Ügy

Kihívás

Csatlakozom egy nemes kezdeményezéshez.

Eredmény

Egyenesebb gerinccel élek majd a világban, mert tettem valamit érte.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Nagyobb lenne a társadalmi igazságosság, tisztább lenne a környezet, az emberek nem másoktól várnák a problémák megoldását.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Tudatosság kell mind a társadalmi, mind az egyéni egészséghez

Magyarországon nagyon alacsony a civil aktivitás szintje: a társadalmi szervezetek tagságának aránya például az Európai Unión belül Bulgária és Románia mellett nálunk a legalacsonyabb. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy nem megy jól a civil szervezeteknek.

Ennél súlyosabb következmény az, hogy negatívan hat vissza a társadalmi közérzetre, negatív visszacsatolással erősítve meg az apátiát, a közintézmények iránti bizalmatlanságot vagy éppen azt, hogy az emberek nem maguktól és egymástól, hanem az államtól várják problémáik megoldását.

Mindez persze az egyénre is visszahat: ha mi nem tehetünk semmit, akkor legfeljebb tétlenül szoronghatunk, rosszabb esetben fel is köthetjük magunkat.

Alighanem ennek is köszönhetjük, hogy Magyarországon a depresszió súlyos népegészségügyi probléma, s hogy Magyarország évtizedek óta a világelsők között van az öngyilkosságok számát tekintve.

S bár nem a fő kiváltó oka, de mint azt David Servan-Schreiber rákkutató leszögezi, a rákos megbetegedések egyik fontos tényezője a tehetetlenség, illetve tehetetlenségből fakadó szorongás (márpedig rákbetegség miatti elhalálozásban ugyancsak élen járunk).

Ezzel szemben, mint azt Tim Kasser amerikai pszichológus hangsúlyozza, akik tudatosan élnek, előremutató szemléletet tükröző döntéseket hoznak, nagyobb valószínűséggel érzik jól magukat, és pozitívabban, bizakodóbban tekintenek a jövőbe.

A pozitív, egészséges alternatívák sokszor egyszerű dolgok: főzni magunknak, elvinni a szemetet a szelektív gyűjtőbe, gyakran találkozni a barátokkal, több bioélelmiszert és kevesebb húst fogyasztani, sokat mosolyogni, vagy épp – hogy témánál maradjunk – fontos ügyeket támogatni.

Mindettől aztán még jobban érezzük magunkat, s pont ellenkező folyamat indul be, mint akkor, ha közönybe, apátiába menekülnénk.

Mit tehetsz?

Ügyeket támogatni sokféleképpen lehet: az utcai aktivizmustól a békemeditációig elég széles a spektrum. Az Ökofitnesz eddigi feladatai között is számos olyan kihívás van, amelyek teljesítése egy-egy ügy támogatását jelentik.

De ezeken túlmenően is:

 • aláírásoddal támogathatsz nemzetközi vagy magyar kampányokat;
 • csatlakozhatsz egy bojkotthoz (pl.ehhez >>>);
 • a közösségi oldalakon (iWiW, Facebook stb.) profilképed helyett beteheted a számodra fontos mozgalom logóját, illetve a profilképedre akár virtuális kitűzőt is applikálhatsz;
 • felajánlhatod adód 1%-át valamelyik társadalmi szervezet és társadalmi cél javára;
 • klasszikus megoldásként hordhatod a számodra fontos mozgalom pólóját, kitűzőjét, karkötőjét;
 • szerkeszthetsz és osztogathatsz szórólapokat, illetve elbeszélgethetsz a témáról a járókelőkkel;
 • örökbe fogadhatsz egy roma árvát;
 • betegeket látogathatsz a kórházban;
 • csatlakozhatsz az ügy mentén szerveződő tematikus csoportokhoz az interneten, és részt vehetsz az információ-megosztásban fordításokkal, cikkek, vagy akár csak vélemények közzétételével;
 • aktívan kommentelhetsz a témában a legkülönbözőbb honlapokon;
 • kiteheted az ügy zászlaját az ablakodba…

– szerinted mi a legjobb?

Csak egyre vigyázz: ne legyél fanatikus, és nem menj a többiek agyára. Azt nagyon nem szeretik, és a dogmatikus fundamentalisták sokszor többet ártanak az ügynek, mint használnak. Ja, és mosolyogj!

Juhász Lilla képe
Juhász Lilla
6 év

Évente részt veszek a helyi pataktakarításon, pont holnap megyek a TESZEDD-re, egész nyáron önkéntes leszek egy környezetvédő egyesületnél, de környezettan szakos hallgató vagyok, így ez tulajdonképpen elvárás itt.

Edit Bíró képe
Edit Bíró
6 év

Receptet küldtem a Kifőztük karácsonyi különszámába, valamint részt vettem a kiadvány szerkesztési munkáiban. A újságot adományokért lehetett letölteni, a teljes befolyt összegből két gyermekotthont támogatunk.

PMO képe
PMO
7 év

Időseknek készítenek ajándékot Miskolcon jövő hétvégén. Hozzájuk fogok csatlakozni.

Boglárka Mácsai képe
Boglárka Mácsai
7 év

Én önkéntesként részt vettem az első magyarországi Holnemvolt Nemzetközi Mesefesztiválon

Sachia képe
Sachia
7 év

Én szombaton megyek a menhelyre kutyát sétáltatni.

micimacko