzelni... remélhetőleg ez átmeneti zavar... viszont a szelektív gyűjtésre való ránevelés akkor is fontos... nem az ember szüleinél, hanem a gyerekeinknél inkább. Hogy nekik természetes legyen már. Egy ideális jövőben az emberek annyira magától értetődően gyűjtenek szelektíven, mint amennyire magától értetődő mondjuk az angolvécé vagy a mosógép egy lakásban manapság. Ma még egy csomó agyalást és időt-energiát igényel a szelektív gyűjtés, ha nem megoldott. Had adjak tippeket. Kiskoromban apukámék félévente elvitték a papírt a megfelelő helyre, vagy megvárták az iskolai papírgyűjtést. A tejfölöspoharakat félretették palántázáshoz, meg a fagyasztóba, tárolónak. A sütőolajat külön gyűjtöm, a Molnál le lehet adni. Pet palackok: ha nincs hova tenni, ezeket ki kell váltani valamivel, pl üveges helyett dobozos üdítőt venni. (amely dobozokból remekül tudnak kreatívkodni a gyerekek... hacsak szétvágják az se baj, legalább valakinek még örömet szerzett mielőtt szemét lett belőle :))
Máskülönben szívből kívánom, hogy a lakóhelyeden rendesen megoldják a szelektív gyűjtést, mert annyi palánta a világon nincs amennyi tejfölöspoharat egy háztartás termel :)

csokisa képe
csokisa
6 év

Kedves Zsuzsanna!
Nem értek egyet. Így értelmetlenné válik az egész. Hiába magyarázom az anyukámnak, hogy szelektáljon, teljesen érthetően arra hivatkozik, hogy a szolgáltató úgyis összekeveri. Itt nem csak a műanyagot és fémet rakják egybe, hanem mindent, és a néhány éve létrehozott hulladéklerakó és hulladékfeldolgozó állítólag 8-szor olyan gyorsan telik, mint amire tervezték. Nem hiába, egy osztrák cég gyűjti nálunk a szemetet. Mi a kukánkat kb. havonta egyszer rakjuk ki, és akkor is csak azért, hogy ne büdösödjön meg, ami az alján van, és mégis 4500 Ft-ot fizetünk 1 negyedévre. Szerinted ilyen feltételekkel kit tudnék meggyőzni a környezetemben?

csokisa képe
csokisa
6 év

Ja, és nem kérhetek kisebb kukát, mi attól függően fizetünk, hányan élnek a háztartásban. És nincs más lehetőség.

Zsuzsanna Rajczy képe
Zsuzsanna Rajczy
6 év

csokisa, ezt a problémát már oldják meg ők -pl a műanyagot és a fémet nálunk egybe gyűjtik és később válogatják szét. A ránk eső része saját magunk és gyerekeink átnevelése a szelektív gyűjtésre. Meg arra, hogy még szelektíven is kevés szemetet termeljünk... de ez már egy másik kihívás. :)

csokisa képe
csokisa
6 év

És akkor mit tegyek, ha szelektíven gyűjtöm, de összekeverve szállítja el a kukásautó???