• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_username_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/nodecomment/views/views_handler_field_username_comment.inc on line 48.
 • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/okofzhu1/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Véradás

Kihívás

Elmegyek vért adni.

Eredmény

Hozzájárulok mások meggyógyításához vagy megmentéséhez.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Soha nem lenne vérhiány.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Vérre szükség van

A magyar egészségügy akadálymentes ellátásához sok vérre van szükség – legyen szó akár műtétekről, életmentő kezelésekről vagy egyes gyógyszerek készítéséről. Bár a világban történtek próbálkozások „művér” előállítására, ennek eredményei kétségesek, ezért a legtöbb országban az emberektől levett vér továbbra is kulcsfontosságú.

Magyarországon évente

 • 500.000 egység vér szükséges a betegellátás számára (egy egység = 4,5 deciliter)
 • 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van.

A levett vérből háromféle készítmény készül:

 • vörösvérsejt-koncentrátum,
 • plazmakészítmények és
 • vérlemezke-koncentrátum.

Ilyen módon a véradással három beteg életén is segítünk.

Folyamatos üzem

A vörösvérsejt készítmények mindössze 35 napig tárolhatóak, így folyamatosan szükséges az utánpótlás. A vérellátásban emiatt időnként zavar támadhat: az utóbbi években többször is előfordult, hogy nem sürgős műtéteket kellett elhalasztani, mert a véradók száma lecsökkent például nyári szabadságok, téli influenzajárvány vagy épp az árvíz miatt.

Drasztikus helyzet ugyan nem fordult elő, de minden egyes probléma a helyzet fontosságára hívja fel a figyelmet.

A folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják, azonban a készletek szinten tartását akadályozza, hogy

 • a potenciális 4 millió helyett mindössze 250 ezren adnak rendszeresen vért;
 • egy év alatt a nők csupán három, s a férfiak is mindössze öt alkalommal adhatnak vért, a két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie;
 • a véradónak egészségesnek kell lennie, így járványos megbetegedések esetén jelentősen visszaeshet a véradók száma.

A helyzet különösen a ritkább vércsoportok: az A negatív, és a 0 negatív esetében válhat kritikussá, ha nincs kellő számú véradó.

Ki és mikor adhat vért?

Mindenki lehet véradó, aki

 • 18 és 65 év közötti;
 • 50 kg-nál nehezebb;
 • nem vérzékeny;
 • nem szoptató édesanya és
 • egészséges.

Vért adni bármikor lehet, de egy év alatt

 • a nők legfeljebb három,
 • a férfiak pedig maximum öt alkalommal adhatnak vért,
 • két véradás között pedig legalább 56 napnak kell eltelnie.

Az önzetlenségen túl

A véradás számodra is tart előnyöket. Egyrészt szűrővizsgálat is, hiszen véradási alkalmasságodat orvos ellenőrzi majd, de a levett véredet is megvizsgálják, hogy alkalmas-e a felhasználásra.

A vizsgálatból meggyőződhetsz róla, hogy nincs HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C és szifilisz fertőzöttséged. Emellett lehetőség van még egy sor további vizsgálatra is, amelyekről a jelen lévő orvosnál tudsz érdeklődni (például kérésre elvégezik a vizelet fehérje és cukor, valamint a vérsejtsüllyedés vizsgálatát is).

Másrészt viszont a véradás egészségügyi előnyökkel is jár: svéd kutatók például kimutatták, hogy a rendszeres véradók körében alacsonyabb a rákbetegség és a halálozás aránya, mint a nem-véradók között.

Mi kell a véradáshoz?

Kis bátorság, 30-40 perc, a személyazonosságot biztosító fényképes igazolvány (útlevél, személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány), társadalombiztosítási (TAJ) kártya és lakcímkártya.

Véradás előtt fogyassz valamilyen könnyebb ételt, valamint igyál sok folyadékot. Ez segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, valamint ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, könnyebben eltalálják a vénádat, ráadásul gyorsabban leveszik a szükséges vérmennyiséget.

Hol adhatok vért?

Az Országos Vérellátó Szolgálat központjában (1113 Budapest, Karolina út 19-21.) hétköznapokon 7 és 19 óra között, szombaton 8 és 12 óra között van lehetőség vért adni. A Területi Vérellátók változó időpontokban vannak nyitva.

Emellett a legkülönbözőbb közintézmények, vállalatok, szervezetek is szerveznek időről-időre véradást, valamint gyakorlatilag minden népünnepélyen is van véradási lehetőség.

Ha biztosra akarsz menni, nézd meg az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt oldalait, ahol további tudnivalókat és érdekességeket is találsz.

micimacko