Veszélyes hulladék

Kihívás

Leadom a veszélyes hulladékot a gyűjtőhelyen.

Eredmény

Méregtelenítem a közvetlen környezetemet.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Csökkenne a víz-, a talaj- és a levegőszennyezettség, az ipar pedig rengeteg értékes nyersanyagot tudna újra hasznosítani.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Mi számít veszélyes hulladéknak?

Minden olyan hulladék, ami káros hatással van

 • közvetve vagy közvetlenül,
 • azonnal vagy késleltetve,
 • az emberi egészségre vagy a környezetre;

illetve amelyik a környezetbe jutva a környezet egy vagy több elemét azonnal vagy meghatározott idő elteltével károsítja, a környezet állapotát, természetes ökológiai egyensúlyát, biológiai sokféleségét megváltoztatja.

Tulajdonságait tekintve egy hulladék akkor veszélyes, ha

 • vízzel, levegővel vagy savval érintkezve mérgező gázokat fejleszt;
 • robbanás- vagy tűzveszélyes;
 • irritáló vagy izgató;
 • fertőző vagy mérgező,
 • reprodukciót és az utódok fejlődését károsító;
 • rákkeltő vagy genetikai károsodást okozó;
 • maró (korrozív) vagy oxidáló hatású.

A fenti tulajdonságok miatt többek között veszélyes hulladéknak számítanak

 • a vegyszerek és csomagolásaik (így a kiürült tisztítószeres flakonok, dobozok is);
 • a lejárt és kidobásra kerülő gyógyszerek;
 • az oldószeres vegyipari termékek (pl. festékek, lakkok, hígítók);
 • a fáradt és a sütő olaj;
 • a nehézfémeket tartalmazó elektronikai berendezések és fénycsövek;
 • az akkumulátorok és elemek.

Mennyire súlyos a helyzet?

Nagyon.

A háztartások által nagy tételben fogyasztott elemek és akkumulátorok visszagyűjtési aránya például csak 21%-os – mintegy 1200 tonna továbbra is a kommunális hulladékgyűjtőkben végzi. Márpedig az elemek lúgos oldatokat, az akkumulátorok esetenként nehézfémeket tartalmaznak, amelyek helytelen kezelés esetén a talajba vagy élővízbe kerülnek, onnan előbb-utóbb visszajutnak az élő szervezetekbe, majd az emberbe. Bennünk felhalmozódva pedig súlyos egészségügyi károkat okozhatnak.

Az elemekben és akkumulátorokban található káros anyagok közül különösen veszélyes

 • az ólom (a szervezetbe jutva idegi rendellenességet, veseelégtelenséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, nőknél fogamzási zavarokat okozhat, a gyerekekre pedig különösen veszélyes),
 • a higany (bőrön keresztüli felszívódása, a higanygőz belélegzése idegrendszeri elváltozásokat, fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást és emlékezetvesztést okozhat) és
 • a kadmium (rákkeltő, felhalmozódhat a tüdőben és a vesében, állatkísérletek során magzati károsodást is megfigyeltek – a hulladék égetése során a levegőbe, foszfátos műtrágyázással a talajba, közvetve pedig az élelmiszerbe kerülhet).

A háztartásokban az elemek mellett a különböző gyógyszerek is igen gyakoriak – ezekből évente 600 tonna gyógyszerhulladék keletkezik. Ennek a mennyiségnek azonban csak a negyede, 160 tonna kerül összegyűjtésre, a többi a hulladéklerakókba vagy a lefolyóba kerül, vagy egyszerűen csak otthon kallódik. Pedig a gyógyszerek hatóanyagai az élővizekbe kerülve óriási problémákat okozhatnak – különösen a különböző hormonhatású vegyületek és antibiotikumok.

A leglátványosabb problémát azonban jelenleg az elektromos hulladékok jelentik, amelyekből világszerte 40 millió tonna – Magyarországon 120-160 ezer tonna – keletkezik évente a leselejtezett mobiltelefonok, számítás- és irodatechnikai, szórakoztató elektronikai eszközök révén.

Ezeknek mindössze harmada-negyede, körülbelül 40 ezer tonna kerül megfelelő összegyűjtésre. A többi viszont potenciális veszélyforrás: az elektronikai hulladékokban egy sor ártalmas anyag van: így ólom, hat vegyértékű króm, kadmium, higany, arzén és PVC, amelyek a hozzájuk kevert ún. gyulladáskésleltető anyagokkal együtt a természetbe kerülve a szennyezett levegő, talaj és víz révén megmérgezik az élővilágot, benne az embert. Az ilyen anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, és többek között máj- és idegrendszer-fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

Ráadásul, bár a nemzetközi egyezmények tiltják a veszélyes hulladékok nemzetközi kereskedelmét, a fejlett országok e-hulladékának nagy része a fejlődő országokba kerül – Indiába, Kínába vagy valamelyik afrikai államba. Itt aztán primitív körülmények között, mindenféle óvintézkedés nélkül, nem ritkán gyerekek dolgozzák fel és nyerik ki belőle filléres fizetségért az értékes összetevőket (arany, ezüst, réz, platina, koltán). Ezt a kockázatot egyedül úgy lehet csökkenteni, ha a megfelelő helyed adjuk le a leselejtezett eszközeinket.

Milyen lehetőségeid vannak?

A háztartásokban keletkező veszélyes hulladékok zöme térítésmentesen leadható

 • a települési önkormányzatok, illetve az általuk megbízott hulladékgazdálkodási cég által működtetett hulladékudvarokban; illetve
 • az önkormányzatok (és esetleg helyi civil szervezetek) által megadott időközönként szervezett gyűjtőakciókon.

Emellett bizonyos típusú hulladékokat a forgalmazók is átvesznek, így

az ezeket árusító boltokban is leadhatóak.

Jó, ha tudod, hogy a kereskedő házhozszállítás esetén köteles elszállítani, valamint gondoskodni a kidobásra szánt korábbi elektronikai eszköz ártalmatlanításáról.

A hulladékátvevő pontokról tájékozódhatsz a Zöld Térképen és a Humusz hulladékátvevős adatbázisában.

Mire jó?

A különböző veszélyes hulladékok visszavitelével csökkented lakókörnyezeted szennyezettségét, illetve felszámolod az általuk jelentett potenciális veszélyforrásokat.

Az elektronikai hulladékok ráadásul egyben nyersanyagok is. Ha például mindenki a megfelelő helyre adná le a mobiltelefonját, akkor a benne levő mintegy harmincféle értékes fém (jelentősebb mennyiségben: alumínium, mangán, kobalt és réz) újrahasznosítható lenne, és csökkenteni lehetne a bányászat mértékét.

Luca képe
Luca
1 év

Sikerült ismét teljesítenem ezt a kihívást is! :-)
A budapesti Árkádban, az Interspar mellett található egy veszélyes hulladékgyűjtő sziget, ahová mindenféle izzót, cd-t, dvd-t, elemet, háztartási, elektronikai hulladékot be lehet dobni és elég gyakran ürítik. Elcipeltem az ezer éves, használhatatlan, elavult számítógépünket, tönkrement kislámpát, használt ceruzaelemeket, kiégett izzókat, stb. Mindent összegyűjtöttem a lakásban és ily módon sikerült végre megszabadulnom a sok lomtól. Elégedetten nyugtáztam, hogy a lehető legjobb helyre kerültek, mert innentől kezdve jó kezekben tudhatom a sok veszélyes hulladékot, hiszen biztonságos körülmények között fogják megsemmisíteni vagy éppen újrahasznosítani őket.

SzKatalin képe
SzKatalin
5 év

Szerencsére a lakóhelyem közelében, a piac mellett rendszeresen (3-4 havonta) tartanak veszélyes hulladék gyűjtő napot, így oda is el tudom vinni az addig egy külön helyen tárolt hulladékokat.

Luca képe
Luca
6 év

Az elmúlt napokban összegyűjtöttem a lakásban lévő összes használt elemet és rossz dvd-t, majd elvittem az Ikeába. Természetesen már egyre több helyen vannak ilyen gyűjtők, (pl. már az Interspar előtt is láttam már). Én is jobban jártam, mert nem kell rakosgatni az elemeket és folyton figyelni, hogy melyik rossz, melyik használható még, illetve jó érzés tudni, hogy ha csak egy ici-picit, de valami jót tettem a környezetem érdekében. Különben már rég átálltam a tölthető elem használatra, csak volt még itthon sok régebbi elem, amitől most megváltam.
Ezen kívül leadtam a közeli patikában a lejárt gyógyszereket, illetve a lejárt vagy nem használt kozmetikumokat is. Igyekszem ezektől a mérgektől megszabadulni és hála égnek már egyre kevesebb van a lakásban. A kozmetikumokból is igyekszem beszerezni az állatkísérletektől mentes készítményeket, illetve házilag előállítani őket.:-)

micimacko