Véradás

Kihívás

Elmegyek vért adni.

Eredmény

Hozzájárulok mások meggyógyításához vagy megmentéséhez.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Soha nem lenne vérhiány.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Vérre szükség van

A magyar egészségügy akadálymentes ellátásához sok vérre van szükség – legyen szó akár műtétekről, életmentő kezelésekről vagy egyes gyógyszerek készítéséről. Bár a világban történtek próbálkozások „művér” előállítására, ennek eredményei kétségesek, ezért a legtöbb országban az emberektől levett vér továbbra is kulcsfontosságú.

Magyarországon évente

 • 500.000 egység vér szükséges a betegellátás számára (egy egység = 4,5 deciliter)
 • 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteg van.

A levett vérből háromféle készítmény készül:

 • vörösvérsejt-koncentrátum,
 • plazmakészítmények és
 • vérlemezke-koncentrátum.

Ilyen módon a véradással három beteg életén is segítünk.

Folyamatos üzem

A vörösvérsejt készítmények mindössze 35 napig tárolhatóak, így folyamatosan szükséges az utánpótlás. A vérellátásban emiatt időnként zavar támadhat: az utóbbi években többször is előfordult, hogy nem sürgős műtéteket kellett elhalasztani, mert a véradók száma lecsökkent például nyári szabadságok, téli influenzajárvány vagy épp az árvíz miatt.

Drasztikus helyzet ugyan nem fordult elő, de minden egyes probléma a helyzet fontosságára hívja fel a figyelmet.

A folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják, azonban a készletek szinten tartását akadályozza, hogy

 • a potenciális 4 millió helyett mindössze 250 ezren adnak rendszeresen vért;
 • egy év alatt a nők csupán három, s a férfiak is mindössze öt alkalommal adhatnak vért, a két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie;
 • a véradónak egészségesnek kell lennie, így járványos megbetegedések esetén jelentősen visszaeshet a véradók száma.

A helyzet különösen a ritkább vércsoportok: az A negatív, és a 0 negatív esetében válhat kritikussá, ha nincs kellő számú véradó.

Ki és mikor adhat vért?

Mindenki lehet véradó, aki

 • 18 és 65 év közötti;
 • 50 kg-nál nehezebb;
 • nem vérzékeny;
 • nem szoptató édesanya és
 • egészséges.

Vért adni bármikor lehet, de egy év alatt

 • a nők legfeljebb három,
 • a férfiak pedig maximum öt alkalommal adhatnak vért,
 • két véradás között pedig legalább 56 napnak kell eltelnie.

Az önzetlenségen túl

A véradás számodra is tart előnyöket. Egyrészt szűrővizsgálat is, hiszen véradási alkalmasságodat orvos ellenőrzi majd, de a levett véredet is megvizsgálják, hogy alkalmas-e a felhasználásra.

A vizsgálatból meggyőződhetsz róla, hogy nincs HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C és szifilisz fertőzöttséged. Emellett lehetőség van még egy sor további vizsgálatra is, amelyekről a jelen lévő orvosnál tudsz érdeklődni (például kérésre elvégezik a vizelet fehérje és cukor, valamint a vérsejtsüllyedés vizsgálatát is).

Másrészt viszont a véradás egészségügyi előnyökkel is jár: svéd kutatók például kimutatták, hogy a rendszeres véradók körében alacsonyabb a rákbetegség és a halálozás aránya, mint a nem-véradók között.

Mi kell a véradáshoz?

Kis bátorság, 30-40 perc, a személyazonosságot biztosító fényképes igazolvány (útlevél, személyigazolvány, jogosítvány, diákigazolvány), társadalombiztosítási (TAJ) kártya és lakcímkártya.

Véradás előtt fogyassz valamilyen könnyebb ételt, valamint igyál sok folyadékot. Ez segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, valamint ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, könnyebben eltalálják a vénádat, ráadásul gyorsabban leveszik a szükséges vérmennyiséget.

Hol adhatok vért?

Az Országos Vérellátó Szolgálat központjában (1113 Budapest, Karolina út 19-21.) hétköznapokon 7 és 19 óra között, szombaton 8 és 12 óra között van lehetőség vért adni. A Területi Vérellátók változó időpontokban vannak nyitva.

Emellett a legkülönbözőbb közintézmények, vállalatok, szervezetek is szerveznek időről-időre véradást, valamint gyakorlatilag minden népünnepélyen is van véradási lehetőség.

Ha biztosra akarsz menni, nézd meg az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt oldalait, ahol további tudnivalókat és érdekességeket is találsz.