Töltő kihúz

Kihívás

Ezen a héten mindig kihúzom a konnektorból az akkumulátorok töltőit, ha már feltöltődtek.

Eredmény

Megtakarítok egy kevéske energiát, s elmondhatom magamról, hogy még a legkisebb részletekre is odafigyelek.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Közel kétszáz háztartás éves áramigényét spórolnánk meg.

Adatok


0.3 kg CO2
0.6 kWh
5 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

29.7 kg CO2
59.4 kWh

Túltöltés

Kicsit olyan, mintha egy pohár vízbe szeretnénk több vizet önteni, mint amennyi belefér: legyen szó bármilyen akkumulátorról (mobiltelefonéról vagy épp laptopéról), hiába hagyjuk a töltőn, egy ponton túl már nem fér bele több energia. Viszont a töltő további energiát vesz fel, ami többnyire hővé alakulva elvész a környezetben.

Hasonló a helyezet akkor is, ha a töltőről ugyan levesszük a készüléket, viszont a töltőt magát feszültség alatt hagyjuk. A töltő ilyenkor is melegszik még egy kicsit, egészen pontosan annyit, amennyi áramot felvesz, és amennyit jobb híján hőenergiaként ad le.

A vizes hasonlatnál maradva ez annak felel meg, mint amikor csöpögni hagyjuk a csapot: nem tűnik nagynak a veszteség, hisz csak pár cseppről van szó, de azért hosszú távon vödör-, vagy épp köbméter szám mérhető a veszteség.

A régebbi telefontöltők akár 1 watt energiát is felvehetnek óránként – a legújabb modelleknél ez a veszteség már jóval kisebb. De hogy szemléletesek maradjunk: egy konnektorba dugott, magára hagyott töltő ebben az esetben egy nap alatt 24, egy hét alatt 168, egy év alatt azonban már 8736 watt, azaz 8,7 kilowatt energiát fogyaszt el teljesen feleslegesen.

Ugyanez egy laptop esetében még nagyobb veszteséget jelent – azzal a különbséggel, hogy a laptop töltőjét általában visszük magával a laptoppal, így az ritkábban szokott ottfelejtődni. Viszont éjszakára nagyon sokan feszültség alatt hagyják az amúgy kikapcsolt gépüket, még akkor is, ha az aksi már fel van töltve. Pedig ilyenkor is fogyaszt – a miénk például 7 wattórát.

Ha ezt általánosítjuk, és úgy vesszük, hogy naponta mondjuk 8 órát van egy laptop feleslegesen bedugva, akkor az egy nap alatt 56, egy hét alatt már 392, egy év alatt viszont már 20,3 kilowatt.

Megéri odafigyelni?

Igen. Ha a mobilomat és a laptopomat is rendszeresen túltöltöm, azzal egy hét alatt 560 watt, egy év alatt viszont már 29 kilowatt energiát pazarlok el. Bár ez talán csekélynek tűnik elsőre, jelenlegi értéke mégis 1300 forint (s tudjuk, a sok kicsi sokra megy).

Ha Magyarországon minden feltételezett mobil- és hordozható számítógép tulajdonos így tenne (bár míg mobiltelefonja lassan mindenkinek van, hordozható számítógépe azért még óvatos becslés szerint is legfeljebb 1 millió embernek lehet), akkor máris 560 megawatt energiát takarítanánk meg csupán egyetlen hét alatt!

Mit tehetsz?

Először is, fogyasztásmérő segítségével ellenőrizheted, hogy a te töltőid mennyit fogyasztanak „üresjáratban”. Elképzelhető, hogy nem fog semmit sem mutatni, mert az olcsóbb készülékek a tapasztalatok szerint 1 watt alatt nem mérnek.

Másodszor pedig, egyszerűen húzd ki a töltőt, ha már nem használod. Egy kis odafigyelésnél nem kell több hozzá.

Hívd fel családtagjaid (vagy lakótársaid) figyelmét is a problémára, és kérd meg őket, hogy ők is legyenek figyelmesek. A konnektorokhoz ragassz emlékeztetőket!

Ha lusta vagy, de egyetértesz a dologgal, beszerezhetsz akár „töltőstopot” is. Ez egy egyszerű kis időzítős szerkezet: bizonyos idő után megszakítja az áramot, így akár feltöltődött már az aksi, akár nem, nem engedi a töltőt további áramot felvenni. Ilyen készüléket 3000 forint körüli értékben találsz az internetes boltokban. De inkább megéri odafigyelni!

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Ez hasznos, mert azt vettem észre magamon, hogy most már mindenki után kihúzom a töltőt otthon... :D

Luca képe
Luca
6 év

Olyan apró odafigyelés lenne időben kihúzni a töltőt, viszont akkora pazarlás, ha nem tesszük! Mindig odafigyelek erre, s ha tényleg mindenki így tenne, olyan sokat spórolhatnánk együtt! Nemcsak arról a kevéske megtakarított energiáról vagy az azon megspórolt összegről van szó, itt sokkal fontosabb az egyéni hozzáállás, hogy tényleg ne pazaroljunk semmit feleslegesen, csak azért, mert megtehetjük. A szokás nagy úr, de sosem késő változtatni. Ezúton buzdítok mindenkit, hogy kicsit jobban figyeljenek oda ezekre az apróságokra, hiszen sok kicsi sokra megy!:-)

Baba Babavirag képe
Baba Babavirag
7 év

a családtagjaim után mindig huzogatom :) a töltöt ki

micimacko