Szomszédok

Kihívás

Bemutatkozom egy szomszédomnak, akit még nem ismerek.

Eredmény

Megismerek egy újabb embert, akire szükség esetén számíthatok majd.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Sokkal nagyobb lenne biztonságérzetünk és egymás iránti bizalmunk.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Ezt a kihívást eddig 4 ember vállalta be

Összes megtakarítás

„Jobb egy szomszéd sok rossz atyafinál”

A szomszédok a hagyományos közösségekben fontos társadalmi, már-már rokoni szereppel bírtak. Tőlük lehetett kölcsönözni a hiányzó háztartási- és munkaeszközöket, ők segítettek a nagyobb munkálatokban, távollét esetén rájuk lehetett bízni a ház és a jószág felügyeletét, ők főztek a másikra betegség esetén és így tovább.

Azok, akik jó szomszédsági viszonyt ápoltak, biztonságban érezhették magukat, akik viszont nem, azok megtapasztalhatták, hogy „rossz szomszédság: török átok” – a legjobb példáért lásd Arany János Fülemiléjét.

A Vágásiékat jobban ismerjük

A hagyományos közösségek felbomlásával azonban átrendeződtek a dolgok, amire még rárakódtak az utóbbi évtizedek társadalmi fejleményei. A lényeg: egyre kevésbé tartjuk a kapcsolatot a szomszédokkal.

Ma már nem ritka, hogy gyakorlatilag nem is ismerjük egymást, s jó, ha köszönünk egymásnak az utcán, a lépcsőházban. Az, hogy az egy házban lakó családok összemelegedjenek, ma már nagyon ritka – holott a nyolcvanas években még elterjedt dolog volt. Inkább mindenki visszavonul a saját kis magánvalóságába, ahol nem kell megvédeni a politikai álláspontunkat, nem konfrontálódunk más értékekkel és a tévét is nyugodtan lehet nézni.

A be nem csatolt biztonsági öv

Pedig nagy kár, mert a jó szomszédság ma is számos előnnyel járna – mindenekelőtt biztonsággal. A magyar társadalmat ma oly nagyon sújtó bizalomhiány (a magyarok 56%-a szerint az emberekben nem lehet megbízni) nem kis részben pont a szomszédokkal való kapcsolat eredménye is.

Ahogy a társadalmi kapcsolattartás szintje általánosan is meglehetősen alacsony (vagyis hogy keveset járunk össze, s így nincs módunk megtapasztalni a társas kapcsolatok bizalomerősítő erejét), ugyanez jellemző a szomszédolásra: egész Európában mi járunk össze legkevesebbet a szomszédainkkal (jóllehet, ennek ellenére a szomszédok még mindig nagy bizalomnak örvendenek: tízből hét magyar bízik meg – legalább óvatosan – szomszédjai többségében).

De ahogy régen is, a jó szomszédok ma is egy sor olyan szívességen alapuló segítséget tudnak nyújtani egymásnak, amit adott esetben máshogy nem, vagy csak nagyobb költségek árán lehetne előteremteni. Ők segítenek ki, ha elfogy valami, hó végén tőlük lehet kölcsön kérni, rájuk lehet bízni a gyerekeket, ha el szeretnénk menni moziba, s az ő vigyázó szemük tarthatja vissza a betörőket is. Többek között.

A jó szomszédok teszik biztonságossá társadalmi környezetünket, s ezek az egymást támogató kapcsolatok növelik az életminőséget.

Nem ismerni a szomszédokat és nem ápolni velük a kapcsolatot olyan, mint úgy utazni egy autóban, hogy nem kötjük be a biztonsági övünket. Pedig életet menthet.

Hogyan csináld?

Keresd meg a megfelelő pillanatot! A mesterkéltség nem a legjobb, de könnyen kifigyelheted a szomszédod életmódját.

Vérmérsékleted szerint indulj egy időben dolgozni vele reggel, s szólítsd meg a lépcsőházban, vagy csöngess be hozzá, amikor otthon van. Semmiképp se rohand le, hanem azon túl, hogy bemutatkozol, inkább hívd meg magadhoz élettársával, családjával egy délutáni teára, kora esti sörre.