Zöld Térkép

Kihívás

Feltöltök öt új helyet a www.zoldterkep.hu-ra.

Eredmény

Növelem kedvenc zöld helyeim, szolgáltatásaim ismertségét, hozzájárulok a felelős életvitel terjedéséhez és megerősödéséhez.

Ha Magyarországon mindenki csinálná

Akár 20 millió zöld pont adatai is elérhetőek lennének.

Adatok


15 pont


Bevállalnád? Lépj be!

Összes megtakarítás

Információt mindenkinek!

A felelős életvitel egyik legnagyobb akadálya az információhiány: hiába szeretném a régi cipőmet inkább megjavíttatni, mint újat venni, ha nem tudom, hol van hozzám közel cipész. Hiába szeretnék a közelemben megtermelt termelői élelmiszert fogyasztani, ha nem tudom, hol vásárolhatnék ilyet. Hiába szeretnék tenni valamit a közügyekért, ha nem tudom, hol találhatnék társakat hozzá.

Óriási jelentősége van tehát az olyan információs kisokosoknak, „sárga oldalak”-nak, vásárlói kalauzoknak, amelyekből megtudhatom, milyen lehetőségeim vannak. Lehetőleg persze olyanok, amelyek után loholni sem kell nagyon.

Miben segít konkrétan a Zöld Térkép?

Míg a hagyományos vásárlói kalauzok általában nem a zöld lehetőségekkel foglalkoznak, Magyarország Zöld Térképe igen. A ZöldTérkép.hu olyan környezeti, kereskedelmi és társadalmi szolgáltatásokat gyűjt össze és tesz elérhetővé, amelyek nélkül a fenntartható életmód és fogyasztás a gyakorlatban nem megvalósítható.

Harminc témakörbe rendezve és földrajzi keresés alapján találhatóak meg rajta többek között a bioboltok, piacok, termelői tejkimérések, biogazdaságok, javítóműhelyek, civil szervezetek, ökoturisztikai lehetőségek, használtcikk üzletek, szelektív hulladékgyűjtő pontok vagy épp könyvtárak. Már ami fent van rajta.

Miért kellesz hozzá te is?

Egy ilyen országos adatbázis elkészítése és naprakészen tartása óriási kihívás, amit egy maroknyi lelkes ember nem tud megcsinálni. Ezért óriási szükség van arra, hogy a munkába minél többen becsatlakozzanak, s feltöltsék lakóhelyük zöld lehetőségeit. Ebben rád is szükség van!

Miért jó, ha valamit hozzáadsz a Zöld Térképhez?

Zöld Térkép helyek feltöltésével és karbantartásával hozzájárulsz ahhoz, hogy ezeket mások is megismerjék, és igénybevételük fokozódásával terjedjen a fenntartható életmód. Emellett magukat a szolgáltatásokat is támogatod, hiszen az oldalra kerülés egyfajta reklámot is jelent.

Az adatbázis nemcsak a termelőknek és zöld szellemiségű kereskedőknek segít a fennmaradásban, de a megőrzendő természeti és kulturális értékekre is ráirányítja a figyelmet, és ismertebbé teszi a társadalmi kezdeményezéseket is.

Mit érhetünk el a Zöld Térképpel?

Ma Magyarországon jó 4 millió 15-69 éves internetezik rendszeresen.  Képzeld csak el, ha mindannyian használnák a Zöld Térképet, mindannyian feltöltenének és odafigyelnének fejenként csak öt-öt zöld pontra…

20 millió zöld szolgáltatás válna ismertté és elérhetővé országos szinten! Ha pedig ezeket még használnánk is, az valóban forradalmi lenne. Hogy nincs is annyi zöld szolgáltatás? Majd meglátjuk!

Hogy csináld?

A Zöld Térképet használni, rá helyet feltölteni nem követel mást, mint

 • egy internet-kapcsolattal rendelkező számítógépet,
 • felfedezőkedvet,
 • odafigyelést,
 • némi jegyzetelést
 • és egy kis időt (ha egy héten át, minden nap csak fél órát rászánsz a feladatra, az már elegendő lesz a feladat teljesítéséhez).

Elsőként ismerkedj meg a www.zoldterkep.hu használatával és lehetőségeivel; nézd meg, hogy pontosan milyen témakörökben gyűjti a helyeket! A részletes tudnivalókat és útmutatót a „mi ez?” menüpont alatt találod.

Miután regisztráltál, felhasználói fiókodban megnézheted, vannak-e a környékeden más zöld térképészek, és kapcsolatba is léphetsz velük. Témára és/vagy földrajzi egységre keresve böngészhetsz, milyen helyek vannak már feltöltve – listájukat akár ki is nyomtathatod.

Ezt követően válaszd ki a környéket, ahol új helyeket szeretnél gyűjteni, vigyél magaddal jegyzetelésre alkalmas papírt, írószert. Ha képeket is szívesen készítenél, ne hagyd otthon a fényképezőgépedet sem.

Minden olyan esetben, amikor új helyet találtál, jegyezd fel

 • a hely pontos elnevezését;
 • címét;
 • elhelyezkedését (a cím alapján a rendszer nem mindig tudja pontosan beazonosítani a pontos helyet, így azt a térképen kell korrigálni);
 • hogy milyen módon közelíthető meg (ez főként akkor szükséges, ha pl. az objektum egy tér sarkán vagy egy bérház alagsorárában van eldugva);
 • esetleg GPS koordinátáit;
 • nyitvatartási időt;
 • elérhetőségét (telefonszám, email cím)
 • esetleg weboldalának címét.

Emellett még

 • nézz körbe, beszélgess a tulajjal, szerezz személyes benyomásokat, esetleg tájékozódj még kicsit az interneten – mindezek alapján tudsz majd pár soros ajánlót is készíteni a hely leírásaként.

Visszatérve a számítógéphez

 • nyisd meg újra a www.zoldterkep.hu-t,
 • jelentkezz be,
 • a középső térképmező alatti „új hely” gombra kattintva kezd el a hely feltöltését.

Értelemszerűen

 • töltsd ki az egyes mezőket,
 • válaszd ki a hely kategóriáját,
 • add meg, milyen tárgyszavakkal jellemezhető.

Az adatlap térképszelvényén látszik, hogy cím vagy koordináta alapján hova helyezi a hely-jelző bólyát a rendszer. Ellenőrizd, s ha nem jó, akkor a helyet jelző bóját húzd az egér segítségével a megfelelő helyre.

Ha kész, mentsd el, majd ellenőrizd, jó lett-e az adatlap.

Ha később változtatni szeretnél rajta, ezt az adatlap „szerkesztés” gombjára kattintva, a szükséges mezők korrigálásával tudod megtenni.

Amennyiben fényképet is készítettél az adott helyhez, ezt az adatlap jobb oldalán található „tölts fel képet” gombra kattintva töltheted fel.

Sok sikert, jó szórakozást!

enriko képe
enriko
7 év

a

micimacko