Vicc

Kihívás

Megtanulok egy jó viccet.

Eredmény

Derülök egy jót és másokat is megnevettetek.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Öröm lenne Magyarországon élni!

Adatok


10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Mire jó a vicc?

A vicc és a viccmesélés egy sor hasznos tulajdonsággal bír:

  • rossz légkörben segít kiereszteni a gőzt;
  • kritikusabban láttatja a világot;
  • különösebb kontextus nélkül is képes dialógust teremteni különböző emberek között;
  • segít a konfliktusok feloldásában;
  • közösséget teremt;
  • megengedi, hogy olyan kényes témákról is beszéljünk, amiket egyébként inkább elfojtunk magunkban – és így tovább.

A viccmesélés önmagában is program és szórakozási forma, de legalapvetőbb funkciója mégiscsak az, hogy megnevettessen, akár teljesen „öncélúan” is (persze öncél nincs, a nevetés és a humor biológiai szükséglet, a génjeinkbe van írva).

Amellett, hogy saját tapasztalataink szerint a nevetés ellazít és segít felülemelkedni a nehézségeken, szorongásokon, egészségügyi szempontból is hasznos. Oldja a feszültséget (így elébe megy mindazon megbetegedéseknek, amiket a stressz vált ki), megdolgoztatja a szívet és a tüdőt, serkenti a szövetek és erek oxigén- és tápanyagellátását, segít megelőzni az érszűkület kialakulását is.

Aki sokat nevet és fogékony a humorra, ellenállóbb a különböző betegségekkel szemben. Sőt, a rendszeres nevetés még fogyaszt is.

Miért mesélj viccet?

Az utóbbi időben azonban mintha megritkultak volna a viccek: korántsem hallani annyit, mint mondjuk az 1980-as években (ezt a kutató is alátámasztja). De lehet, valójában nem viccből van kevesebb (hiszen gondoljunk csak az interneten keringő, különböző oldalakon fellelhető mérhetetlen mennyiségű szöveges, képes és mozgóképes viccre), csak megváltoztak a társadalmi szokások, áttevődött a humor színtere valahova máshova.

Ahogy kevesebb időt szánunk a másokkal való együttlétre és a velük való beszélgetésre általában, úgy a klasszikus vicc is háttérbe szorul. Miközben rengeteget tévézünk és internetezünk, a külvilággal való kapcsolatunk egyre inkább elektronikusan zajlik: emailen, fórumokon, közösségi oldalakon.

Viccek itt is vannak, szórakozni így is szórakozunk, de messze vagyunk már attól, amikor valaki a szomszéd asztalnál ülőt szórakoztatta a kávéházban egy újabb Hacsek és Sajó remekkel.

Ráadásul újabban sok mindenen nem illik nevetni. Egy sor klasszikus vicctéma számít politikailag inkorrektnek, magát a politikát pedig hajlamosak vagyunk véresen komolyan venni – pártunkból és vezérünkből senki ne akarjon viccet csinálni!

És ha már itt tartunk, talán egy kicsit el is komorodtunk, be is szürkültünk, vagy még inkább be is szűkültünk. Sokat szorongunk a saját magunk, az ország és a világ helyzetén, elfelejtjük, hogy mindenre lehetne egy kicsit más szemmel, emelkedettebb szemszögből is tekinteni.

A viccmesélés ebben a környezetben kifejezetten forradalmi, feleleveníti az egyik legősibb és legemberibb szórakoztatási formát.

Egy szellemes viccmesélő, miközben old egy kicsit megfeszült idegeinken, a közösség kötelékeit húzza szorosabbra. Bebizonyítja, hogy van még helye az (ön)kritikának és (ön)iróniának a világban. Ha újra felfedezed a viccek és a viccmesélés világát, kitisztul feletted az ég!

Milyen viccet mesélj?

A nyomtatott és internetes viccgyűjteményeknek se szeri, se száma. Mielőtt ezekhez fordulnál, próbáld meg áthangolni magadat. Érzékenyítsd magad a körülötted lévő groteszk és abszurd dolgok iránt, tanulj meg bosszankodás helyett inkább nevetni rajtuk.

A viccek terén pedig figyelj oda másokra, és gyűjtsd magadban a valóban mulatságos darabokat. Lesd el a jó viccmesélés fogásait, és amikor viccmesélésre kerül a sor, használd őket eleinte tudatosan.

Persze, a viccekkel is óvatosan kell bánni. Sok vicc kifejezetten agresszív, rossz magatartási mintákat és társadalmi sztereotípiákat közvetíthet. A rossz vicceket a közösség automatikusan elutasítja, mert negatív hatással lennének rá.