Zacskó

Kihívás

Ezen a héten egyetlen új zacskót sem fogadok el (mindig viszek magammal).

Eredmény

Nem viszek haza több zacskót, már úgyis megőrülök tőlük.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Megspórolnánk vele 400 ezer liternyi benzinre elegendő kőolajat.

Adatok


13 kg CO2
38 gm2
10 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

1534 kg CO2
4484 globál ha

Hű társaink

A nejlonszatyor könnyű, strapabíró, olcsó, vízálló, mindenfélét rá lehet nyomtatni. Csoda hát, hogy a Föld lakossága 500 millió műanyag szatyrot használ el naponta (a kiflis zacskótól a reklámszatyron át a szemeteszsákig bezárólag igen nagy változatosságban)? Mi, magyarok „csupán” 1,3 milliót – egy évben tehát fejenként mintegy 47-et. Becslések szerint ennek 16%-a „lebomló” (az idézőjel magyarázatát ld. alább), 25%-a újrahasznosított.

Nájlonszatyraink közel kétharmadát tehát továbbra is hagyományosan állítják elő: kőolajból és egyéb petrolkémiai anyagokból, komoly széndioxid-kibocsátással, jelentős környezetterheléssel.

Egy átlagos műanyag zacsek 19 milliliter kőolajból készül, azaz egy nap közel 15 ezer liter kőolajat használunk fel bezacskózva. Ha az egész éves fogyasztást autózásra fordítanánk, egy átlagos fogyasztású autó közel 500-szor körbe autózhatná a földet vele. Most, hogy túl vagyunk a kitermelhető olajmennyiség kitermelésének a felén, egyre nagyobb luxus erre pazarolni a drága (és egyre drágább) energiahordozót.

Ráadásul a szelektív gyűjtőkbe alig jut ebből a csomagolóanyagból, s nagy részük a hulladéklerakókat sem éri el. Sokukat már útközben elfújja a szél – rátapadnak ilyenkor fára, villanyoszlopra, megrekednek a bokrok között vagy épp a nádasban. A hagyományos nejlonzacskók lebomlási ideje több száz év: tehát még unokáink is bőven látni fogják, miben vásároltunk tavaly nyáron.

A látszat csal, avagy a lebomló jobb?

Sok bolt hiteti el velünk: az ő zacsija környezetbarát, mert lebomlik, azaz nincs is vele semmi baj, nyugodtan vihetjük. Csakhogy.

A „lebomló” zacskóknak két fajtája van: azok, amelyek keményítőből készülnek és valóban lebomlanak, valamint azok, amelyekhez a bomlást megindító adalékanyagot adtak, s rövid távon csak szétmállani tudnak, lebomlani nem.

Ráadásul fény vagy oxigén hiányában a folyamat nem indul meg, vagyis ugyanott tartunk, ahol a part szakad, mert a lerakóban se fény nincs, se oxigén. Mivel a keményítős változat drágább, inkább az utóbbiakat terítik a boltokban.

Mit lehet tenni?

Számos országban tiltották be legalább részlegesen a nejlonzacskókat, így például Spanyolországban vagy Kínában, de még az amerikai San Franciscoban is, vagy legalább próbálják különböző adókkal csökkenteni a műanyag szatyrok népszerűségüket. A kereskedők Magyarországon is termékdíjat fizetnek a műanyag szatyrok után, de szemmel láthatólag ez nem igazi visszatartó erő.

Az igazi megoldás a vásárlók kezében van: textilszatyor, fonott kosát, cekker, hátizsák, vászonszütyő. A nejlonzacskóknak mindössze ötvenéves a karrierjük (1957-ben kezdték el széles körben használni az USÁ-ban), az emberiség előtte évezredekig megtudta oldani a vásárlást máshogy is.

Hogy csináld?

Határozd el erősen, hogy nem fogsz ezen a héten elfogadni egyetlen műanyag zacskót sem.

Legyen nálad mindig valamilyen textilszatyor, amibe be tudsz pakolni, ha veszel valamit. Ha pedig vásárolni mész, készülj fel: vigyél magaddal textilszatyrot, kosarat vagy zacskókat az otthoni készletből – vélhetően neked is van egy jó pár tucat belőle.

A pékáruhoz vihetsz magaddal otthonról egy textilszütyőt, de megkérheted a boltost, hogy papírba csomagolja, ne zacskóba.

A különböző kimérős dolgokhoz vihetsz magaddal konyharuhát is.

Számold meg, hányat sikerült visszautasítanod, és legyél magadra nagyon büszke. Számold ki, hogy ha minden héten ennyit fogadnál el, az mennyi lenne egy évben!

Mire mész vele?

Adott esetben több tucat zacskót is megspórolhatsz – ezeket otthon sem kell aztán kerülgetned. Ráadásul azzal, hogy visszautasítod a zacskót a boltokban, példát is mutatsz másoknak, felhívod a problémára a figyelmet, és másokat is erre ösztönzöl.

Zsuzsanna Rajczy képe
Zsuzsanna Rajczy
5 év

Nekem maradék anyagokból, régi kedvenc pólókból varrt zsákocskáim vannak a zöldség számára (jobb mint a műanyag, mert mosható), kicsi műanyag vödör a kimérős tejfölnek, savanyúságnak, sajtkrémnek. A hús szállítása zacsi nélkül viszont megoldhatatlan :/ Valami ötlet?

bonnyka képe
bonnyka
5 év

Ezen sajnos elbuktam, mert álmos fejjel a piacra elfelejtettem műanyag edényt vinni a tejfölnek, ezért zacsiba tették (kimérős, termelőtől).
Viszont örülök, mert kezdek rászokni, hogy a kenyeres zacskókat a piacos vászonszatyromba teszem és így mindig kéznél lesz a zöldségeknek a nylon.

bonnyka képe
bonnyka
5 év

Van egy csomó összegyűlt kenyereszacsink (szeletelt kenyeret árulnak mifelénk, amit nem tudok papírba csomagolva kérni), ezeket eddig elvittem a szelektívbe, de most félretettem a piacra. Így legalább ott nem kell zacsit használnom a zöldségeknek.

Görgös Péter képe
Görgös Péter
6 év

Eddig is inkább vittem zacskót magammal, de manapság már nem is olyan nehéz erre ráállni, hiszen egyes helyeken 150 is lehet egy darab... ha meg nem több a vásárolt termék egy-két dolognál, azt akár kézben is el lehet vinni! :)

micimacko