Szülők

Kihívás

Segítek a szüleimnek valamiben, amire már régóta kérnek.

Eredmény

Örömet szerzek szüleimnek és magamnak is.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Erősebbek lennének a családok, és kevesebb lenne a csalódott és magányossá vált szülő.

Adatok


20 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Néha a szülők is segítségre szorulnak

Általában arról beszélünk, mennyire fontos a gyermekek számára a támogató, kiegyensúlyozott családi légkör, amelyben biztonságot találva egészségesen nőhetnek fel. De ez fordítva is igaz: a szülőknek is óriási szükségük van a támogató családi légkörre, főleg akkor, amikor már felnőttek a gyerekeik és függetlenednek tőlük.

Amíg a gyermekek életük első másfél évtizedében egyértelműen ki vannak szolgáltatva a szülők segítőkészségének és segítségének, addig a második évtized derekán fordul a kocka. Innentől kezdve először csak kiegyenlítődnek az erőviszonyok: bár anyagilag általában még mindig a szülők támogatják a gyermekeket, fizikai erő vagy épp egyes modern készségek (pl. mobiltelefon-használat, számítástechnika) tekintetében a gyermekek fokozatosan lehagyják a szülőket.

Innentől már egyre inkább a szülők szorulnak a gyermekek segítségére. Ahogy pedig a gyermekek is felnőtté cseperednek, anyagilag függetlenné válnak és el is költöznek, a szülők végül magukra maradnak.

Ideális esetben természetesen a család továbbra is jól működik, és annak ellenére, hogy nem laknak egy helyen, szülők és gyermekek továbbra is támogatják egymást. A szomorú valóság azonban az, hogy nagyon gyakran ez egyáltalán nincs így: bár a szülők igényelnék, a gyermekeknek a munka és a saját maguk családja miatt nem jut elég idő a szülőkre.

Ők pedig bizonyos dolgokat már nem tudnak megcsinálni, mindenképp segítségre szorulnának. A helyzetet ilyenkor sokan elodázzák – „majd a hétvégén”, „majd a nyári szünetben” – de sokszor nem történik meg a dolog – nem lesz felfúrva az új polc, kicserélve a zár, megmutatva, hogyan működik a digitális fényképezőgép.

Segítség = a család megerősítése

Pedig a szülők felé irányuló, időben érkező segítség nagyon fontos lenne. Legyenek bármilyen türelmesek és megértők, csak ezek biztosíthatják a szülők biztonságérzetét. Akár kérhetnék mástól, akár nem, ha nem teljesítjük huzamosabb ideig a kérést, azzal a köztünk lévő kapcsolatot és bizalmat károsítjuk, a család erejét gyengítjük.

Ráadásul ha egyszer nem teljesítjük kérésüket, az legközelebb még súlytalanabbá teszi kérésük teljesítését, és még hajlamosabbak leszünk a kéréseiket elodázni. Az, hogy Magyarországon ilyen nagymértékű az időskorú elmagányosodás (egy 2009-es felmérés szerint az idősek harmada magányos), részben talán pont az ilyen negatív önerősítő spiráloknak köszönhető.

Hiába van valakinek családja, ha még az apróbb kéréseit sem teljesítik, az egyenesen vezethet a magányhoz. Márpedig a család egyik legfontosabb funkciója a magányosság megelőzése, és ilyen módon az egyén életkilátásainak javítása (az erős családi kötelékek többek között a lelki és fizikai egészségre is pozitív hatással vannak).

Ha megteszed azt, amit szüleid kérnek, megerősíted a köztetek lévő kapcsolatot. Tűnjön a kérés elsőre bármilyen kellemetlennek is, ha megteszed, te is megkönnyebbülsz majd. Arról nem is beszélve, hogy így megelőzheted az esetleg később jelentkező lelkiismeret furdalást is. Mert mi van, ha soha nem teszed meg és már túl későn kapcsolsz? Ne felejtsd a mondást: amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra!

micimacko